Report from Villagers of Ioannina City live @Fix Factory

Τι είδαμε και ακούσαμε στο καταπληκτικό live που παρουσίασε η φοβερή και τρομερή μπάντα από την Ήπειρο που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει τόσο πολύ αγαπηθεί από το κοινό.

Report from Villagers of Ioannina City live @Fix Factory / live reports

9 years ago
by

Μια heavy μπάντα με κλαρίνα!

Το προηγούμενο Σάββατο 22 Νοεμβρίου ήταν από αυτά τα λίγα που ήξερες αρκετό καιρό πριν που θα είσαι και πως θα περάσεις. Και αυτό φυσικά επειδή οι Villagers of Ioannina City aka V.I.C. ήταν στην πόλη της Θεσσαλονίκης για ένα ακόμα live, αυτήν την φορά με υπόβαθρο το album Ρίζα που κυκλοφόρησε μέσα στην χρονιά αλλά και το ολόφρεσκο EP τους, Zvara / Karakolia.

Ο χώρος του Fix Factory of Sound φυσικά ήταν γεμάτος. Αριθμούς δεν μπορώ να υπολογίσω, ούτε πιστεύω έχει και κάποιο νόημα μιας και όσοι ήταν εκεί είδαν ότι ένα μεγάλο μέρος της πόλης βρέθηκε στον χώρο και σίγουρα για πολλούς ήταν η συναυλία του μήνα, και ίσως για κάποιους της χρονιάς.

Την ώρα που φθάσαμε στον χώρο οι Βούλγαροι Smallman ολοκλήρωναν το τελευταίο μέρος της εμφάνισης τους. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω ολόκληρο το live που έδωσαν και ότι δεν ήμουν εξοικειωμένος με την δουλειά τους.

Κάπου μεταξύ βαλκανικού folk και post metal, με αρκετά λυρική διάθεση, την γκάιντα και τις βαριές κιθάρες, οι Smallman αποτέλεσαν ένα ιδανικό support μιας και η μουσική τους μπλέκει την παράδοση με τον βαρύ ήχο.

Μέτα από λίγα λεπτά αναμονής βγήκαν στην σκηνή οι Villagers. Ήταν η τρίτη φορά που τους βλέπω live και αντικειμενικά μπορώ να πω πως ήταν η καλύτερη. Ο πολύ καλός ήχος του χώρου σίγουρα βοήθησε σε αυτό όπως επίσης και το γεγονός ότι η μπάντα έχει δουλέψει αρκετά τον τελευταίο καιρό.

Αποδείχθηκε ότι το λάιβ τους είναι αρκετά ανώτερο από τις στούντιο ηχογραφήσεις και πως οι VIC είναι μια πάρα πολύ καλή μπάντα που σίγουρα σέβεται τον κόσμο της.

Στην μιάμιση και παραπάνω ώρα που παίξανε ακούσαμε σχεδόν όλα τα κομμάτια που έχουν κυκλοφορήσει, εμπλουτισμένα με ιδιαίτερους αυτοσχεδιασμούς που αποτελούν και το πιο ενδιαφέρον κομμάτι των εμφανίσεών τους.

Σε πρώτο πλάνο φυσικά το κλαρίνο και η γκάιντα που μονοπωλούσαν τα σόλο. Τα πλούσια ρυθμικά σχήματα της Ηπείρου, άρτια παιγμένα από τον Άρη Γιαννόπουλο και οι μπασογραμμές του Άκη ήταν τα συστατικά που έδωσαν την ένταση σε μία πραγματικά εντυπωσιακή εμφάνιση.

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιες στιγμές τους γιατί θα αδικήσω κάποιες άλλες. Το σίγουρο είναι ότι ο κόσμος ανταποκρινόταν σε κάθε στιγμή, σε ό,τι ”έστελνε” η μπάντα προς αυτόν.

Το λαιβ των VIC ήταν το πιο πολυσυζητημένο τις τελευταίες μέρες. Ναι λοιπόν οι VIC είναι μια heavy μπάντα με κλαρίνα! Άλλοι αναρωτιούνται τι σχέση έχει o βαρύς ήχος με τα κλαρίνα, άλλοι πάλι τι σχέση έχουν τα κλαρίνα με την δυτική ροκ. Δεν γνωρίζω να απαντήσω πέρα από το ότι οι VIC δεν τετραγώνισαν τον κύκλο…

Μίλησαν απλά και ρηξικέλευθα και αυτό τους έχει κάνει κάνει αγαπητούς στο ευρύ κοινό. Μακρυά από τις παγίδες του ”έντεχνου”, οι VIC αναμόρφωσαν την παραδοσιακή μουσική της ιδιαίτερης πατρίδας τους με αρκετές διασκευές αλλά και δικές τους συνθέσεις.

Από την μονοφωνία στην πολυφωνία και από το heavy στο τσάμικο και τα μοιρολόγια, φαίνεται πως οι Villagers of Ioannina City εκφράζονται μουσικά με έναν πολυθεματικό τρόπο και το κάνουν καλά.

*Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Giota Sushine για την ευγενική παραχώρηση των πολύ όμορφων φωτογραφιών που τράβηξε για το afternoiz.com την μέρα του live στο Fix.