Review from Congo Natty live

Βρεθήκαμε στην χθεσινή, πρώτη εμφάνιση του θρύλου Congo Natty στην χώρα μας, στο Άνοδος Live Stage και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Review from Congo Natty live / live reports

10 years ago
by

Με αρκετή καθυστέρηση έφτασα στο χώρο που θα φιλοξενούσε τον βασιλιά της jungle aka Congo Natty. Μεγάλες προσδοκίες για μια βραδιά που την περίμενα με ανυπομονεσία και όρεξη για πάρτυ μέχρι το πρωί. Το μόνο που με προβλημάτιζε ήταν ο χώρος. Σπανίζουν οι χώροι που θα έχουν τον ήχο που αρμόζει στο εκάστοτε είδος. Στην περίπτωση μας it’s always about the bass.

Η ώρα ήταν 22:30 λοιπόν και ήταν ακριβώς λίγο πριν ξεκινήσουν οι αγαπημένοι Κακό Συναπάντημα Soundsystem. Οι δύο βασικοί MC’s της μπάντας, Ste και Northical κάνουν τις τελευταίες ρυθμίσεις στην κονσόλα και ξεκινούν. Δεν έχω παρά μόνο καλά λόγια για μια μπάντα που βρίσκεται στην κορυφή της reggeae-dub σκηνής στην Ελλάδα.

Αυθεντικοί, με στίχο που τσακίζει κόκαλα και συνειδήσεις, δώσανε τον καλύτερο τους εαυτό, παίζοντας κομμάτια από τους δύο μέχρι στιγμής δίσκους αλλά και κάποια καινούρια. Μετατοπίσανε το παγωμένο μέχρι εκείνη την στιγμή κοινό από το πίσω μέρος του χώρου μπροστά στην σκηνή.

Μου φαίνεται αδιανόητο πως μέχρι εκείνη την ώρα όλος ο κόσμος βρισκόταν στο πίσω μέρος της συναυλίας περιμένοντας τον Congo Natty για να τα σπάσει… Συμβαίνει συχνά να μην κουνιέται φύλλο μέχρι το “μεγάλο όνομα” της βραδιάς, αλλά είναι απογοητευτικό. Το Κακό Συναπάντημα soundsystem κράτησε συνολικά μια ώρα και έβαλε τον κόσμο στον ρυθμό της βραδιάς.

Έπειτα ήρθε η ώρα για τους Fundracar. Δεν τους γνώριζα πολύ καλά για να πω την αλήθεια αλλά φανταζόμουν πως είναι αρκετά καλοί για να προηγηθούν του Congo Natty.

Photo by Boz for Paranoise

Δυστυχώς όμως, ο ήχος του Άνοδος Live Stage μάλλον ήταν αυτός που τους πρόδωσε και το αποτέλεσμα δεν βγήκε τόσο ικανοποιητικό. Πολύς θόρυβος και ο τραγουδιστής μετά βίας ακουγόταν καθώς μάλλον το μικρόφωνό του ήταν πολύ χαμηλωμένο. Ένα ατελείωτο funky τζαμάρισμα, ψυχεδελικό dub ενίοτε με ψίχουλα από ska, reggae.

Μεσολαβεί ένα μικρό dj set λόγω πίεσης χρόνου λογικά, με τον Jeph1 να εκπροσωπεί το δίδυμο των Bigbang. Το dubstep set του Jeph1 κράτησε 30-35 λεπτά και έκανε όλο το stage να χοροπηδά. Για άγνωστους λόγους δεν έπαιξαν οι Anna Mystic και Blend Mishkin που ήταν προγραμματισμένο ως Mammy Hot – Daddy Cool να ανοίξουν τον Congo Natty.

Έπειτα, με το ρολόι να δείχνει πια 1:30 ο Congo Natty βρίσκεται επί σκηνής. Το κοινό, που εκείνη την στιγμή είχε γεμίσει τον χώρο καθώς πριν αρκετοί παρέμεναν πιο πίσω ή εκτός του Άνοδος, τον υποδέχεται με παρατεταμένες επευφημίες. Όμως λόγω τεχνικών προβλημάτων καθυστερεί κατά ένα εικοσάλεπτο να ξεκινήσει. Κάπου εκεί βρέθηκαν και τα μαγικά χέρια της Anna Mystic που μάλλον έλυσαν τα όποια προβλήματα.

Η ώρα είναι 1:50 και το live ξεκίνησε πολύ δυναμικά με τον Congo Dubz, γιος του Congo Natty απ’ ότι είπε ο ίδιος δια του μικροφώνου, στα decks και τον Congo Natty στο μικρόφωνο να ξεσηκώνει τους πάντες. Ήταν ακριβώς όπως έπρεπε. Τα μπάσα στο τέρμα και ο κόσμος να χοροπηδά σε όλα τα μήκη και πλάτη του stage.

Όμως ο ενθουσιασμός μου κράτησε για λίγο μιας τα tracks δε μιξάρονταν καθόλου, παρά ελάχιστες φορές και συνήθως κόβονταν εντελώς απότομα. Παρόλα αυτά υπήρχε καλό και positive vibe, με ένα δυνατό jungle ξεκίνημα και κομμάτια τόσο από τα προηγούμενα albums του θρύλου της jungle όσο και από το καινούριο, Revolution.

Photo by Boz for Paranoise

Παράλληλα, μηνύματα αγάπης και αλληλεγγύης από τον Rebel MC aka Congo Natty προς τον κόσμο, και αργότερα, μετά από ένα μισάωρο ίσως, περάσαμε σε dubstep. Κάποια στιγμή, όταν ανέλαβε ο Congo Natty τα decks έπαιζε κυρίως roots reggeae, πολύ γνωστά, αγαπημένα κομμάτια της συγκεκριμένης σκηνής. Σε κάποια φάση πάντως, ο Congo Natty έκοψε άτσαλα ένα ακόμη track θέλοντας να βάλει κάτι special όπως είπε, αλλά τελικά μάλλον έβαλε λάθος κομμάτι.

Κάπως έτσι, με τον κόσμο να χορεύει και να προσπαθεί να απολαύσει την βραδιά στο έπακρο η ώρα έδειχνε 3 τα ξημερώματα και το live set του Congo Natty έφτασε στο τέλος του.

Οι εντυπώσεις σε γενικές γραμμές από την χθεσινή νύχτα είναι θετικές αν και οι προσδοκίες ήταν ακόμη μεγαλύτερες, όμως, όπως και να ‘χει άξιζε. Ο χώρος ήταν καλός από άποψη ήχου με τιμές πάντως στο αλκοόλ απαγορευτικές ακόμη και για τα προ κρίσης δεδομένα. Ήταν το πρώτο μεγάλο live για τη φετινή σεζόν και ελπίζω τα επόμενα να αξίζουν.