Review from Fasma Festival 2016

Οι εντυπώσεις που άφησε το φετινό FASMA Festival, μέσα από τα μάτια παραγωγών του σταθμού που παρεβρέθηκαν και απόλαυσαν την διοργάνωση.

Review from Fasma Festival 2016 / live reports

7 years ago
by

Το Fasma Festival αποδείχθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το 2016, ένα από τα σημαντικότερα festivals σύγχρονου ήχου στην Ελλάδα.

Κατάφερε να εκθέσει τον ακροατή, με πειραματικές μεθόδους σε πολυδιάστατα φάσματα ήχων μέσω ενός τριημέρου από live, workshops και πολλαπλά parties που στεγάστηκαν σε πολλούς, διαφορετικούς, και κατά την γνώμη μας σωστά επιλεγμένους, χώρους.

Η ομάδα του Paranoise Radio βρέθηκε στους περισσότερους από αυτούς και σας δίνει μια γρήγορη ματιά για το τι συνέβη μεταξύ 7-9 Απριλίου στην Αθήνα.

Day One – Πέμπτη 7 Απριλίου

Tο βραδάκι μας βρήκε στην αγγλικανική εκκλησία Αγίου Παύλου, όπου οι Mohammad είχαν προετοιμάσει ήδη το έδαφος για τους Ρώσσους, μυστικιστές Phurpa. Ατμόσφαιρα κατασκότεινη, με έντονη, βαριά μυρωδιά και σκόνη να αναδύεται περίτεχνα με καπνό στον αέρα.

Αυτή η κατανυκτική ατμόσφαιρα λοιπόν, σε συνδυασμό με τους περιγραπτούς-απερίγραπτους ταυτόχρονα ήχους και το διαπεραστικό τους μπάσσο από τους βαρύτονους λαρυγγισμούς, βοήθησαν στο να ξεκινήσει μία διαδικασία αποκοπής του πνεύματος από το σώμα του ακροατή, αφήνοντας τον να κάνει μία παύση από την υλική πραγματικότητα.

Για τον καθένα το ταξίδι ήταν διαφορετικό. Σίγουρα ήταν δύσκολο στο να το δεχτεί κάποιος εφόσον, ήταν τόσο έντονο, αλλά σε λίγα μόλις λεπτά οι Phurpa είχαν διεισδύσει στο υποσυνείδητο μας και φρόντισαν για ένα πέρασμα στο συνειδητό, καθώς διατηρούσαν την ροή του τραγουδιού τους πίνοντας το ειδικό τους τσάι.

Phurpa

Day Two – Παρασκευή 8 Απριλίου

Την επόμενη μέρα βρεθήκαμε στον χώρο του Ρομάντσο, όπου το Fasma μας προσέφερε απλόχερα δύο stages γεμάτα με χαρισματικές international και εγχώριες περσόνες από διαφορετικά ηχητικά backgrounds.

Με πολύ σωστά επιλεγμένα live acts και dj sets, ο ακροατής είχε την δυνατότητα να έρθει σε επαφή με μια πληθώρα μουσικών styles που δημιουργούσαν μία πλούσια και σχεδόν ολοκληρωμένη εικόνα για την σύγχρονη disco / house / techno κουλτούρα.

To πρώτο stage του event άνοιξε δυναμικά ο Zorz, ενώ το booth αργότερα ανέλαβε ο Archaic Space (Appian Sounds) ο οποίος και έδωσε ένα πολύ δυνατό και εκλεπτυσμένο live act από αναλογικά synthesizers. Το ηχητικά άπταιστο αυτό set ήταν οιωνός για την εμφάνιση ενός από τους σημαντικότερους ανθρώπους, υπευθύνους για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής techno σκηνής. Και δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από βασικό μέλος των Ολλανδών Unit Moebius (Bunker Records).

Archaic Space

Unit Moebius

Στην συνέχεια ακούσαμε ένα ταυτόχρονα αυθόρμητο, αλλά πολύ προσεγμένο και γεμάτο ενέργεια dj set, από τον ροδίτη June (June, Mathematics, Suction Records), το οποίο μας ταξίδεψε σε ρετρό acid / electro / techno δρόμους.

Τελευταίος στο dj booth αυτού του stage εμφανίστηκε ο Γάλλος, πολλά υποσχόμενος Umwelt (New Flesh/ Rave or Die) ο οποίος και παρέδωσε ένα αυθεντικό, underground και χωρίς συμβιβασμούς dj set.

June

Umwelt

Το δεύτερο -και πιο “ανάλαφρο” κατά την γνώμη- μας stage έλαβε μέρος στο υπόγειο του Ρομάντσο. Opening act για το basement ήταν ο Paul Bennett (Modernista, Berceurse Heroique), ενώ την σκυτάλη παρέλαβε ο Chevy (Needless), προσφέροντας ένα αρκετά διαφοροποιημένο σετ με τον χαρακτηριστικά περίτεχνο τρόπο του.

Την βραδιά συνέχισε ο Αμερικάνος Lee Douglas (Rong Music) παραδίδοντας τα decks στην Γερμανίδα Virginia (Ostgut Ton), η οποία μέχρι το κλείσιμο πρόσφερε στο κοινό μια πλούσια δισκοθήκη γεμάτη με ευχάριστους ρυθμούς, εμπλουτίζοντας την παράλληλα, με την υπέροχη φωνή της.

Virginia

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια μέρα, το Fasma festival στεγάστηκε επίσης και στο Six Dogs όπου και είχε το δικό της label night η Where To Now? (UK) με τον Καναδό Jesse Osborne-Lanthier και τον Ιταλό Nicola Ratti να εκπροσωπούν την δισκογραφική, και τον Kondaktor (Modal Analysis, Fasma festival) ως host. Στο Project Space του Six Dogs, επίσης, παρουσιάστηκε το Κυκλόφωνο, ένα ευρηματικό ηχητικό installation του αρχιτέκτονα Michalis Shammas.

Επίσης, ταυτόχρονα με το event στο Ρομάντσο, έλαβε μέρος και βραδιά Revolt! στο αγαπητό Astron Bar, με K.atou και Anestie Gomez στα decks.

Romantso Main Stage

Romantso Basement

Day Three – Σάββατο 9 Απριλίου

Τελευταία μέρα του φεστιβάλ, αργά το βράδυ και εφόσον έχουμε απομακρυνθεί από την αστική βοή του κέντρου της Αθήνας και περπατάμε σε μια ήρεμη, για εκείνη την ώρα, βιομηχανική περιοχή, αρχίσαμε να ακούμε την βοή ηχοσυστημάτων. Λίγα μέτρα ακόμα και ήμασταν μπροστά στο Βυρσοδεψείο όπου και έλαβε μέρος η πιο σπουδαία μέρα του φετινού Fasma.

Χωρισμένη σε δύο stages, οι διοργανωτές του φεστιβάλ κατάφεραν να προσφέρουν μία ηχητικά διευρυμένη εικόνα για την σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική. Στην είσοδό μας στον χώρο πετύχαμε την συμπαραγωγό μας Giganta (Werk Discs) σε ένα πολύ ρυθμικό και προσεγμένο live set που ήταν από πρώτα acts στο bass stage.

Ακολούθως, κι ενώ το κοινό στο υπόγειο stage είχε ζεσταθεί για τα καλά, σειρά στα decks είχε το δίδυμο των MCMXC, για να συνεχίσουν σε bass κατεύθυνση, με footwork στοιχεία και όχι μόνο.

Giganta

MCMXC

Αφήνοντας μας μια ευχάριστη διάθεση, προχωρήσαμε και στην πάνω σκηνή όπου ήδη οι ρυθμικές δονήσεις του χώρου από το ηχοσύστημα και οι δυναμικές μπασογραμμές δημιουργούσαν ένα ανεβαστικό κλίμα. Είχε μόλις ξεκινήσει το dj set ο Βρετανός DJ και παραγωγός Lee Gamble.

Broken beat, bass, techno ήταν τα κύρια συστατικά, αλλά και σε πιο γρήγορο τέμπο στην συνέχεια του σετ με footwork και dubstep θέματα, ο Lee Gamble κατάφερε με επιτυχία να ζεστάνει τα αυτιά και το σώμα του κοινού για την συνέχεια που αναμενόταν άκρως ενδιαφέρουσα.

Lee Gamble

Για καλή μας τύχη ο headliner του φεστιβάλ, Actress, και ιδιοκτήτης της αγγλικής Werk Discs, έμελλε να παρουσιάσει ένα από τα όχι και τόσο συχνά live acts του. Με αρκετά πειραματικό και φρέσκο ήχο, πέρασε από πολλούς ρυθμούς και beatless πειραματισμούς γεμίζοντας αρκούντως ικανοποιητικά όλο το φάσμα των συχνοτήτων. Ίσως, το live του Βρετανού καλλιτέχνη να ήταν το καλύτερο – πιο ενδιαφέρον act στο festival.

Actress

Καθώς περισσότερος κόσμος μαζευόταν κοντά στο stage και το κοινό φαινόταν να έχει παραδοθεί στους ρυθμούς του ηχοσυστήματος, τα decks ανέλαβε ο πολλά υποσχόμενος Ancient Methods που, αναμενόμενο ήταν να δώσει άλλο ένα “επιστημονικά” προσεγμένο live techno act, απογειώνοντας το κοινό στο dance floor. Πολυδιάστατα basslines, σκοτεινά synths και δυνατά kick drums τα κύρια χαρακτηριστικά του.

Ancient Methods

Σε παρόμοιο ύφος συνέχισε και ο An-i (Cititrax), o οποίος εκτός των άλλων χρησιμοποιούσε σαν όργανο επιλογής του, καθ’ όλη την διάρκεια του live, το μικρόφωνο για να “ντύσει” κατάλληλα τα beats του, δίνοντας ταυτόχρονα με αυτόν τον τρόπο ενέργεια στο σετ του.

An-i

Κι ενώ το party είχε φτάσει στο peak του, κατεβήκαμε και πάλι στην κάτω σκηνή, όπου σε ένα πιο οικογενειακό -αλλά και άμεσο- κλίμα o Source Direct (Metalheadz) και ο Benton (Benton Beats) πέρασαν από το dj booth για ένα απολαυστικό drum & bass session με liquid, jungle και breakbeat, θυμίζοντας τον αυθεντικό drum & bass ήχο της βρετανικής σκηνής.

Source Direct

Benton

Στην συνέχεια την σκυτάλη πήρε ο Insom και με παρέα τον MC Yinka στο μικρόφωνο, δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες στο bass stage για μια σωστή d&b / neurofunk στιγμή στο φεστιβάλ.

To party συνεχίστηκε μέχρι πρωΐας στο main stage, με σκοτεινό βιομηχανικό techno από τον Endlec (MORD, Be Uncensored) και τον Sawf (Code is Law/ Modal Analysis/ Vanilla).

Insom & MC Yinka

Έπειτα από ένα αρκετά δυνατό και ενδιαφέρον τριήμερο, “γεμάτο” μουσική, οι εντυπώσεις μας ήταν θετικές για το φεστιβάλ, και για πολλούς από τους καλλιτέχνες που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε – κάποιους από αυτούς για πρώτη φορά στην χώρα μας.

Το Fasma Festival μετράει λοιπόν ήδη τρεις διαδοχικές, επιτυχείς διοργανώσεις, και οι προσδοκίες για ένα ακόμη μεγαλύτερο και περαιτέρω αναβαθμισμένο φεστιβάλ του χρόνου, είναι γεγονός. Εις το επανιδείν!