Review from Revolutions per minute in Megaron

Την προηγούμενη Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου, βρεθήκαμε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για ένα αρκετά ενδιαφέρον πολυδιάστατο event, όπως έμελλε να είναι και όπως αποδείχτηκε, το Revolutions per Minute, και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Review from Revolutions per minute in Megaron / live reports

9 years ago
by

Η αλήθεια είναι ότι πολύ καιρό είχα να δω sneakers να χοροπηδάνε στο πάτωμα, να το νιώθουν. Και μάλιστα σε έναν χώρο που δεν προορίζεται για αυτό, αλλά φιλοξένησε ένα από τα πιο πρωτοποριακά events για τους DJs:

Το Revolutions per minute στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, διοργάνωση που έλαβε χώρα την Δευτέρα 8 Δεκέμβρη 2014. Ο κόσμος, αν και λίγος για την αξία της εκδήλωσης, ήταν εκεί για τον ίδιο τον DJ και ευρύτερα για την ίδια την μουσική.

Mία αναμφισβήτητα πολύ ποιοτική διοργάνωση, από αυτές που χαιρόμαστε πολύ να βλέπουμε, να ζούμε καλύτερα από κοντά, καθώς η διασκέδαση, ορθότερα ψυχαγωγία εν προκειμένω, συνδυάζεται με την διάχυση γνώσης επί της μουσικής.

Από νωρίς το απόγευμα οι πόρτες είχαν ανοίξει για να υποδεχτούν τον κόσμο με εργαστήρια για τα βινύλια και το νέο μουσικό όργανο του 20ου αιώνα όπως ανέφερε σχετικά σε ένα από αυτά ο Petros Floorfiller: το πικάπ.

Πάνω σε αυτό λοιπόν το μέσο ήταν που διαδοχικά ο Chevy (Βασίλης Σεβδαλής) και ο Sparky T (Θοδωρής Σαρτζετάκης) – διαχρονικός πρωταθλητής του ελληνικού DMC contest, έδειξαν τεχνικές και μυστικά από την πολύχρονη πορεία τους.

Ξεκινώντας το πρόγραμμα με τα workshops που είχαν ψυχαγωγικό και μαθησιακό χαρακτήρα, δόθηκε μια ακόμα διάσταση, κερδίζοντας το ενδιαφέρον όσων επέλεξαν να παρευρεθούν από νωρίς, ανεξάρτητα από την ηλικία ή αν είναι γνώστες.

FLOORFILLER, JUNIOR SP, CRISTIAN CAMBAS @Revolutions per Minute, Athens Concert Hall, 8 December 2014

Η ιστορία του DJing στην Ελλάδα όπως παρουσιάστηκε στο τελευταίο εργαστήρι που συντόνισε η Κατερίνα «Κάφκα» Καφετζή δεν έγινε μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, καθότι τρεις γενιές DJs είχαν φυσική παρουσία και συμμετείχαν στην παρουσίαση αυτή: Petros Floorfiller, Junior SP και Christian Cambas, ο καθένας με την σειρά που διαμόρφωσαν το ελληνικό DJing και clubbing.

Ιστορικές παρουσιάσεις και εύστοχες συζητήσεις για την ελληνική σκηνή: την διασκέδαση, τον σκοπό, το μέρος και το μέσο. “Κάποτε ο κόσμος ερχόταν για να ακούσει την μουσική και όχι να δει τον DJ” αναφέρθηκε χαρακτηριστικά εκφράζοντας έτσι το χάσμα μεταξύ των γενεών της ελληνικής dance κουλτούρας.

Το φουαγιέ του Μεγάρου παράλληλα γέμιζε με eclectic μουσικές παιγμένες από βινύλια από τον Mr. Z αλλά και τον Junior Sp που μέσα σε λίγη ώρα μας έπαιξε γνωστά και ιστορικά κομμάτια από τα τελευταία 25 χρόνια της ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής.

Πίσω από την διαχωριστική πόρτα που “έπνιγε” τον ήχο από τα beats στο Banquet hall και την κεντρική σκηνή, ο Γιώργος Μπακαλάκος ξεκίνησε με όρεξη το σετ του, σε χορευτικές disco house τάσεις, πριν δώσει την σκυτάλη στο DMC showcase.

ΜR.Z @Revolutions per Minute, Athens Concert Hall, 8 December 2014

Tα Scratching ήταν ταχύτατα και τράβηξαν αμέσως το ενδιαφέρον όλων. Με εναλλαγές από μουσικά στυλ , που όμως κρατούσαν το ενδιαφέρον -και την ποιότητα- σε ψηλό επίπεδο, ο Άγγλος καλεσμένος Bill Brewster βρέθηκε να αναλαμβάνει μετά τις 10μμ τα decks σε μια ομολογουμένως εντυπωσιακή τεχνικά εγκατάσταση με realtime vj προβολές πίσω.

Όπως όσοι τον είχανε ακούσει νωρίτερα στην ομιλία γνωριμίας θα κατάλαβαν, ο DJ και συγγραφέας με την διεθνή φήμη είναι γνώστης του dance ήχου εδώ και δεκαετίες, κι ακριβώς τέτοια άνεση είχε παρασέρνοντας με τα edits και το flow του το κοινό σε μια χορευτική έκπληξη!

Δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερο κλείσιμο για αυτήν την βραδιά από έναν άνθρωπο που καθόρισε την παγκόσμια χορευτική σκηνή. Λίγο μετά τις 11.30 έκανε την εμφάνισή του ο θρυλικός Α Guy Called Gerald γεμίζοντας την αίθουσα του Μεγάρου με μελωδίες, ρυθμούς και μπάσσα.

Η αλήθεια είναι ήταν δεν ήταν ένα DJ set αλλά ένα live show, καθώς ο Gerald έπαιζε τις δικές του μουσικές μέσα από δυο laptops σε μια freestyle μίξη με εφφέ και αλλαγές στο tempo. Με θερμά χειροκροτήματα και έντονη την έκπληξη στο πρόσωπο (δεν είναι και λίγο να έχεις παρτάρει μέσα στο Μέγαρο με τσιγάρα και ποτά, σαν να είσαι σε club) η λήξη βρήκε τους ψιλιασμένους παριστάμενους να θέλουν κι άλλο.

A GUY CALLED GERALD @Revolutions per Minute, Athens Concert Hall, 8 December 2014

«-Έχεις ξαναέρθει στο Μέγαρο;- Όχι», άκουσα από δυο 20something νεαρούς στο τέλος ενός εργαστηρίου. Σίγουρα ήταν ένα κάλεσμα προς τους νέους να ανακαλύψουν τι κάνει ο DJ, να ακούσουν beats, αλλά και να δουν με την αφορμή νέους χώρους.

Tελικά, η απουσία του κόσμου που σου μένει από μια διοργάνωση σαν αυτή επισκιάζεται από το γεγονός ότι πρόκειται για μια επαναστατική γιορτή του DJing και γενικότερα της μουσικής, μάλιστα Δευτέρα βράδυ. Την επόμενη φορά θα είμαστε όλοι εκεί!

*Ευχαριστούμε πολύ τους Junior SP και Giuseppe Tiberini για τις φωτογραφίες που μας παραχώρησαν.