Tarek Ataoui, Chris Watson and KK Null live

Μία εξαιρετική και πρωτότυπη live performance έλαβε χώρα στα πλαίσια των Αισχυλείων στις 11 Οκτωβρίου, προσφέροντας μια διαφορετική αφήγηση για τον τόπο της Ελευσίνας.

Tarek Ataoui, Chris Watson and KK Null live / live reports

8 years ago
by

Μια από τις καλύτερες και πρωτότυπες συναυλίες ηλεκτρονικής μουσικής για την φετινή χρονιά ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή 11 Οκτωβρίου στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αισχυλείων.

Υπεύθυνοι για αυτή υπήρξαν οι Tarek Ataoui, Chris Watson και KK Null που μας έδωσαν τους ήχους της Ελευσίνας σε διαφορετική μορφή από αυτήν που έχουμε συνηθίσει και φανταστεί.

Πιο συγκεκριμένα ο καλλιτέχνης Tarek Ataoui και ο Chris Watson, ένας από τους κορυφαίους στον κόσμο στην ηχογράφηση πεδίου, ηχογράφησαν την αθέατη πλευρά της Ελευσίνας, τους ήχους της. Οι ήχοι ηχογραφήθηκαν από την αρχαιολογική σκοπιά, το υποθαλάσσιο περιβάλλον και το μεταβιομηχανικό τοπίο και συστήθηκαν στο κοινό με όρους της concrete και της Noise μουσικής, του αυτοσχεδιασμού και του Glitch.

Όλα αυτά στα πλαίσια του έργου I/E Elefsis, το οποίο προέκυψε από μια in situ έρευνα στο ηχητικό τοπίο της Ελευσίνας μέσα από το επινόησης του Taker Ataoui όργανο I/E, και με την συνεργασία με έναν από τους πρωτοπόρους της Noise αλλά και της πειραματικής γενικότερα, μουσικής, του Ιαπωνέζου KK Null.

Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα και για δυο περίπου ώρες στο αμφιθέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου υπήρχε ένας πολυεπίπεδος διάλογος ανάμεσα στους καλλιτέχνες, στο κοινό, στο ερειπωμένο τοπίο του Ελαιουργείου που καταλαμβάνεται πια από γλυπτά ήχων και στο σύμπλεγμα των ήχων της Ελευσίνας και της πειραματικής μουσικής.

Ο κόσμος, αν και δεν ήταν αρκετός για το επίπεδο της συναυλίας είχε τη δυνατότητα να κινείται ελεύθερα στους χώρους της συναυλίας , και να στέκεται σε κάθε σημείο δίπλα από τους καλλιτέχνες.

Οι ήχοι της καταιγίδας στο Ελαιουργείο, το βουητό των αποστακτηρίων που φτάνει στα βάθη της θάλασσας, το νερό στο πηγάδι της Δήμητρας κτλ αποτέλεσαν την πηγή της ηχητικής σύνθεσης των καλλιτεχνών που είχαν την ελευθερία να αντιδράσουν σε αυτούς και να τους μεταφράσουν με το δικό τους τρόπο δίνοντας μέσα από μια έντονα σωματική performance μια διαφορετική αφήγηση για την Ελευσίνα.

*οι φωτογραφίες είναι από την Ανδρομάχη.