8 Years Paranoise Celebration

Ο Paranoise Radio κλείνει τα 8 του Χρόνια και τα γιορτάζει με δύο μεγάλα parties στις δύο μεγάλες βάσεις - πόλεις του, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μην τα χάσετε, το ερχόμενο Σάββατο 14 Μαΐου με σημαίνοντα μέλη να αναλαμβάνουν δράση στα decks σε Ρομάντσο και Μπενσουσάν Χαν, αντίστοιχα.

8 Years Paranoise Celebration / we support

7 years ago
by

Πόση μουσική χωράει σε 8 χρόνια; Ο Paranoise κλείνει περίπου τις 70.000 ώρες εκπομπής. 70.000 ώρες μουσικής επιλεγμένης με το χέρι, την καρδιά, το σώμα και το μυαλό, δίχως αλγόριθμους και αυτόματες προτάσεις. Αυτό κάνουμε ως Paranoise, επιλέγουμε μουσική. Απλά αυτό. Κριτήριο για την επιλογή μουσικής δεν υπάρχει άλλο από την θέληση των παραγωγών να μοιραστούν ήχους ανήσυχους, καινοτόμους και ποιοτικούς. Από αυτούς που κολλάνε στο κεφάλι μας, από αυτούς που κάνουν τα σωθικά μας να τρίζουν από δονήσεις, από αυτούς που χαιρόμαστε να χορεύουμε, από αυτούς που μας οδηγούν αλλού, από αυτούς που δεν βρίσκεις. Επιλέγουμε και παίζουμε. Αυτό κάνουμε.

Υπό κάποιους όρους αρνούμαστε κατηγορηματικά να μεγαλώσουμε. Αρνούμαστε να αποκτήσουμε εμπορική υπόσταση. Δεν πουλάμε. Δεν διαφημίζουμε. Ούτε τεχνολογικά αλλάζουμε πολύ. Εκπέμπουμε με τον ίδιο σχεδόν τρόπο εδώ και οκτώ χρόνια. Δίχως συγκεντρωτισμούς. Δεν υπάρχει κανένας εξυπηρετητής με αποθηκευμένη μουσική. Καμία υπόδειξη προς κάποια λίστα μουσικής. Βασιζόμαστε ο ένας στον άλλον για να εκπέμψουμε. Τα ψηφιακά ηνία του σταθμού αλλάζουν χέρι από παραγωγό σε παραγωγό, σαν τσιγάρο που σκάνε πιτσιρίκια σε κάποια σκοτεινή γωνία.

Υπό κάποιους άλλους όρους μεγαλώνουμε συνεχώς. Κάθε χρόνο νέοι παραγωγοί προστίθενται στην μεγάλη και φιλόξενη οικογένεια του πρωτοπόρου σταθμού, ενώ μέσα από τα εβδομαδιαία mixes δίνουμε βήμα σε ακόμα περισσότερους παραγωγούς και DJ’s. Επεκτεινόμαστε και ταξιδεύουμε μαζί με τους παραγωγούς και τους χιλιάδες ακροατές μας. Οκτώ χρόνια πριν ο Paranoise ήταν μία φιλόδοξη παρέα από την Θεσσαλονίκη, με ξεκάθαρη στόχευση, αρχές και φιλοσοφία πάντως.

Οκτώ χρόνια μετά ο Paranoise είναι ένα ευρύ δίκτυο δραστήριων νέων με έδρα την Ευρώπη και κατά τόπους πυρήνες. Αν πας σε κάποιο άκυρο μπαρ στο Βερολίνο μην σου φανεί παράξενο αν δεις το logo μας κολλημένο σε κάποιον τοίχο. Η ίδια προειδοποίηση ισχύει για κάποια ταμπέλα στην Βαρκελώνη, κάποιο ποδήλατο στην Κοπεγχάγη, κάποιο club στις Βρυξέλλες, κάποια pub στο Μάντσεστερ… κάπου, κάπως, όπου και αν είσαι, σίγουρα θα βρεθείς μπροστά στους γαλαζόμαυρους κύκλους.

Η εμφανής επιρροή του πρωτοπόρου σταθμού στην διάδοση της σύγχρονης αστικής μουσικής κουλτούρας, στην ποιοτική της έκφανση, οφείλεται σε διάφορους λόγους, κυρίως όμως στην αυθεντικότητα του Paranoise ύφους και του εν γένει ήχου του, όπως και στον έντονα διαδραστικό του χαρακτήρα, όπως εκφράζεται διαδικτυακά, μα και διά ζώσης στα άνω των 90 events που έχει πραγματοποιήσει ως σήμερα ανά την Ελλάδα. Οι λέξεις ανιδιοτέλεια, συμμετοχή, αναζήτηση της μουσικής καινοτομίας χαρακτηρίζουν τους παραγωγούς του ραδιοφώνου και τον άξονα δράσης τους.

Οκτώ χρόνια λοιπόν και έχουμε αμέτρητους λόγους να το γιορτάσουμε. Γιορτάζουμε ότι έχουμε παραμείνει οι ίδιοι. Διαφορετικοί. Θα το γιορτάσουμε όπως ξέρουμε. Διάσπαρτα και άναρχα. Όπου μπορούμε. Με ταυτόχρονα parties στις δύο μεγάλες βάσεις του σταθμού, Αθήνα – Θεσσαλονίκη, σε δύο υπέροχους και αξιόλογους χώρους, το Ρομάντσο και το Μπενσουσάν Χαν. Με όση ανησυχία μπορούμε, μαζί σας. be there!

Athens Edition

ATHENS EDITION | ROMANTSO (Αναξαγόρα 3-5)

starts: 23.00 | free entrance | event *

line up: DJ Booker | Harris | Malfunction | SRJ | Spaced Cowboy | Tsourkoko

Γεννημένος στην Θεσσαλονίκη, ο DJ BOOKER από τα πρώτα του χρόνια έκανε την μουσική – ζωή του. Στα χρόνια του millenium ήταν, όταν επικεντρωμένος σε hip hop και breaks, διακρίθηκε χάρις στα εξαιρετικά του skills στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό DMC όπου κέρδισε την 4η και 3η θέση, το 2000 και 2001 αντίστοιχα. Eίναι χαρακτηριστική της μουσικής του γνώσης η μεγάλη ποικιλία των ειδών με τα οποία καταπιάνεται, funk, soul, hip hop, bass, dubstep, dnb, juke και όχι μόνο. Έχει συνεργαστεί και μοιραστεί την σκηνή με συγκροτήματα και μουσικούς όπως Active Member, Cayetano, Madlib, Shadow, Qbert, Krush, Gaslamp Killer, Digital Mystikz, Bonobo, B Real, Ghostface Killa, GZA, Daedelus κλπ. Ο DJ Booker είναι αρκετά παραγωγικός αναφορικά και με τις προσωπικές του δουλειές. Έτσι, έχει κυκλοφορήσει στο bandcamp κατά σειρά τα Digital Seeds & Fetish Toys (2008), Athens Looks Better When I’m Drunk (2012), Dusty Crates ’06-’12 (2014), The Soul Break EP (2014), Versions I & II (2014), αλλά και πολλά μεμονωμένα remixes, edits, bootlegs, ενώ το 2013 είχε κυκλοφορήσει μέσω ενός άλλου του project, το Voodoo Dub Stereo EP. Παράλληλα, πέρα από την συμμετοχή του στον Paranoise από το 2009 ως σήμερα, τα τελευταία δύο χρόνια με το I Breathe Bass show, τρέχει την Breathe Records, label επικεντρωμένο σε dubstep, drum’n’bass και glitch hop κατά κύριο λόγο. Eκεί όπου κυκλοφορεί και η ολοκαίνουρια δουλειά του.

O HARRIS, με 29 χρόνια ασταμάτητης πορείας, έχει περάσει από όλα τα μήκη και πλάτη της εγχώριας ηλεκτρονικής σκηνής. Από μανιακός συλλέκτης δίσκων, σε δισκοπώλη, δισκοθέτη, παραγωγό, organizer και manager. Ως DJ έχει παίξει σε πολλά, κάποια θρυλικά πλέον, clubs της Αθήνας, αλλά και ως καλεσμένος με sets σε πολλές πόλεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το 2001 γίνεται μέλος των Funxion, διοργανώνοντας με το ιστορικό crew events με φιλοξενούμενους μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της Drum & Bass, ενώ γενικότερα έχει βρεθεί πολλάκις σε line up πλάι σε σημαντικούς διεθνείς καλλιτέχνες, από τους Noisia και Black Sun Empire μέχρι τον Laurent Garnier. Tο 2014 μπαίνει στην οικογένεια της Breathe Records, αναλαμβάνοντας το διεθνές A&R της εταιρίας του DJ Booker, μαζί με τον οποίον και παρουσιάζει την εκπομπή I Breathe Bass στον Paranoise.

Επηρεασμένος από την Soundsystem σκήνη της Τζαμάικα και της Αγγλίας, αλλά και το παρελθόν του στη συνδιοργάνωση αρκετών underground bass-heavy parties, ο MALFUNCTION, μέσα από τα DJ sets που παίζει, καθώς και την εβδομαδιαία εκπομπή Lalibela, που διατηρεί από κοινού με τον Οpn από το 2012 ως σήμερα στον αέρα του Paranoise, προσπαθεί να μεταφέρει τους ήχους και το μήνυμα μιας κουλτούρας που ξεπερνάει την απλή διασκέδαση. Το set που θα παρουσιάσει το ερχόμενο Σάββατο στο Ρομάντσο θα κινηθεί σε UK dub και heavy steppers ρυθμούς, με βαριές μπασογραμμές.

Ο SPACED COWBOY είναι ένας hip hop παραγωγός από την Αθήνα με τέσσερις προσωπικές digital κυκλοφορίες μέχρι σήμερα στο δυναμικό του. Φτιάχνει μουσική που δεν μπορείς να κατατάξεις εύκολα κάπου συγκεκριμένα, με βάση τα samples, αλλά και με φυσικά όργανα σε ρόλο guest, που την κάνουν μοντέρνα και ενδιαφέρουσα. Αbstract ύφος συνήθως στα beats, πολύ συχνά ψυχεδελικά στοιχεία και ήχοι φανερά επηρεασμένοι από την Ανατολή, αλλά και “κλασσική” σύγχρονη καλιφορνέζικη τεχνοτροπία ταυτόχρονα, συνθέτουν το μουσικό προφίλ του Παναγιώτη Μπράνη. Όπως άλλωστε εκπέμπεται και στην εκπομπή Psych Hop που λαμβάνει χώρα εδώ και 5 έτη στον αέρα του Paranoise. Στο Ρομάντσο αναμένεται να παρουσιάσει ένα set από αυτά που σπάνια έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε στα μέρη μας.

Ο SRJ είναι ένας πολλά υποσχόμενος DJ της νέας γενιάς, παρόλο που μετράει ήδη πάνω από 8 χρόνια εμπειρίας. Το παρελθόν του στο turntablism αρχικά, αλλά και στο soundsystem culture αργότερα, του έχουν δώσει πολλές δεξιότητες, αλλά και μια διαφορετική οπτική ως DJ. Αν και τα παραπάνω φανερώνουν την εξειδίκευση του σε bass-heavy μουσικά είδη, τα τελευταία χρόνια τα καταφέρνει εξίσου καλά σε 4/4, house και techno ρυθμούς. Η μηνιαία εκπομπή του στον Paranoise Radio αναδεικνύει με θεματικό τρόπο το πώς ο ίδιος αντιλαμβάνεται την πορεία της ηλεκτρονικής μουσικής στοn χρόνο.

Μεγαλωμένος στα ανατολικά προάστια της Αθήνας, ο TSOURKOKO, αποφάσισε την ενασχόληση με τα decks όταν ήταν 17 χρονών, παίζοντας σε συνοικιακά μαγαζιά. Στα Χανιά όπου ήταν φοιτητής, δραστηριοποιήθηκε ως DJ, από resident στα 2 lux, guest dj sets στο Bios, μέχρι πάρτι ηλεκτρονικής μουσικής σε ελεύθερους χώρους με την πρώην ομάδα του, Octopush Noise Federation. Από το 2008 ασχολείται με την ηλεκτρονική hip hop και τα φουτουριστικά beats. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι ένα ιδιαίτερο μπέρδεμα των μουσικών ειδών, πάντα με γνώμονα το beat. Τα τελευταία 3 χρόνια διατηρεί την εκπομπή Όπως Το Ακούς στον Paranoise, κάθε δεύτερη Τετάρτη 22.00-24.00. Τα τελευταία δύο χρόνια στα events που λαμβάνει μέρος, παίζει μουσικά sets με ένα ιδιαίτερο στυλ και με την βοήθεια του Roland Sp-404sx, ένα μηχάνημα που εκφράζει στις μέρες μας τους νέους παραγωγούς hip hop beats. Στο προσεχές γενέθλιο πάρτυ του πρωτοπόρου σταθμού στο Ρομάντσο, θα παρουσιάσει ένα μονόωρο set από το roland.

Thessaloniki Edition

THESSALONIKI EDITION | BENSOUSSAN HAN (Εδέσσης 6)

starts: 22.00 | entrance 3 euro | beers 1.5 euro | drinks 3.5 euro | event *

line up: Golpe | Loki | Margasv | Plughead | Runner | Red

Η ενασχόληση του Νίκου aka GOLPE με την μουσική ξεκίνησε από μικρή ηλικία όταν πήρε για δώρο την πρώτη του κλασσική κιθάρα. Όντας δραστήριος με την cover band Miss R πειραματίστηκε αρκετά με τον post και alternative ήχο μέχρι το 2007. Από το 2008 μέχρι και το 2011 αποτέλεσε μέλος του σκληρού πυρήνα Paranoise και ασχολήθηκε με το DJing με συμμετοχές σε αρκετά events σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Το 2016 επέστρεψε και επίσημα στην οικογένεια του σταθμού, πραγματοποιώντας την εκπομπή Oscillated Patterns, όπως επίσης και στο djing παρουσιάζοντας τις μουσικές του επιλογές μέσα από δυνατά sets σε ένα ευρύ φάσμα γύρω από την ηλεκτρονική μουσική, χορευτική και μη.

Ο LΟΚΙ, προερχόμενος από τον σκληρό πυρήνα Paranoise, όντας DJ και ραδιοφωνικός παραγωγός του σταθμού ήδη από το 2008, δραστηριοποιείται πλέον μουσικά με βάση την Θεσσαλονίκη. Τα πρώτα βήματα τα έκανε στην πόλη της Ξάνθης, όπου συμμετείχε στην διοργάνωση μιας σειράς από δεκάδες underground raves με σκοπό την προώθηση της σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής και της κουλτούρας των sound system, με dubstep, drum & bass και techno προσανατολισμούς, χωρίς όμως μουσικούς περιορισμούς. Ακόμη, έχει πολλές συμμετοχές σε events, κυρίως στην ακριτική πόλη αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, ανάμεσα στα οποία αυτά με τους Pinch, Goth-Trad, Gantz. Φέτος, τον ακούτε κάθε δεύτερη Πέμπτη 8-10 το απόγευμα, στην εκπομπή Bass Focused. Τα dj sets του ποικίλουν σε στυλ και ρυθμό, αλλά κοινό στοιχείο συνήθως είναι η κλίση στις χαμηλές συχνότητες και η προσπάθεια για μετάδοση χορευτικής διάθεσης μέσα από πιο πειραματικά μουσικά μοτίβα.

Ο MARGASV, κάτοικος Θεσσαλονίκης και ιδρυτικό μέλος του σταθμού, έχει πιστέψει όσο λίγοι στην αξία αυτού του εγχειρήματος στο οποίο πρωτοστάτησε πριν από την ίδρυσή του και ως σήμερα. Μέσα από πλούσια αρθρογραφία εκατοντάδων δισκοκριτικών και κάθε μορφής άρθρου, την εκπομπή Chillin’ Bass που μετράει περισσότερα από 220 επεισόδια και επικεντρώνεται στα πιο σύγχρονα tunes της εποχής, αλλά και τα dj sets του που φιλοξενήθηκαν σε περισσότερα από 30 venues, κυρίως στον Βορρά της χώρας, έχει συμβάλει στην ανάδειξη σύγχρονων εκφάνσεων ποιοτικής μουσικής, αλλά και νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών, από την γέννησή τους ακόμη. Στο set του Σαββάτου αναμένεται να έχει τους δίσκους του μαζί για να δώσει το στίγμα του με φρέσκες, soulful ή πιο πειραματικές, ηλεκτρονικές επιλογές.

Ο PLUGHEAD ή Στέφανος ξεκίνησε να παίζει μουσική σε ένα μπαρ σε ένα νησί πριν 10 χρόνια. Από τότε το κοντέρ έχει γράψει μαραθώνιους πάνω από decks και ατέρμονες ώρες digging σε εύρος και βάθος. Και ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αποσυρθεί από την ενεργό DJ δράση, με εξαίρεση σποραδικά sets σε festivals, parties και dances σε Κοπεγχάγη και Βρυξέλλες, όπου διαμένει πλέον, το μουσικό trip συνεχίζει και αφήνει αποτυπώματα με την μορφή θεματικών επεισοδίων, κάθε Κυριακή βράδυ στον αέρα του Paranoise και την concept εκπομπή Nervous Tribe: Μουσικές από τις τελετές μιας φυλής που λατρεύει ένα πεινασμένο ηχοσύστημα… Δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε από το σετ του το Σάββατο και μάλλον ούτε ο ίδιος γνωρίζει.

Ξεκινώντας ως DJ το 1998, ο RED, ασχολήθηκε από την αρχή με το turntablism, αργότερα άρχισε να παίζει σε διάφορα φεστιβάλ, bar και clubs σε Θεσσαλονίκη και μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, είτε solo, είτε ως μέλος των Αθηναίων SBE και έπειτα FTF. Αρχικά οι μουσικές του επιλογές κυμαίνονταν σε 90’s hip hop ήχους με ολοένα περισσότερα σχετικά είδη να εμπλουτίζουν τα sets του, όπως funk, soul, jazz και breaks. Φτάνοντας στο σήμερα, σαν εξέλιξη αυτών, η κλίση του είναι προς τις μουσικές της αγγλικής bass σκηνής, 2-step, dubstep, grime, garage, uk funky, dnb, house, καθώς και πιο φουτουριστικά beats από το LA και γενικότερα της Αμερικής. Πέρα από το turntablism, ασχολείται με την μουσική παραγωγή φτιάχνοντας instrumental beats με κομμάτια του να κυκλοφορούν μέσα από το digital label Disco Tocopilla, ενώ φέτος βρίσκεται στην δεύτερη σεζόν του στον Paranoise όπου και παρουσιάζει την εκπομπή Future Joints, μία Δευτέρα τον μήνα.

Connecting the dots, ο RUNNER προωθεί περισσότερο από ποτέ την συνέχεια του low end ήχου που έρχεται από το παρελθόν και κοιτάει μπροστά, going back to go forward μέσα από το Subbed Out radio show, τις one-off βραδιές, την σύνδεση με την οικογένεια του Dimensions Festival και τα launch parties της Αθήνας και την εκπροσώπηση της Swamp81 στην Ελλάδα. Φανατικός παίκτης και συλλέκτης και μέρος του Paranoise Radio roster εδώ και 5 χρόνια βρίσκεται στα μέσα του 2016 ανάμεσα σε πολλαπλά special projects, bringing people & sounds together όπως το πολυαναμενόμενο ετήσιο Dimensions Launch στην Αθήνα με Hodge, Berceuse Heroique s ΚΕΜΑΛ & locals (28/5), το απόλυτο όπλο που ακούει στο όνομα Josey Rebelle αντίστοιχα τα μέσα Ιούνη και την επανεμφάνιση του on decks στο ίδιο το φετινο Dimensions και την 5η επέτειό του που περιμένει όλη Ευρώπη στα τέλη Αυγούστου. O Runner εμφανίζεται στα όγδοα γενέθλια του σταθμού για ένα special Subbed Out set με δίσκους, με βάση το UK sound from past, present & future. No rest for the wikkid.