Athens Fasma Festival

Ένα νέος πολιτιστικός θεσμός «κάνει ποδαρικό» στα δρώμενα της Αθήνας: Fasma Festival. Έρχεται από την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου ως την Κυριακή 2 Μαρτίου 2014.

Athens Fasma Festival / we support

9 years ago
by

Όπως δηλώνει το επίσημο δελτίο τύπου της διοργάνωσης, το φεστιβάλ FASMA αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια ανάδειξης του πρίσματος μέσω του οποίου εκδηλώνεται η σύγχρονη αστική τέχνη.

Από την πειραματική μέχρι την χορευτική μουσική και από τις οπτικό-ακουστικές εγκαταστάσεις ως τα τεχνικά workshops, το FASMA στοχεύει στη σύζευξη της τέχνης με την τεχνολογία, τη μουσική και τον πολιτισμό, προσκαλώντας το κοινό να βιώσει μια πολύπλευρη εμπειρία.

Αναφορικά με το μουσικό μέρος του φεστιβάλ, το πνεύμα και το σκεπτικό της διοργάνωσης είχε δοθεί ήδη από τα τρία εισαγωγικά events που διεξάχθηκαν μερικούς μήνες πριν: εκλεκτοί καλλιτέχνες από το εξωτερικό και έμφαση στην τοπική ηλεκτρονική σκηνή.

Το πρόγραμμα του FASMA είναι οργανωμένο σε showcases, επιδείξεις δυναμικής δισκογραφικών label και ομάδων, το καθένα με πολύ διακριτό στίγμα και αισθητική.

Watch
Το τρέιλερ του φεστιβάλ

Η έναρξη του ηχητικού μέρους του φεστιβάλ γίνεται την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου με το showcase της PAN. To label του Βασίλη Κουλίγα, ορμώμενο από το Βερολίνο, ακροβατεί παραδειγματικά ανάμεσα στην χορευτική μουσική και την πειραματική abstract και ambient.

Οι εξαιρετικές της κυκλοφορίες – τόσο στο περιεχόμενο όσο και στο περίτεχνο artwork – από ήδη καταξιωμένα ονόματα όπως ο Lee Gamble, αλλά και από νέους καλλιτέχνες όπως ο Aθηναίος Jar Moff, έχουν αποσπάσει πολύ καλές κριτικές παγκοσμίως και όρισαν την PAN ως ένα από τα καλύτερα labels για το 2013.

Στα πλαίσια του showcase, θα εμφανιστούν στο FASMA οι Helm, Dalglish και Mohammad.

PAN Showcase. 28/2 21:00, CAMP

Helm, είναι ο Luke Younger, sound artist και πειραματιστής με βάση το Λονδίνο.

Χρησιμοποιεί διάφορα μέσα για την παραγωγή πυκνών ηχητικών τοπίων με βάσεις την musique concrete, τον θόρυβο και παραισθησιογόνους βόμβους. Στην PAN κυκλοφόρησε το τρίτο προσωπικό του LP, Impossible Symmetry.

Dalglish είναι ο αινιγματικός Chris Douglas. Ενεργός από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, έχει κυκλοφορήσει με διάφορα ονόματα κατά καιρούς, ενώ ως Dalglish έχει κυκλοφορήσει τέσσερις δίσκους, από τους οποίους ο τελευταίος βρίσκεται στον κατάλογο της PAN.

Το Niaiw Ot Vile είναι ένας δίσκος αινιγματικός όσο ο τίτλος του. Κάπου ανάμεσα σε φρενώδη ρυθμικά ξεσπάσματα και ambient «κενά» ο δίσκος περιγράφει ένα μουσικό σύμπαν που δύσκολα εντάσσεται κάπου, παρά μόνο στον εαυτό του.

Οι Mohammad είναι το τρίο των Νίκου Βελιώτη, Ilios και Coti K. Χρησιμοποίουν custom όργανα και λογισμικό για να παράξουν τον μοναδικό τους ήχο.

Στην PAN κυκλοφόρησαν το εξαιρετικό Som Sakrifis, ενώ μερικές λέξεις που περιγράφουν την μουσική τους είναι: Chamber doom, Sonic rape, Religious, Extremely Dark, Harrowing, Monolithic, Born in Heaven, Electrocution

Οι live εμφανίσεις των καλλιτεχνών της PAN πλαισιώνονται από sets των DJ’του Vinyl Microstore. To showcase θα διεξαχθεί στο CAMP (Contemporary Art Meeting Point) στην πλατεία Κοτζιά. Το event αρχίζει στις 21.00 και η είσοδος κοστίζει 10 ευρώ.

Livity Sound Showcase. 28/2 00;00. Six D.O.G.S

Το ίδιο βράδυ, μερικές ώρες αργότερα, διεξάγεται και το showcase της Livity Sound. To σχετικά νέο αυτό label αλλά και μουσικό σχήμα προέκυψε από την συνεργασία ανάμεσα στους Kowton, Peverelist και Asusu.

Οι τρεις ήδη καταξιωμένοι παραγωγοί ένωσαν τις δυνάμεις τους και το πάθος τους για τις χαμηλές συχνότητες και τον πειραματισμό πάνω σε dance φόρμες. Η ισχύς της ένωσης αποτυπώθηκε με τον καλύτερο τρόπο στην ομώνυμη συλλογή – διπλό LP, Livity Sound κομμάτια της οποίας έχετε ακούσει αρκετά από την συχνότητα του Paranoise και σίγουρα αποτέλεσε μία από τις κορυφαίες κυκλοφορίες του Bass ήχου για το 2013.

Στα πλαίσια του showcase θα εμφανιστούν στο FASMA οι Kowton και Asusu.

Αναμιγνύοντας house και techno με στοιχεία από την UK Soundsystem κουλτούρα (garage, grime, dubstep κ.α) οι δύο καλλιτέχνες, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, παράγουν ασυμβίβαστη, ακατέργαστη, heavy on the bass χορευτική μουσική.

Watch
Livity Sound live session

Η επίδειξη της Livity Sound συνοδεύεται από live sets των We Sink, Tendts και Benjha. Το φουτουριστικό ντουέτο των Aθηναίων We Sink μπλέκει αναφορές UK Garage με 8-bit ήχους.

Οι Tendts με καταγωγή την Θεσσαλονίκη, έχοντας πρόσφατα κυκλοφορήσει στην Project Mooncircle, αναπαράγουν ζωντανά τον συνεχώς εξελισσόμενο ήχο τους χρησιμοποιώντας κιθάρα, πετάλια, pads, loops και κουμπιά που αναβοσβήνουν.

Ο Benjha είναι ένας νέος παραγωγός από την Αθήνα. Κυκλοφόρησε το πρώτου του single στην εταιρία του Nicolas Jaar. Με πάτημα διάφορες ετερόκλιτες επιρροές, δημιουργεί μουσική κάπου ανάμεσα στο hiphop και την μελωδική house και τα sets του κλιμακώνονται ομαλά από την διαστημική ψυχεδέλεια σε πιο dancefloor friendly ριθμούς.

Το showcase διεξάγεται στο Six D.O.G.S (Αβραμιώτου 6 -8, Μοναστηράκι) με ώρα έναρξης τις 12.00 και τιμή εισόδου στα 10 ευρώ.

Smoke Machine.28/2 23:30. Astron Bar

Τρίτο showcase διεξάγεται παράλληλα, με ώρα έναρξης 23.30 στο Αstron Bar, με δωρεάν είσοδο. Το FASMA Festival παρουσιάζει την ομάδα Smoke Machine.

Οι Smoke Machine ξεκίνησαν το 2009 με σκοπό να αντιπροσωπεύσουν την underground κουλτούρα της Ταϊπέι. Η προσπάθεια αυτή μετουσιώθηκε σε μία σειρά techno podcasts που πλέον έχει ξεπεράσει εθνικές ταυτότητες και έχει αποκτήσει φίλους σε όλο τον κόσμο.

Αντιπρόσωπος της Μηχανής Καπνού, ο resident DJ της ομάδας και κύριος ιθύνων του στιλ των podcasts Diskonnected, ενώ στα decks μαζί του θα βρίσκεται και ο Αθηναίος Morah.

Watch
28/2 19:00 Plugs Documentary στο Guadeloupi Basement

Νωρίτερα την ίδια μέρα στα πλαίσια του FASMA θα γίνει προβολή του ντοκιμαντέρ PLUGS, για την σύγχρονη ελληνική ηλεκτρονική σκηνή. Στο Gouadeloupi Basement, Πρωτογένους 12, στις 19.00.

Modal Analysis Showcase. 1/3 21:00. Ρομάντσο

Η δεύτερη μέρα του FASMA festival κινείται πιο ξεκάθαρα σε techno ρυθμούς με κύριο event το showcase της εταιρείας Modal Analysis.

H Αθηναϊκή εταιρεία δραστηριοποιείται στους ήχους της πειραματικής και conceptual techno κυκλοφορώντας προσεγμένα EP’s υψηλής ηχητικής αισθητικής. Πρώτη της κυκλοφορία αποτέλεσε το Plate EP του δίδυμου Cassegrain.

Cassegrain είναι οι Alex Τσιρίδης και Hüseyin Evirgren. Οι δύο συνεργοί γνωρίστηκαν στο διάσημο Red Bull Music Academy. Κοινές επιρροές και αναφορές τους έφεραν κοντά και από τότε έχουν ένα σερί πολύ καλών κυκλοφοριών σε διάφορα labels, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στον μουσικό τύπο και αποτελώντας σταδιακά σημείο αναφοράς στο πιο πειραματικό / industrial παρακλάδι του techno ήχου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης και οι δυναμικές live εμφανίσεις τους που είναι και το αίτιο για τις πολλές συμμετοχές σε events και φεστιβάλ ανά τον πλανήτη, από το Sonar Festival στην Βαρκελώνη και το θρυλικό club Berghain του Βερολίνου, μέχρι το Τόκιο και την Ταϊπέι.

Watch
Aπό το ΕP των Cassegrain στην Modal Analysis

Μαζί τους συμμετέχουν στο showcase με live sets όλοι οι καλλιτέχνες που έχουν κυκλοφορήσει στην Modal Analysis, σε ένα πραγματικό tour de force για το νεοσύστατο label.

Οι AnD από το Μάντσεστερ, φανατικοί οπαδοί του βινυλίου και του αναλογικού συνεχίζουν την παράδοση της Βρετανικής techno του Surgeon και του Regis.

O Yves De Mey από το Antwerp, με παρελθόν στο sound design και εμμονή με το αναλογικό και τα vintage synths.

O Matthieu Gayon, Γάλλος εκ Βερολίνου, μέλος των Dscrd , ενός πολυμορφικού σχήματος πέντε sound hacker με επιρροές από το industrial και την εθνομουσικολογία…

Το line-up oλοκληρώνουν οι ιδρυτές του label 3.14, ANFS και Kondaktor (Slydex) καθώς και ο  Sawf.

Tο showcase της Modal Analysis θα διεξαχθεί στο Ρομάντσο. Οι πόρτες ανοίγουν στις 21.00 και το εισιτήριο κοστίζει 10 ευρώ.

Audio Atlas. 1/3 00:00. Astron Bar

Το ίδιο βράδυ στο Astron, το φεστιβάλ παρουσιάζει με δωρεάν είσοδο το σχήμα των Audio Atlas, το δίδυμο των DimDJ και Μijo. Mε έδρα την Θεσσαλονίκη, οι Audio Atlas, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, παρέχουν τους καλύτερους ταξιδιωτικούς προορισμούς για το σώμα και την ψύχη.

Ήχος ζεστός, αναλογικός, αισθητική deep, minimal και dub. Mε πολύχρονη εμπειρία στους techno και house ήχους, κυκλοφόρησαν το πρώτο τους διπλό LP μέσα στο 2013, στην Mathematics Recordings του Jamal Moss. Μαζί με τους Audio Atlas παίζουν και οι locals Miltiades και Roman – Manu.

Watch
Aπό το πρώτο LP των Audio Atlas, Window 2 the world

Την ίδια μέρα, στις 14.00, πραγματοποιείται το workshop του φεστιβάλ σχετικά με τα αναλογικά και modular synthesizers το οποίο θα κλείσει με την προβολή ενός ντοκιμαντέρ πάνω στο ίδιο θέμα.

Στον ίδιο χώρο (Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3 – 5) θα υπάρχει το Σάββατο το installation των Οsmosis & Νεφέλης Παπαδημούλη.

Το FASMA Festival ολοκληρώνεται την Κυριακή 2 Μαρτίου, με ένα απογευματινό πάρτι μασκέ. Headliner του closing party o Finn Johannsen.

Γεννημένος τέλη δεκαετίας του ’60 στο Kiel της Γερμανίας, ο Finn εκδήλωσε ενδιαφέρον για την μουσική από νωρίς μαζεύοντας Disco, Soul και Post Punk δίσκους. Η δράση του ως DJ ξεκίνησε κάπου το ’80, στην συνέχεια «κόλλησε» με House & Techno. DJsets και podcasts του βρίσκονται σχεδόν παντού στο διαδίκτυο, έχει συντελέσει συνεργάτης του Resident Advisor και πλέον μένει μόνιμα στο Βερολίνο όπου εργάζεται στο δισκοπωλείο – ορόσημο Hard Wax. Μαζί του επίσης οι Paul PlehrGeorge Angelidis και Unmoved Mover.

Μετά τις 17.00 στο Artower (Αρμοδίου 10). Είσοδος 10 ευρώ.

Την ίδια μέρα στις 21:00 προβάλλεται και το διαφωτιστικό ντοκιμαντέρ Anaparastasis “Life and work of Jani Christou (1926-1970)”. Στο Gouadeloupi Basement. (Πρωτογένους 12).

Ο Paranoise στα πλαίσια της επικοινωνιακής υποστήριξης του FASMA Festival χαρίζει στους ακροατές του 4 μονές προσκλήσεις για όλα τα events της διοργάνωσης.

Αυτές θα κληρωθούν στις εκπομπές τις εξής μέρες/ώρες την βδομάδα πριν την έναρξη του φεστιβάλ: Δευτέρα 6-8, Τρίτη 8-10, Τετάρτη 6-8.

Εσείς για να συμμετέχετε στις κληρώσεις που θα γίνονται στο τέλος κάθε εκπομπής πρέπει να στείλετε το ονοματεπώνυμό σας με θέμα “Fasma” στο contest@paranoiseradio.com την ώρα των συγκεκριμένων εκπομπών μέχρι 5′ πριν την λήξη τους.