Fasma Festival Parallel Activities

Το FASMA Festival έρχεται αυτές τις μέρες, 4 με 7 Μαΐου στην Αθήνα, πιο δυνατό από ποτέ, με ένα μεγάλο και ενημερωμένο line up με εγχώριους και διεθνείς καλλιτέχνες, καθώς και ένα αρκετά ενδιαφέρον παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων, το οποίο και σας παρουσιάζουμε.

Fasma Festival Parallel Activities / we support

6 years ago
by

To φεστιβάλ που έχει γίνει θεσμός πια τα τελευταία χρόνια στην εγχώρια ηλεκτρονική σκηνή, το FASMA Festival, βρίσκεται φέτος στην 4η του έκδοση και πρόκειται να λάβει χώρα 4-7 Μαΐου στην Αθήνα.

Με ένα πολύ ισχυρό και ενημερωμένο line up, αποτελούμενο από 40 διεθνείς και εγχώριους καλλιτέχνες που θα παίξουν σε 6 διαφορετικούς χώρους της πρωτεύουσας, η φετινή διοργάνωση φαίνεται πως θα είναι η καλύτερη από ποτέ, καθώς το φεστιβάλ βελτιώνεται βήμα-βήμα, χρονιά με την χρονιά, πάντα στα ίδια ποιοτικά πρότυπα με τα οποία πρωτοπαρουσιάστηκε και αγαπήθηκε από το κοινό.

Αναλυτικές πληροφορίες για το line up και το πρόγραμμα του φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε εδώ. Εκτός όμως από το καθαρά μουσικό μέρος του, υπάρχει και το παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων που περιλαμβάνει διαλέξεις, ψηφιακές εγκαταστάσεις και τεχνικά εργαστήρια.

Με σκοπό την επέκταση των μουσικών ιδεών πέρα από τον συναυλιακό χώρο και το dancefloor, το πρόγραμμα παράλληλων δράσεων του FASMA Festival εξερευνά την κουλτούρα της ηλεκτρονικής μουσικής στις διάφορες εκφάνσεις της. Ένα τεχνικό εργαστήριο, μία οπτικοακουστική εγκατάσταση, μια έκθεση βίντεο, μια καλλιτεχνική συνεδρία και μια ανοιχτή συζήτηση ζωντανεύουν ξανά την Δημοτική Αγορά Κυψέλης.

Το τεχνικό εργαστήριο θα εξερευνήσει την διασύνδεση μουσικής και τεχνολογίας με την καθοδήγηση του Tomash Ghz, ο οποίος έχει ήδη κατασκευάσει αμέτρητα μουσικά αντικείμενα. Οι συμμετέχοντες θα μυηθούν στις βασικές αρχές του σχεδιασμού ψηφιακών κυκλωμάτων, της συγκόλλησης και του μουσικού προγραμματισμού με τον μικροεπεξεργαστή Teensy. Φεύγοντας από το εργαστήριο, κάθε συμμετέχων θα έχει ολοκληρώσει ένα ολοδικό του DIY ψηφιακό drum machine, με ελεγχόμενες μουσικές παραμέτρους και pattern sequencer. Ολόκληρη η κατασκευή του κυκλώματος θα σχεδιαστεί και θα παραχθεί σε ένα πολύ μικρό αριθμό αποκλειστικά για το FASMA, με custom artwork.

Δύο εγκαταστάσεις μεικτών μέσων από τους αναγνωρισμένους καλλιτέχνες Alex Augier και Εύα Παπαμαργαρίτη προσκαλούν το κοινό να εμπλακεί με τους τρόπους που οι οπτικές τέχνες παίζουν με την αισθητηριακή μας αντίληψη και νοηματοδοτούν την μουσική εμπειρία. Ο Alex Augier θα παρουσιάσει το vVvoxel, μια οπτικοακουστική εγκατάσταση που θέτει υπό ερώτηση την εύθραυστη φύση της αντίληψης και την σχέση μεταξύ πραγματικού και ψηφιακού. Με την βοήθεια προβολής βίντεο, η ανατομία του κύβου αναδιαμορφώνεται, επιτρέποντας έτσι την ανάδυση μορφών που προηγουμένως ενυπήρχαν μονάχα ως λανθάνουσες.

Η Εύα Παπαμαργαρίτη θα παρουσιάσει τρία έργα βίντεο, το Prosomiosis, το New Nosthetics και το Artificial Wave. Αυτά τα έργα, βασισμένα στην αίσθηση του χρόνου, εμβαθύνουν σε ζητήματα σχετικά με την έννοια της συγχρονικότητας, της όσμωσης και διάλυσης του περιβάλλοντος χώρου μέσα από το ψηφιακό, όπως επίσης και της συνεχούς διάχυσης κατασκευασμένων εικόνων που καθορίζουν και τεμαχίζουν την καθημερινή εμπειρία.

Το FASMA Festival, σε συνεργασία με το Red Bull Music Academy, προσκαλεί έναν από τους πιο επιφανείς καλλιτέχνες του κινήματος της queer rap, τον Zebra Katz, για μια εις βάθος παρουσίαση της δημιουργικής του μεθόδου, της ξεχωριστής οπτικής παρουσίας του και της DIY μουσικής του προσέγγισης. Το επόμενο απόγευμα θα πραγματοποιηθεί μια ανοιχτή συζήτηση μεταξύ ακαδημαϊκών και καλλιτεχνών κύριο θέμα της οποίας αποτελούν οι ποικίλες πολιτικές απαρχές της ηλεκτρονικής μουσικής, καθώς και το παρόν της. Η συζήτηση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Πρόγραμμα δημοσίων δράσεων της documenta14.

Listen
FASMA Festival 2017 (teaser video)

Αναλυτικό Πρόγραμμα:

vVvoxel by Alex Augier
Prosomiosis, New Nosthetics, Artificial Wave by Eva Papamargariti
Παρασκευή 5 & Σάββατο 6 Μαΐου
17:00 – 21:00

FASMA x RBMA: In session with Zebra Katz
Παρασκευή 5 Μαΐου
18:00 – 19:30

Workshop by Tomash Ghz
How to build your own drum machine
Σαββάτο 6 Μαΐου
14:00 – 18:00

Discussion: A political history of dance and electronic music – The invention of queer culture
Saturday 6th of May
19:00 – 20:00
*Η συζήτηση γίνεται σε συνεργασία με το Πρόγραμμα δημοσίων δράσεων της documenta14

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής για το εργαστήριο επισκεφθείτε την σελίδα εδώ.

O Paranoise στηρίζει το Fasma Festival για 4η συνεχή χρονιά και προσφέρει 2 προσκλήσεις για το Σάββατο 6/5 στο Χυτήριο. Για να συμμετέχετε στον διαγωνισμό αρκεί να κοινοποιήσετε την αφίσα, να αφήσετε ένα οποιοδήποτε σχόλιο από κάτω και να έχετε κάνει Like εδώ, όλα ως την Παρασκευή 5/5 στις 15:00. Οι νικητές θα ανακοινωθούν μετά την λήξη του διαγωνισμού.