Juan Atkins & Legowelt in Thessaloniki

Το Synthetic γιορτάζει τον πρώτο του χρόνο και μας προσκαλεί το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου σε ένα μεγάλο party με τους Juan Atkins, Legowelt live και Echonomist στο Club του Μύλου στην Θεσσαλονίκη.

Juan Atkins & Legowelt in Thessaloniki / we support

8 years ago
by

Το Synthetic σβήνει το πρώτο του κεράκι και γιορτάζει μια γεμάτη χρονιά κατά την οποία φιλοξένησε και παρουσίασε 18 διεθνείς και πάνω από 20 Έλληνες καλλιτέχνες σε 7 διαφορετικούς χώρους της Θεσσαλονίκης.

Επόμενη στάση το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου στο Club του ιστορικού Μύλου στα Σφαγεία (Ανδρέα Γεωργίου 56). Κυρίως καλεσμένοι είναι οι Juan Atkins και Legowelt. Ο υπέρτατος θρύλος και πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής, επιστρέφει δυνατός και ενθουσιασμένος με έντονες τις αναμνήσεις από την υποδοχή που του επιφυλάχθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Μαζί του έρχεται και ο Ολλανδός μαέστρος των Synthesizers, Danny Wolfers. Ο ακατάπαυστα παραγωγικός καλλιτέχνης εμφανίζεται για ένα από τα πολύ επιλεκτικά του πλέον live set.

Μαζί τους ο Echonomist και οι resident DJs του Synthetic, Thomas Numan & G.Kouros. Στα visuals η ESC που ‘έντυσε’ οπτικά τα περισσότερα φετινά τους parties!

Ο ‘magic’ Juan Atkins θεωρείται από πολλούς ο δημιουργός της Τechno μουσικής. Για αυτόν ακριβώς το λόγο αναφέρεται συχνά ως ‘originator’. Μαζί με τους Derrick May και Kevin Saunderson (The Belleville Three) ήταν οι πρωτοστάτες της σκηνής στην κοιτίδα της ηλεκτρονικής μουσικής, Detroit. Σταθερά ενεργός στην δισκογραφία από τo 1981 (Alleys of your mind) μέχρι και σήμερα, κάτω από το πραγματικό του όνομα, σαν Infiniti αλλά και ως μέλος των ιστορικών electro outfits Cybotron και Model 500, αποτελεί επιρροή και σημείο αναφοράς για γενιές από djs και αμέτρητους clubbers.

Οι μεταγενέστεροί του Carl Craig, Dave Clarke, Richie Hawtin και Miss Kittin τον έχουν μνημονεύσει ως λόγο για τον οποίο ‘μπήκαν’ στην ηλεκτρονική μουσική. Οι κυκλοφορίες του σε εταιρείες όπως οι Tresor και R&S αποτελούν classics αλλά ταυτόχρονα παραμένουν επίκαιρες. Η δε δισκογραφική του εταιρεία Metroplex είναι από τις πιο influential στο στερέωμα της ηλεκτρονική μουσικής, με back catalogue από το 1985 έως και σήμερα από καλλιτέχνες όπως οι Octave One, Eddie ‘Flashin’ Fowlkes, Terrence Dixon, Aaron Carl, Anthony ‘Shake’ Shakir και φυσικά του ιδίου.

Το στυλ του ως dj έχει χαρακτηριστεί ως ένα genre από μόνο του: Electro μπασογραμμές, μελωδικοί και ατμοσφαιρικοί ήχοι του Detroit σε συνδυασμό με ευρωπαϊκά ακούσματα από ολόκληρο το φάσμα της Techno και της House. Στις αρχές του 2015 κυκλοφόρησε το νέο solo album του με τίτλο Digital Solutions, ως Model 500.

Watch
Juan Atkins Boiler Room Detroit DJ Set (2014)

O Legowelt, κατά κόσμον Danny Wolfers, είναι ένας μοναδικός καλλιτέχνης. Πραγματικά αδύνατον να κατηγοριοποιηθεί,καθώς η αχανής δισκογραφία του ενσωματώνει πολλά διαφορετικά μουσικά στυλ. Αποτελώντας από την εμφάνισή του στις αρχές των 90’s ένα από τα βασικά μέλη της επονομαζόμενης σκηνής της ‘Δυτικής όχθης της Ολλανδίας’ και της οικογένειας της Bunker, είναι πλέον στον πυρήνα της ομάδας που πήρε έμπνευση από τους πρωτοπόρους του Detroit και του Chicago. Για αυτό άλλωστε είναι ενθουσιασμένος που θα εμφανιστεί στο πλευρό ενός ανθρώπου που απoτελεί και για τον ίδιο μουσικό είδωλο, τον Juan Atkins.

Η μακροχρόνια λατρεία του για τα ‘μηχανήματα που παράγουν θόρυβο’ και τις sci-fi ταινίες έχουν επηρρεάσει πολύπλευρα την οπτική του ως προς τη δημιουργία της μουσικής. Ανατρέχοντας κανείς στις κυκλοφορίες του θα συναντήσει ένα ασύλληπτο εύρος που κινείται από deep house, vintage electro σε pumping techno δια μέσου της old school acid. Βεβαιότατα, ο αναλογικός ήχος και οι ‘κλασσικές του αξίες’ είναι εμφανή στοιχεία σε κάθε κομμάτι του.

Ο Danny Wolfers ως Legowelt δεν είναι ένας μουσικός που ακολουθεί την μόδα. Πρόκειται για έναν παραγωγό που πλαισιώνει το ξεχωριστό του humour και την διάθεσή του για πειραματισμό χωρίς συμβιβασμούς, με την τεχνική του αρτιότητα και την ατέλειωτη συλλογή από synthesizers και μηχανήματα που διαθέτει. Το αποτέλεσμα είναι κάθε δουλειά του να διατηρεί υψηλά επίπεδο ποιότητας. Αναπόφευκτο ήταν λοιπόν, αυτή να κυκλοφορεί στις κορυφαίες ετικέτες Clone, L.I.E.S., and Crème Organization σε μυριάδες EPs και albums. Κάπως έτσι λοιπόν ένας καλλιτέχνης σταματάει να ακολουθεί τις εξελίξεις και γίνεται ο ίδιος μόδα, όποιο μουσικό trend και να ανακύψει…

Αν και ηχογραφεί με πολλά ψευδώνυμα (κάπου 32 καταφέραμε να εντοπίσουμε), το Legowelt είναι το πιο καθιερωμένο του. Αυτό οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην μεγάλη επιτυχία που τον έβαλε δυνατά στον χάρτη το 2002, το Disco Rout. Το συγκεκριμένο track που κόσμησε τον κατάλογο της Ghostly International και μετέπειτα της Cocoon, αποτέλεσε εμβληματικό κομμάτι του comeback της electro μουσικής και πιθανώς το πιο πολυπαιγμένο εκείνης της εποχής (640.000 views μόνο στο youtube κανάλι της Ghostly!).

Φυσικό επακόλουθο της ακατάπαυστης πορείας του έκτοτε, ήταν να μεγαλώνει διαρκώς η ζήτηση για τα live performances του. Αυτά έχουν γίνει σαφέστατα πιο επιλεκτικά, καθώς τον τελευταίο χρόνο ο Danny εμφανίζεται αρκετά συχνά και για DJ sets. Εμείς διαλέξαμε το live του, γιατί η γοητεία και η αίσθηση του να ακούς και να χορεύεις στην μουσική από τον άνθρωπο που τη δημιούργησε, είναι ασύγκριτη. Το set αναμένεται πολυσύνθετο, ξεσηκωτικό και αδυσώπητα χορευτικό!

Watch
Legowelt Live at Dimensions Festival (2015)

Συνήθως δεν είναι εύκολη η αρμονική συνύπαρξη της δημιουργικότητας με την ακατάπαυστη παραγωγικότητα. Αυτή είναι η κυρίως πρόκληση για τον Πέτρο Μαγγανάρη ή αλλιώς Echonomist. Αυτός είναι σταθερά ενεργός από τα τέλη των 90’s χρησιμοποιώντας διαφορετικά προσωνύμια και αποτελώντας μέλος διαφορετικών projects.

Οι δουλειές του ποικίλουν από πιο ηλεκτρονικές και dance, σε πιο abstract και πειραματικές. Eκ του αποτελέσματος, τον κατατάσουν μέσα στους πιο επιτυχημένους Έλληνες καλλιτέχνες του χώρου. Οι παραγωγές του αποτέλεσαν παρακαταθήκη για μια διαρκώς γεμάτη ατζέντα από gigs και διαβατήριο για διεθνή καρίερα. Τα DJ sets του εναρμονίζονται απόλυτα στην εκάστοτε περίσταση, γι ‘αυτό άλλωστε είναι και τόσο αποτελεσματικά.

Ο ίδιος δηλώνει πλήρη αφοσίωση στον ήχο και στη διαρκή αναζήτηση του χορευτικού groove. Οι Synthetic τον παρακολουθούν εδώ και χρόνια και αυτή ήταν η καλύτερη ευκαιρία για να τον προσκαλέσουν.

Η ESC γνωστή παλαιότερα και ώς Croma, πρόκειται για Visual Jockey με βάση την Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε να ασχολείται με την προβολή video το 2006, ενώ έκτοτε έχει εμφανιστεί σε χώρους όπως τα Zenit, Biotexnia, Spitimou groundfloor, Coo, Art House, Block 33, Cantina Tropicana, Principal Club μεταξύ άλλων. Το στύλ της είναι πάντα real time και πλήρως εναρμονισμένο με το ύφος της κάθε εκδήλωσης, προσθέτοντάς της πάντα μια extra διάσταση. Η θεματολογία των Visual Projections κινείται μεταξύ tribal, abstract, retro, space, dance, animation, ενώ καινούριες ιδέες μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή.

Watch
Echonomist @F2, Russia (2013)

Αναφορικά με τα εισιτήρια, αυτά τιμώνται στην γενική προπώληση έναντι 15 ευρώ. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε οnline εδώ και πανελλαδικά στα καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots, Media Markt.

Ακόμη, κεντρικά σημεία προπώλησης στην Θεσσαλονίκη είναι τα Stereodisc (Αριστοτέλους 4), WESC (Κούσκουρα 5), Vinyl Salvation (Βίκτωρος Ουγκώ 14), Lotus Record Shop (Σκρα 7), ενώ στην περιφέρεια στο δισκοπωλείο Melody Maker (Φιλώτα 1, Πλατεία Εμπορίου, Σέρρες), Karbas Barber Shop (Γαλλικής Δημοκρατίας 11, Καβάλα), Blues & Soul Records (Αγίας Λαύρας 17, Κατερίνη).

Σημειώνεται πως για τους κατόχους των αποκομμάτων από τις 28 Φεβρουαρίου, υπάρχει περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων στα μόλις 12 ευρώ. Ο αριθμός είναι συγκεκριμένος λόγω της χωρητικότητας του Club του Μύλου. Αυτοί μπορούν να επικοινωνούν είτε μέσω inbox με τους Synthetic, είτε στα τηλέφωνα 6985075264 και 6987246964. Για τα εισιτήρια αυτά θα υπάρχουν 3 διαφορετικές επιλογές παράδοσης.

be there!