Monolake & Electric Indigo in Athens

BLINDWAVE - μια ηχητική εμπειρία σε απόλυτο σκοτάδι: Γεννήτριες ήχου παράγουν επαναληπτική χορευτική μουσική σε πραγματικό χρόνο. Συνθετικά ηχοτοπία και κοφτό μπάσο με χειρουργική ακρίβεια κατακλύζουν τον χώρο μέσα από μια τετραφωνική εγκατάσταση που βυθίζει τον θεατή σε ένα νέο, σκοτεινό και απόλυτο ηχητικό κόσμο.

Monolake & Electric Indigo in Athens / we support

8 years ago
by

Το Ρομάντσο παρουσιάζει την ερχόμενη Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου το Blindwave, μία συνολική οπτικοακουστική εμπειρία στα πλαίσια της οποίας φέρνει στην Αθήνα τον Monolake και την Electric Indigo. Μία σπουδαία βραδιά – πρόταση στο κοινό της πρωτεύουσας που οι φίλοι της ηλεκτρονικής δεν πρέπει να χάσουν.

Το Blindwave, είναι μια εμπειρία με μόνο αισθητήριο τη μουσική. Δεν βασίζεται στην αίσθηση της όρασης αλλά βιώνεται ενώ χορεύεις, σε πλήρες σκοτάδι, αφήνοντας αποκλειστικά τον ήχο να σε παρασύρει και να σε κάνει να χαθείς μέσα σε κύματα σκοτεινής μουσικής.

Η μουσική στο απόλυτο σκοτάδι γεφυρώνει το κενό μεταξύ του καλλιτέχνη και του κοινού. Οι οποίοι συμπράττουν σε μια ζωντανή ακουστική εμπειρία.

Με την εισβολή των οπτικών ερεθισμάτων και εφέ σε ένα μουσικό περιβάλλον αυτό υποβαθμίζεται και χάνεται. Η ιδέα της μουσικής δράσης σε ένα χώρο προστατευμένο από τη φωτορύπανση οδηγεί τον δέκτη σε μια απόλυτη ηχητική, στερεοσκοπική εμπειρία.

Χωρίς οπτικά ερεθίσματα, το μυαλό προσαρμόζεται, μαθαίνει και διευρύνεται με αποτέλεσμα να ενεργοποιούνται διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου και έτσι να ακούει τη μουσική με ένα τελείως νέο τρόπο. Μια από τις πιο δυνατές μουσικές και χορευτικές εμπειρίες που μπορεί να βιώσει κάνεις!

«Αυτό που με κάνει να χορεύω σε ένα club είναι ο ρυθμός, αυτό όμως που με κάνει πραγματικά ευτυχισμένο όταν χορεύω είναι ο καλός ήχος. Απολαμβάνω την αίσθηση του να νιώθεις περικυκλωμένος από ένα τεράστιο ηχητικό τοίχο που είναι καθορισμένος αλλά και δομημένος ταυτόχρονα.» (Monolake)

Στην πρώτη έκδοση του Blindwave εμφανίζονται έξι καλλιτέχνες σε απόλυτο σκοτάδι. Οι Monolake (live), Miltiades ft. Venus Volcanism (live), και Mr Bios (live), Electric Indigo (DJ set) και Sepho (DJ set).

Πριν την συναυλία, θα προηγηθεί διάλεξη στις 19.00 με θέμα «Μετά την εποχή των υπερυπολογιστών ή αλλιώς το αόρατο μουσικό όργανο» από τον Monolake. Περισσότερες πληροφορίες για αυτό θα βρείτε εδώ.

Watch
Robert Henke (Monolake): Lumière II Boiler Room Mexico Live Set (2016)

Ο Γερμανός Robert Henke είναι πιθανώς ένας καλλιτέχνης που δεν χρειάζεται συστάσεις. Η τέχνη του συνδέει δυο διαφορετικά, αντιφατικά στοιχεία, την τεχνολογία και το συναίσθημα. Όντας ένας αναγνωρισμένος τεχνίτης του ήχου και δημιουργός λογισμικού, εισάγει συνεχώς νέα δεδομένα στον κλάδο της μουσικής.

Είναι επίσης ο άνθρωπος πίσω από το project Monolake, γνωστό για τον φουτουριστικό και άκρως ρυθμικό, με έντονες υφές ήχο του. Συναυλίες, project και διαλέξεις του έχουν φιλοξενηθεί σε μερικά από τα μεγαλύτερα μουσεία και club του κόσμου. Ο Henke δεν είναι απλά ένας μουσικός. Είναι συγγραφέας, στοχαστής, λέκτορας και ένας από τους κεντρικούς σχεδιαστές του λογισμικού Ableton Live.

Είναι επίσης γνωστός για τις οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις και τις ηχητικές περφόρμανς του που ως κύριο αντικείμενο, έχουν την εξερεύνηση του χώρου, τόσο φυσικού όσο και εικονικού.

Γεννημένος το 1969 στο Μόναχο και μόνιμος κάτοικος Βερολίνου, άρχισε να πειραματίζεται με την ηλεκτρονική μουσική με ένα συνθεσάιζερ Roland Juno-6. Το 1999 ιδρύει μαζί με τον Gerhard Behles και τον Bernd Roggendorf την εταιρία του μουσικού λογισμικού Ableton Live, το οποίο έχει πλέον εδραιωθεί, ως το βασικότερο μέσω παραγωγής ηλεκτρονικής μουσικής.

Οι minimal, με dub επιρροές, techno μουσικές του αναζητήσεις συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην καθιέρωση της νέας club κουλτούρας που αναδύθηκε στο Βερολίνο μετά την πτώση του Τείχους. Αυτό έκανε το όνομά του αναγνωρίσιμο στους κύκλους της σύγχρονης τέχνης και μουσικής σε όλο τον κόσμο.

Η μουσική του Robert Henke συνδυάζει πτυχές της ηλεκτρονικής dance μουσικής (EDM) αλλά και της λεγόμενης «ευφυής» χορευτικής μουσικής (IDM), η οποία συνδέεται άμεσα με τα χαρακτηριστικά του υπολογιστή.

Monolake

Η Electric Indigo, η Βιεννέζα DJ, μουσικός και συνθέτης ξεκίνησε την καριέρα της ως DJ πριν 27 χρόνια. Εργάστηκε για 4 χρόνια στο θρυλικό κατάστημα βινυλίων του Βερολίνου “Hard Wax”και είναι ιδρυτής της Female:Pressure, μιας διεθνή βάσης δεδομένων για τις γυναίκες καλλιτέχνες στους τομείς της ηλεκτρονικής μουσικής και των ψηφιακών τεχνών.

Δημιουργεί μουσική για συναυλιακούς χώρους, club, ηχητικές εγκαταστάσεις και σπανιότερα για θεατρικές παραστάσεις και ταινίες μικρού μήκους, ενώ έχει επανειλημμένα βραβευτεί για τη δουλειά της. Ο ήχος της, industrial techno με σκοτεινά μελαγχολικές επιστρώσεις.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Electric Indigo παραχώρησε μία αποκλειστική συνέντευξη στον Paranoise, όπου η καλλιτέχνης αναφέρεται σε πολλά ενδιαφέροντα θέματα.

Οι βασικές επιρροές της, η Female:Pressure, η επόμενη κυκλοφορία της, η Βιέννη και το Βερολίνο, το Hard Wax, ο πολύπλευρος καλλιτεχνικός της χαρακτήρα, η ηλεκτρονική σκηνή και η παρουσία γυναικών σε αυτήν, είναι ορισμένα μόνο από τα ποικίλα θέματα που συζητήθηκαν. Μπορείτε να την διαβάσετε εδώ.

Watch
Electric Indigo - Zero (2015, SCR-DARK series 007)

Το σχήμα Miltiades ft. Venus Volcanism θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό, με μια ζωντανή εμφάνιση στο Ρομάντσο. Το ύφος της δουλείας τους ελίσσεται ανάμεσα σε διάφορα μουσικά είδη εστιάζοντας στο downtempo και έχει έντονο αυτοσχεδιαστικό χαρακτήρα.

Ο ήχος του Miltiades κυμαίνεται ανάμεσα στην house και την techno μουσική. Χαρακτηρίζεται από μελαγχολικά στοιχεία, ενώ είναι σαφής η επιρροή του από την Detroit σκηνή. Η πρώτη του κυκλοφορία, EPK.X, ήταν αυτή που τον έκανε γνωστό στην διεθνή μουσική σκηνή. Ως DJ έχει συνεργαστεί με clubs του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων τα ΟΗΜ και Griessmuehle (Βερολίνο), Batofar (Παρίσι), BOOTLEG (Bordeaux). Δουλειές του έχουν κυκλοφορήσει σε εταιρείες όπως οι Echovolt, Synapsis Records, Freebeat, Nous, Bliq.

Η Ρένα Ρασούλη είναι τραγουδίστρια και μουσικός. Το Venus Volcanism είναι το προσωπικό της project. Αποτελείται από post punk, dark wave και lo-fi μουσικά στοιχεία. Είναι εμπνευσμένο από τον πλανήτη Αφροδίτη και τα έντονα συναισθήματα. Η ανθρώπινη ψυχή θα μπορούσε εύκολα να παρομοιαστεί με ένα ηφαίστειο που άλλοτε κοιμάται και άλλοτε ξυπνά μέσα από εκρήξεις.

O Sepho είναι DJ και παραγωγός. Το 2008 ξεκίνησε να πειραματίζεται με house, ambient, electro και techno ήχους. Οι μουσικές επιρροές του είναι καλλιτέχνες όπως οι Aphex Twin, Omar S, I-F, Moodyman, Robert Hood, Mr.G, Delta Funktionen και Drexciya. Είναι συνιδρυτής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Beatnik, η οποία διερευνά την ένωση της αστικής κουλτούρας και της τέχνης με την techno μουσική.

Όλα αυτά λοιπόν, αυτήν την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου στο Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3-5) με ώρα έναρξης στις 23.00, ενώ η διάλεξη, για όσους ενδιαφέρονται, είναι στις 19.00. Η είσοδος τιμάται προς 12 ευρώ. be there!

O Paranoise από την πλευρά του, στηρίζει την διοργάνωση και προσφέρει 2 δωρεάν προσκλήσεις. Για να συμμετέχετε στον μίνι διαγωνισμό απλά κοινοποιήστε την αφίσα, αφήστε ένα οποιοδήποτε σχόλιο από κάτω και να έχετε κάνει Like εδώ, όλα ως την Παρασκευή στις 13.00. Οι νικητές θα ανακοινωθούν και θα ενημερωθούν αμέσως μετά την λήξη του διαγωνισμού. stay tuned!