
9 years ago
by Paranoise
Την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου θα λάβει χώρα στο νεοσύστατο χώρο του Space UNDER: Κέντρο Ερευνών (Νοταρά Ιωάννη 49, Εξάρχεια) στην Αθήνα, στα πεδία της αρχιτεκτονικής και της τέχνης, το πρώτο από μία σειρά δρώμενων που ονομάζεται ΝΑUSEA.
Στα δρώμενα της ΝΑUSEA το κοινό καλείται να διαδράσει συναισθησιακά με οπτικοακουστικά συμβάντα, εφήμερα ηχοτοπία, βίντεο και διαδραστικά περφόρμανς και να εξερευνήσει μέσω των ψυχοδραστικών τους ιδιοτήτων τα όρια του χώρου και του σώματος.
Η έναρξη έχει οριστεί στις 19.00 και η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Η επιμέλεια της εκδήλωσης έγινε από την Έλενα Πουγγία.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
ILIOS, Acte Vide, Tίμος Αλεξανδρόπουλος / No God Ritual, Αφροδίτη Ψαρρά, Νατάσσα Παπαδοπούλου
Αρχικά, ο ILIOS, ενεργός από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 στον χώρο του sound art & image εξερευνά τόσο τον ήχο όσο και την εικόνα στα άκρα τους. Μέσα από την διαρκή αλλαγή στην ηχητική του παλέτα και ξεπερνώντας τα όρια του φάσματος του ήχου, φλερτάρει με τα αντίθετα από την υπερ-ορθόδοξη σιωπή στον καθολικό θόρυβο. Έτσι, κάποιες από τις μέχρι σήμερα δουλειές του εν λόγω καλλιτέχνη, έχουν πάρει χαρακτηρισμούς από media ως “the sound of death” ή “the most enervating record imaginable”. Ο ILIOS έχει παίξει live σε περισσότερες από 30 χώρες της Ευρώπης, Ασίας, Ωκεανίας, Βόρειας και Νότιας Αμερικής, συνολικά πάνω από 300 φορές.
Tο ντούο Acte Vide (“κενή πράξη”) αποτελείται από τους Γιάννη Κοτσώνη και Δανάη Στεφάνου. Με κεντρικούς άξονες τον αυτοσχεδιασμό, την εφήμερη εν εξελίξει μουσική και την δημιουργική διερεύνηση του θορύβου, το ντούο πραγματοποιεί από το 2006 συνεργασίες με ένα ευρύ φάσμα μουσικών, εικαστικών και σκηνοθετών εντός και εκτός Ελλάδας. Έχουν συμμετάσχει σε διοργανώσεις όπως τα Borderline Festival, Festival du Film Francophone, Moving Silence, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ Αθηνών, κ.ά., συντονίζουν τακτικά εργαστήρια και residencies γύρω από τον αυτοσχεδιασμό, τις ανοιχτές παρτιτούρες και τα field recordings (Knot Gallery, Syros Sound Meetings, κ.α.). Το 2011 κυκλοφόρησε στην Μoremars το cd-r τους με τίτλο Noeud και το 2013 συμμετείχαν στο LP των Fun With Nuns στην ίδια εταιρεία. Οι υπόλοιπες κυκλοφορίες τους είναι διαθέσιμες διαδικτυακά και πάντα δωρεάν εδώ.
Ο Τίμος Αλεξανδρόπουλος είναι καλλιτέχνης που ασχολείται με τα πολυμέσα και τον προγραμματισμό και έχει κυκλοφορήσει την μουσική του με το ψευδώνυμο No God Ritual. Τα βασικά του ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από τα αλγοριθμικά συστήματα, την απο-πλαισιοποίηση ήχων αναφοράς της ηλεκτρονικής μουσικής και την χρήση διάφορων μεθόδων προγραμματισμού. Eίναι μέλος της ομάδων Ρόμβος και NullPointerConstant. H επόμενη κυκλοφορία του θα είναι ένα split 12ιντσο με τον Ruben Patino.
Η Αφροδίτη Ψαρρά από την Αθήνα είναι εικαστικός και υποψήφια διδάκτωρ στον τομέα της Εικόνας, της Τεχνολογίας και του Σχεδιασμού. Το έργο της εξερευνά τα όρια ανάμεσα στην παραδοσιακή χειροτεχνία, την ποπ κουλτούρα και την επιστημονική φαντασία. Το εικαστικό της ενδιαφέρον εστιάζει στην χρήση ηλεκτρονικών υφασμάτων και φορέσιμης τεχνολογίας για να εξευρενήσει την χειρονομία και το σώμα ως διεπαφές ελέγχου. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της σε πολυάριθμα φεστιβάλ τέχνης νέων μέσων – Ars Electronica, Transmediale, CTM, Piksel, MakerFaire Rome και έχει δουλέψει ως μαθητευόμενη στο ερευνητικό κέντρο Disney Research στην Ζυρίχη.
Η διαδραστική performance Divergence εξερευνά το πεδίο της φορέσιμης τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών υφασμάτων και τις δυνατότητες που προκύπτουν από την χρήση αυτοσχέδιων ηλεκτρονικών και δημιουργικού προγραμματισμού για την διεύρυνση της αισθαντικής μας αντίληψης. Το έργο έχει ως αφετηρία τις αρχές του ηλεκτρομαγνητισμού και διερωτάται για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις αόρατες δυνάμεις που μας περιβάλλουν.
Το έργο προτείνει την δημιουργία ενός φορέσιμου ανιχνευτή που επιτρέπει στο ανθρώπινο σώμα να διαισθανθεί μέσα από απτική και ηχητική ανάδραση ηλεκτρικά και μαγνητικά κύματα. Μέσα από την χρήση μικροεπεξεργαστών, πηνίων και μοτέρ δόνησης, προκύπτει η δημιουργία ενός αυτοσχέδιου συστήματος ανίχνευσης ηλεκτρομαγνητικών πεδίων που εστιάζει στην δημιουργία μιας βιωματικής εμπειρίας, τόσο για την performer που φοράει το ρούχο, όσο και για τον θεατή που το εξερευνά οπτικά και ηχητικά. Αισθητικά το έργο αντλεί έμπνευση από τον κόσμο της επιστημονικής φαντασίας και την ρετροφουτουριστική ευρηματικότητα.
Η Νατάσσα Παπαδοπούλου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε φωτογραφία στα American International University του Λονδίνου και School of Visual Arts της Νέας Υόρκης. Έως το 2009 ζει στη Νέα Υόρκη, εργάζεται ως φωτογράφος και συνεργάζεται επίσης με χορογράφους παίρνοντας μέρος σε παραστάσεις στο The Kitchen, το θέατρο Bam και στο Brooklyn Μuseum. Το 2009 μετακόμισε στην Αθήνα για να συνεχίσει τον πειραματισμό της ανάμεσα στην εικόνα και το χρόνο και έκτοτε δημιουργεί εικαστικές εγκαταστάσεις, βίντεο και φωτογραφικές performances.
Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μερικές είναι: Art Athina, Kunstalle Αθήνα, ABC Ρio, Νέα Υόρκη, Ivy Brown Gallery Νέα Υόρκη, Lustlands2, ReMap3, Hydra School Projects και Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, όπου ανήκει πλέον στη μόνιμη συλλογή τους. Φωτογραφικό έργο της έχει παρουσιαστεί σε πολλά διεθνή περιοδικά, όπως New York Times, Time Οut, Vice, Big, New York Arts Magazine και Playgirl περιοδικό όπου εργάστηκε ως τακτικός συνεργάτης για 3 χρόνια, στην Ευρώπη τα iD, Sleeze, Λονδίνο. French Photo και Wad, Γαλλία, Glu Ολλανδία, Stern Γερμανία, South and Lust Αθήνα.
To Insecurity TV είναι μέρος του project “Insecurity Guarantee” που εξιστορεί τις περιπέτειες μιας κάμερας, καθώς αυτή καταγράφει τον περιβάλλοντα χώρο.
Mια γκαλερί κλειστή, μία φωτιστική RGB εγκατάσταση, μια CCTV στο χορό του «γύρω γύρω όλοι», δύο οθόνες και μια διάδραση μεταξύ του εικονικού κόσμου και της πραγματικότητας. Το project παρουσιάστηκε σαν μία σειρά από performances τον Mάιο και Ιούνιο του 2014.
Παρασκευή 10/10 στις 19.00 στο Space Under. be there!