Red Snapper live in Thessaloniki

Ένα συγκρότημα θρύλος, ένας υπέροχος συνδυασμός από Acid Jazz / Trip-Hop / Electronica, ένα από τα σημαντικότερα και πλέον πρωτοπόρα συγκροτήματα των τελευταίων 20 χρόνων, οι Red Snapper με τα αυθεντικά - ιδρυτικά μέλη τους έρχονται προσεχώς για μια μοναδική συναυλία στο Principal Club Theater.

Red Snapper live in Thessaloniki / we support

9 years ago
by

Το Principal Club Theater θα πλημμυρίσει την ερχόμενη Παρασκευή 16 Ιανουαρίου από Acid Jazz / Trip-Hop / Electronica ολκής, με ένα από τα σημαντικότερα και πλέον πρωτοπόρα συγκροτήματα των τελευταίων 20 χρόνων.

Παντρεύοντας την trip-hop με την jazz και την hip-hop μουσική, οι Red Snapper κατάφεραν να τραβήξουν πάνω τους τα φώτα της διεθνούς μουσικής σκηνής και να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση. Ο τελευταίος δίσκος τους Hyena ηχογραφήθηκε ως soundtrack για την ταινία Touki Bouki.

Το συγκρότημα που έχει την φήμη ότι παίζει καλύτερα στην σκηνή παρά στο στούντιο (με τις γνώμες των έμπιστων φίλων που τους είδαν να το επαληθεύουν), οι Red Snapper έκαναν αίσθηση από την στιγμή που εμφανίστηκαν στα μουσικά πράγματα.

Ή καλύτερα από την στιγμή που κυκλοφόρησαν την πρώτη τους μεγάλης διάρκειας δουλειά, το καταπληκτικό Prince Blimey του 1996, καθώς ο πρότερος βίος τους μάλλον πέρασε απαρατήρητος, με τρία ΕΡ’s στην εταιρεία τους, Flaw records, από το 1993 που σχηματίστηκαν μέχρι το 1995.

Τις δουλειές αυτές άκουσαν και τα αφεντικά στην Warp και έτρεξαν να τους αρπάξουν, και καλά έκαναν. Γιατί οι Richard Thair, Ali Friend και David Ayers, με την προυπηρεσία τους σε jazz τζαμαρίσματα αλλά και την διάθεσή τους να τα πλουτίσουν με νέα στοιχεία, από το hip hop και το funk μέχρι το house και τη disco, έφτιαξαν ένα πολύ ιδιαίτερο χαρμάνι, που πλέον χαρακτηρίζει και οριοθετεί (τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο δίσκο τους) τον ήχο τους.

Τα τρία αυτά ΕΡ’s συγκέντρωσε η Warp σε μια συλλογή το 1995 (οπότε και το group εντάχθηκε στο δυναμικό της) με τον τίτλο Reeled and Skinned.

Η περιοδεία τους το 1996 με τη Bjork, τους Fugees και τους Massive Attack επιβεβαιώνει την αξία τους και τους προβάλλει σε ακόμα μεγαλύτερο κοινό, ενώ δεν περνάνε απαρατήρητες οι συνεργασίες τους με τον David Holmes, τον Andrew Weatherall και την Beth Orton.

Watch
Red Snapper - Keeping Pigs Together [2000, album "Our Aim is to Satisfy Red Snapper", Warp Records]

Οι χορευτικότερες δομές του επόμενου δίσκου τους, τους εντάσσει και στα ευρύτερα όρια της dance-electronica κουλτούρας, κάτι που επιβεβαιώνει και η περιοδεία τους με τους Prodigy.

Έχοντας πλέον την τύχη και την απόλυτη αναγνώριση με το μέρος τους, το 2000 τους βρίσκει με νέο δίσκο, το πολύ καλό Our aim is to satisfy Red Snapper, με αφομοιωμένη πλέον την acid jazz εμπειρία του Prince Blimey και το τριπαριστό dance του Making Bones, ενώ η σχέση τους με την τεχνολογία γίνεται πιο στενή αλλά κυρίως ουσιώδης, αποκτώντας έτσι ένα πιο ηλεκτρονικό χαρακτήρα.

Χωρίς υπερβολή, οι Red Snapper είναι από τους πιο εμπιστους acidjazztriphopfunkyhouse “μουσικόμυλους” των 90’s που άνετα όμως διατηρεί την ιδιαίτερη ταυτότητά του. Διαφορετικά δε νομίζω πως η εκλεκτική Warp θα έσπαγε το σερί των μινιμαλιστικών και μέχρις εσχάτων αφαιρετικών κυκλοφοριών της για να τους πάρει στο ρόστερ της. Είχε τους λόγους της. Τώρα τους ξέρουμε όλοι μας.

Ραντεβού λοιπόν αυτήν την Παρασκευή στο Principal Club Theater όπου οι πόρτες θα ανοίξουν στις 20.30 και η συναυλία θα ξεκινήσει στις 21.30, ενώ support act θα κάνουν οι Lemonostifel.

Τα εισιτήρια τιμώνται προς 15 ευρώ και μπορείτε να τα βρείτε σε προπώληση στα Ticket House, Stereodisc, Public, Rover, Viva.gr. Σημειώνεται πως η είσοδος θα είναι δωρεάν για τους κατόχους εισιτηρίων του live των Thievery Corporation στις 18 Ιουνίου 2014 στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του ο Paranoise, στηρίζει την διοργάνωση και προσφέρει σε δύο τυχερούς ακροατές του από μία δωρεάν πρόσκληση. Προκειμένου να συμμετέχετε στην κλήρωση δεν έχετε παρά να κοινοποιήσετε αυτό το αρχείο ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 15/1 και να έχετε κάνει Like εδώ. Οι νικητές θα ανακοινωθούν και θα ενημερωθούν μετά την λήξη του διαγωνισμού.