Sónar Barcelona 2015

Το Sónar Festival είναι ένας από τους βασικότερους και επιδραστικότερους διεθνείς πυλώνες ανάδειξης και προώθησης των σύγχρονων μουσικών, καλλιτεχνικών και τεχνολογικών τάσεων και καινοτομιών. Ο Paranoise Radio σας παρουσιάζει τις βασικότερες πληροφορίες σχετικά με την φετινή έκδοση που πρόκειται να λάβει χώρα στην Βαρκελώνη, 18-20 Ιουνίου.

Sónar Barcelona 2015 / we support

8 years ago
by

‘Οπως αναφέραμε και στο άρθρο για το Sónar Stockholm 2015, το να προσπαθήσεις να περιγράψεις το Sónar εγκυμονεί έναν τεράστιο κίνδυνο· αυτόν του να παρασυρθείς σε μεγαλειώδης φράσεις με περίπλοκα νοήματα καθώς και σε χαρακτηρισμούς που θέτουν υπό αμφισβήτηση την αντικειμενικότητα του ρεπορτάζ, καθώς οτιδήποτε λιγότερο από αυτές τις φράσεις φαντάζει λίγο μπροστά στο μεγαθήριο των φεστιβάλ μουσικής, το Sónar Barcelona.

Για όσους ακόμη δεν γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται, το Sónar είναι ένα Διεθνές φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής και νέων μέσων που λαμβάνει χώρα στην Βαρκελώνη τα τελευταία 21 χρόνια. Το φεστιβάλ αναπτύσσεται σε 3 γεμάτες ημέρες και δύο ατελείωτες νύχτες που διαμορφώνουν πλέον την κυρίαρχη τάση στην ηλεκτρονική μουσική μέσα από μια ιδιαίτερα προσεκτικά επιλεγμένη ποικιλία πολιτιστικής προσφοράς που ξεπερνά την απλή συναυλία. Το Sónar συνδυάζει σε μια παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα, την avant-garde και την πειραματική ηλεκτρονική μουσική.

Η φετινή 21η έκδοση του Sónar Barcelona θα πραγματοποιηθεί στις 18/19/20 Ιουνίου.

Η επίσημη αφίσα του Sónar Barcelona 2015, με τις χαρακτηριστικές δίδυμες φιγούρες

Οι δραστηριότητες του φεστιβάλ χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες: κατά πρώτων το Sónar by Day στο οποίο συγκεντρώνονται οι περισσότερες συναυλίες και dj´s και παράλληλα το Sónar+D στο οποίο μπορεί κανείς να γνωρίσει καινούργιες τεχνολογίες, επαγγελματικές επιλογές αλλά και να περιπλανηθεί σε εκθέσεις. Κατά δεύτερον το Sónar by Night, στο οποίο συγκεντρώνονται τα μεγαλύτερα αλλά και τα πιο ανερχόμενα ονόματα της διεθνούς ηλεκτρονικής, και όχι μόνο, σκηνής.

Το όραμα του Sónar είναι υπεύθυνο για την τεράστια επιτυχία και αναγνώριση την οποία απολαμβάνει εδώ και δύο δεκαετίες: H συνεχής προσπάθεια εγκαθυδρυσης και ενδυνάμωσης των σχέσεων μεταξύ  της δημιουργικότητας και της τεχνολογίας. Ένα όραμα που ξεπερνά τα εθνικά όρια και καθιστά το φεστιβάλ ως κορυφαίο μουσικό/ηλεκτρονικό γεγονός όπου δημιουργικά ταλέντα από πολλά διαφορετικά στρατόπεδα συναντώνται για να ανταλλάξουν και να μοιραστούν εμπειρία και γνώση.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το Sónar+D, που προστέθηκε στο πρόγραμμα του φεστιβάλ το 2013. Στο πλαίσιο του Sónar+D πραγματοποιούνται μια σειρά εκδηλώσεων με ένα κοινό σκοπό, την ανάδειξη των αρχών του φεστιβάλ που προαναφέραμε. Δημιουργικότητα, τεχνολογία, κινητικότητα, καινοτομία και επιχειρηματικότητα.

Στο Sónar+D μπορεί κανείς να παρακολουθήσει ομιλίες επιλεγμένων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην προώθηση της έρευνας σχετικά με τον ρόλο των νέων μέσων (new media) στην παραγωγή και επεξεργασία δεδομένων. Πρόκειται να λάβουν μέρος περισσότερες από 500 πρόσωπο με πρόσωπο συναντήσεις με επενδυτές και εμπνευστές, ομιλίες σχετικά με την προώθηση νέων ιδεών και πολλές άλλες εκδηλώσεις πάντα με τον ίδιο σκοπό όπως εκθέσεις και εργαστήρια.

Εικόνα από το περσινό Sónar+D, κατά την διάρκεια μιας ομιλίας

Τέλος στο Sónar+D πρόκειται να συμβεί η παγκόσμια πρεμιέρα μιας εγκατάστασης (instalation) γιγαντιαίων διαστάσεων ονόματι RGB|CMY Kinetic. Πρόκειται για μια οπτικοακουστική εφεύρεση που δημιουργεί σκηνές οπτικής χορογραφίας αξιοποιώντας τις φυσικές ιδιότητες του φωτός. Οι κινήσεις του φωτός μεταφράζονται σε ήχους, τους οποίους χειρίζεται  ο ρηξικέλευθος Ιρλανδός Ólafur Arnalds, τον οποίο είχαμε την τύχη να συναντήσουμε πριν μερικά χρόνια, προσφέροντας μια πιο αφηρημένη ανάγνωση της κίνησης και της ατμόσφαιρας.

Οι δίσκοι της εγκατάστασης RGB/CMY Kinetic

Για την δημιουργία αυτής της εγκατάστασης αξιοποιήθηκαν προηγμένες βιομηχανικές τεχνολογίες για την συναρμολόγηση των κινητήρων που ελέγχουν την κίνηση του οπτικοακουστικού αυτού έργου. Εμπνευσμένου στην επιστήμη του φωτός, στοχεύει στο να αναδείξει έναν προβληματισμό πάνω στην φύση μέσα από την τεχνολογία.

Το Sónar+D  εισβάλει όμως και στο Sónar, παρουσιάζοντας 12 shows ειδικού χαρακτήρα λόγο του διαλόγου μεταξύ της μουσικής, της οπτικοακουστικής δραστηριότητας και της νέας τεχνολογίας. Μερικά από αυτά τα shows είναι αυτά των Arca & Jesse Kanda, Evian Christ, Holly Herndon, Nyloïd by Cod.Act, Squarepusher, Koreless & Emmanuel Biard, Joanie Lemercier & James Ginzburg και The Chemical Brothers, μεταξύ άλλων.

‘Οσον αφορά το μουσικό κομμάτι, η λίστα είναι εξαντλητική. Τα φετινά μεγάλα ονόματα είναι τα εξής:

Chemical Brothers, που θα παρουσιάσουν το καινούργιο τους οπτικοακουστικό show καθώς και μερικά κομμάτια από το επερχόμενο καινούργιο τους άλμπουμ χωρίς όμως να αφήνουν πίσω τους τις μεγάλες επιτυχίες που τους έκαναν παγκοσμίως γνωστούς.

Οι Duran Duran, ένα σχήμα που αποτέλεσε σταθμό στην ηλεκτρονική ποπ της δεκαετίας του ’80, επιστρέφουν μετά από δέκα χρόνια στην Ισπανία για μια συναυλία πριν την κυκλοφορία του νέου τους δίσκου.

Η αγαπημένη βασίλισσα της new pop· FKA Twigs πρόσφατα βραβευμένη με τον τιμητικό τίτλο του καλύτερου άλμπουμ της χρονιάς που παρεμπιπτόντως ήτανε και το ντεμπούτο της.

Οι Αμερικανοί A$AP Rocky και Flying Lotus με κοινό παρανομαστή το χιπ χοπ. Ο πρώτος, παρουσιάζεται ως νεος ταλαντούχος μουσικός vocalist λίγο πριν κυκλοφορήσει το τρίτο του ‘αλμπουμ ενώ ο δεύτερος ως ένας από τους πιο αναγνωρισμένους συνθέτες και παραγωγούς του οποίου το ηχητικό σεντόνι πιάνει από “κοσμικό” τζαζ και beats μέχρι αφηρημένο χιπ χοπ.

Ο επίσης Αμερικανός Skrillex ως ίσως ο πιο αμφισβητούμενος συντελεστής του Sόnar στα δικά μας μάτια, καθώς η καριέρα του και η μουσική ποιότητα των εμφανίσεων και δημιουργιών του έχει συχνά δημιουργήσει εντάσεις στους κύκλους μουσικών στις οποίες θέλησε να εισέλθει κάπως βίαια. Στο Sónar πρόκειται να παρουσιάσει ένα show που κόβει την ανάσα, με τρομερές ποσότητες ενέργειας.

Ο αγαπημένος μας Hudson Mohawke, που θα εμφανιστεί για πρώτη φορά μετά την κυκλοφορία του καινούργιου του LP “Lantern” στις 16 Ιουνίου, 3 ημέρες πριν την εμφάνισή του στο Sónar της παρασκευής 19.

Ο επίσης αγαπημένος, σπουδαίος Βρετανός παραγωγός και dj, Jamie xx, μετά την επίσης πρόσφατη κυκλοφορία του νέου του εξαιρετικής έμπνευσης άλμπουμ “In Colour” στην Young Turks.

 

Ξεχωρίζουν επίσης οι νοτιοαφρικανοί Die Antwoord με τα φαντασμαγορικά και πολύ προσεγμένα clips τους, η ντίσκο/ντίβα Róisín Murphy που επιστρέφει μετά από 8 χρόνια σιωπής καθώς και οι Hot Chip και Squarepusher που θα παρουσιάσουν την καινούργια τους δουλειά.

Συνεχίζοντας την ανάγνωση του line-up και χωρίς καμία ελπίδα για να φτάσουμε στο τέλος, ξεχωρίζουμε επίσης ονόματα που έχουν ως κοινό παρανομαστή έναν ήχο με οργανικά και μελωδικά χαρακτηριστικά. Μερικοί από αυτούς είναι οι Kasper Björke, Kiasmos, Tourist, Owen Pallett, Ten Walls, Kindness, Róisín Murphy, Mans O και Henrik Shwarz.

Στο πεδίο της χιπ χοπ εκτός από τους Flying Lotus και A$AP Rocky και συμπεριλαμβάνοντας την grime και trap, θα εμφανιστούν οι RL Grime, PXXR GVNG, Skepta & JME, Grammatik, Mumdance & Novelist, Cashmere Cat, Southern Hospitality, Dj Raff και Dj Sliink μεταξύ άλλων.

Ακόμη το Sónar συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμά του πρωτοποριακούς καλλιτέχνες με συνεχή προσφορά στην σκηνή της πειραματικής και συχνά “δύσκολης” μουσικής όπως οι Mika Vainio, Powell, Lee Gamble, Vessel και The Bug καθώς και τα πέντε ονόματα που πλαισιώνουν την δισκογραφική υψηλού πρεστίζ Mego: KTL, Voices From The Lake, Russell Haswell, Klara Lewis, LCC και EVOL.

Είκονα απο το SonarDôme του 2014

Το 2011 είναι το 11ο κατά σειρά έτος που το Sónar συνεργάζεται με το Red Bull Music Academy και του αναθέτει την διεύθυνση του SonarDôme όπου κανείς μπορεί να παρακολουθήσει ονόματα όπως οι Skepta & JME, Floating Points, Mumdance & Novelist, Xosar, Olde Gods, Palms Trax, Zebra Katz, Just Blaze, Nazoranai και Lost Twin μεταξύ άλλων.

Για όσους έφτασαν μέχρι εδώ λαχανιασμένοι από την ανάγνωση, επιφυλάσσουμε μια ευχάριστη έκπληξη. To Sónar 2015 έχει και μια ελληνική συμμετοχή στα πλαίσια της συνεργασίας του με το Red Bull Music Academy. Ο λόγος για τον αγαπημένο Lurry Gus που συμμετέχει στο φετινό RBMA και θα παρουσιάσει τον δίσκο τον καινούργιο του δίσκο στην DFA, Years not Living.

Εν κατακλείδι, το Sónar Barcelona είναι μια πλήρης εμπειρία που κανείς είναι αδύνατον να απορροφήσει με μια επίσκεψη. Οι διοργανωτές του φεστιβάλ το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό και φρόντισαν να δημιουργήσουν το Sónar App. Mια εφαρμογή που σε βοηθάει να επιλέξεις τι να ακούσεις, πώς να πας, καθώς και τι να κάνεις στον ενδιάμεσο χρόνο. Όσοι τυχεροί πάτε φέτος, φροντίστε να την κατεβάσετε οπωσδήποτε!

Watch
Sónar Barcenlona 2015 line up