Sónar Stockholm 2015

To Sónar Festival συμπεριλαμβάνει για δεύτερη συνεχή χρονιά την πόλη της Στοκχόλμης στο δίκτυο διεθνών διοργανώσεών του και ο Paranoise θα βρίσκεται εκεί για να σας ενημερώσει για τα highlights του διημέρου.

Sónar Stockholm 2015 / we support

9 years ago
by

Το να προσπαθήσεις να περιγράψεις ένα φεστιβάλ σαν το Sónar, αναφερόμενος στην ιστορία, την φιλοσοφία και τα επιτεύγματά του, εγκυμονεί τον αμεσότατο κίνδυνο του ρεαλιστικού βερμπαλισμού, της υπερβολικής γλαφυρότητας και ατέρμονης περιγραφής με ανεξέλεγκτα αποτελέσματα – ήδη παρασύρομαι.

Οπότε, για αυτούς τους ελάχιστους που δεν το έχουν επισκεφθεί, δεν έχουν διαβάσει πάμπολλα reviews και δεν έχουν ανοίξει καν την σελίδα του, αρκούμαι -μακροσκελώς- να πω πως πρόκειται για έναν από τους βασικότερους και επιδραστικότερους διεθνείς πυλώνες ανάδειξης και προώθησης των σύγχρονων μουσικών, καλλιτεχνικών και τεχνολογικών τάσεων και καινοτομιών.

Μια διοργάνωση / κοινό τόπο σύζευξης καινοτόμων τάσεων και επιτευγμάτων, δημιουργικότητας και τεχνολογίας, αλληλεπιδρούμενα μέσω ατομικοτήτων, ομάδων και κοινού που παρουσιάζουν το, συνυφασμένο με τις βασικές αξίες του φεστιβάλ, έργο τους.

Με ναυαρχίδα το μητρικό φεστιβάλ που γίνεται κάθε χρόνο στην Βαρκελώνη, το Sónar έχει δημιουργήσει από το 2002 και έπειτα ένα ευρύ δίκτυο παράλληλων διοργανώσεων απλώνοντας πλοκάμια και ευκαιρίες σε διαφορετικά αστικά και πολιτιστικά κέντρα, και όχι μόνο του “πρώτου” κόσμου.

Παραμένοντας σταθερά προσηλωμένο στις βασικές του αξίες, προσαρμόζεται σε ποικίλα περιβάλλοντα και μεγέθη με σκοπό να συστηθεί σε ένα διαφορετικό, γεωγραφικά μακρινότερο κοινό, δίνοντας συγχρόνως το βήμα σε ντόπιους, μικρότερου βεληνεκούς, καλλιτέχνες να παρουσιάσουν το έργο τους και να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους με την βαρύγδουπη σφραγίδα ενός Sónar.

Sónar Stockholm 2015 / International Festival of Advanced Music

Φέτος, το φεστιβάλ κάνει στάση για δεύτερη συνεχή χρονιά και στην πόλη της Στοκχόλμης αποδεικνύοντας περίτρανα πως μπορεί όχι μόνο να προσαρμοστεί αλλά και να εδραιωθεί σε χαμηλότερες ποσοτικά κλίμακες διατηρώντας σταθερά τα υψηλά ποιοτικά του χαρακτηριστικά.

Η δεύτερη εκδοχή του Sónar Stockholm θα πραγματοποιηθεί στο Stockholm Waterfront, ένα νεόδμητο συνεδριακό κέντρο που συνδυάζει απολύτως εναρμονισμένα την φουτουριστική αρχιτεκτονική με την λειτουργικότητα και τις υψηλού επιπέδου προδιαγραφές.

Κατασκευασμένο σε περίοπτη θέση του αστικού ιστού της σουηδικής πρωτεύουσας, φαντάζει ιδανική τοποθεσία για να στεγάσει μία τέτοια διοργάνωση που επιμένει στρατηγικά και σημειολογικά να βρίσκεται στο επίκεντρο των παντός τύπου αστικών εξελίξεων.

Watch
Sónar Stockholm Festival 2015 (video teaser)

Με headliners τους SBTRKT, Jamie xx και Paul Kalkbrenner, τρία stages επιμελημένα από τις καλλιτεχνικές ομάδες των Sónar, Red Bull Music Academy και της βασικού χορηγού των απανταχού Sónar, ζυθοποιίας Estrella Damm, θα στηθούν στο εσωτερικό του συνεδριακού κέντρου για το διήμερο 13 και 14 Φεβρουαρίου από όπου θα παρελάσουν συνολικά 37 διεθνείς και εγχώριοι djs και παραγωγοί.

Όντας ξεκάθαρο πως έκαστος παρευρισκόμενος θα παρακολουθήσει το πολύ το ένα τρίτο των acts, και ανέφικτο να αντικειμενικοποιήσεις τα μουσικά κριτήρια επιλογής μεταξύ τους, ο Paranoise προτείνει τα υποκειμενικότατα highlights του διημέρου ή αλλιώς τους καλλιτέχνες που ιδανικά δεν θα χάναμε.

Πάντως, υπάρχει και το αντίστοιχο Sónar App να βοηθήσει στην επιλογή κατανομής χρόνου ανάμεσα στα τρία stages για όποιον επισκέπτη το κατεβάσει.

Ξεκινώντας από τα μεγάλα ονόματα του line up, που κατά ανορθόδοξο τρόπο θα εμφανιστούν συγχρόνως, τα lives / dj sets των Jamie xx, Kindness και Tokimonsta είναι αυτά που αναμφίβολα ξεχωρίζουν στα μάτια και αυτιά μας από την πρώτη μέρα.

Ο Βρετανός Jamie Smith, απ’ τα μεγάλα αστέρια της αγαπημένης μας Young Turks, με μόλις μία ολοκληρωμένη κυκλοφορία αλλά πάμπολλα EP‘s και remixes, θεωρείται ήδη -και δικαίως- από τους επιδραστικότερους παραγωγούς των τελευταίων ετών στην Μεγάλη Βρετανία και από τους πιο περιζήτητους djs.

Οι μασκότ - σύμβολα (marriage twins) που χρησιμοποιούνται στα φετινά Sónar Festivals

Ο πολυμορφικά απρόσωπος και επίσης Βρετανός Kindness, αναμένεται να ανεβάσει στην σκηνή ζωντανό καζάνι και να αναμείξει τα πάντα παράγοντας οτιδήποτε, ενώ για την Tokimonsta τα πράγματα είναι πάνω κάτω γνωστά και έχουν αναφερθεί πολλάκις.

Σε αυτούς φυσικά πρέπει να προστεθεί και ο Randomer, ο οποίος αναμφίβολα θα εξαγριώσει τα subs περισσότερο από κάθε άλλον, καθώς και το δίδυμο των Σουηδών Roll the Dice

Η αρχή μπορεί να γίνει κάλλιστα με το εναρκτήριο act του Sónar Dome stage και το τρίο των DNKL που ορμώμενο από την σουηδική πρωτεύουσα και έχοντας κυκλοφορήσει μόλις ένα EP, με remixes και συμμετοχές από Keep Shelly in Athens και Seekae, η σκοτεινά ονειρική synth-pop τους φαντάζει ιδανικό ξεκίνημα για να μας κατακλύσει με feelings και προσδοκίες• οι οποίες αναμφίβολα θα επαληθευθούν από το σετ του Νορβιγού beatmaker Drippin που ακολουθεί στον ίδιο χώρο.

Κινούμενος ανάμεσα σε ένα ευρύ φάσμα επιρροών και συχνοτήτων, η φήμη του ταξιδεύει ταχύτατα εκτός παγωμένων συνόρων και ωκεανών τρυπώνοντας μέσω των παραγωγών του σε ποικιλόμορφα sets και καταξιωμένα clubs. Άξιος αναφοράς επίσης είναι και ο έτερος Σκανδιναβός Lorentz.

Sónar Stockholm Festival 2015 Line-Up

Για την 2η μέρα, η μεγάλη κόντρα διαφαίνεται να δημιουργηθεί ανάμεσα στο Lab και το Dôme Stage όπου μετά τις 12 θα βρίσκονται οι SBTRKT και Paul Kalkbrenner από την μία, Jimmy Edgar και Nina Kraviz από την άλλη. Επιλογή αυστηρώς ακατάλληλη για αναποφάσιστους και επιρρεπείς σε διλήμματα.

Στο πρώτο stage πριν από τον SBTRKT θα εμφανιστούν οι απόκοσμοι technήτες Shxcxchcxsh (μην διανοηθείτε καν να προσπαθήσετε να το προφέρετε), ενώ το Sónar Lab με έξι συνεχόμενα sets φαντάζει ένα μεγάλο ερωτηματικό που πιθανότατα θα μετατραπεί σε θαυμαστικό.

Συνοψίζοντας, το Sónar Stockholm Festival 2015 αποτελείται από  2 μέρες, 3 σκηνές, 37 acts, 1 μεγάλο πάρτι.

Ο Paranoise θα βρίσκεται εκεί, 13 & 14 Φεβρουαρίου στην Στοκχόλμη, ενώ λίγες μέρες αργότερα θα ενημερώσει με αναλυτικό review για τα κάπως αντικειμενικότερα highlights του διημέρου. stay tuned!