Thelema, May 14th @ Suburbia

Το " Thelema" είναι ένα σχήμα με "θέλω" για κάτι διαφορετικό, για κάτι νέο στις τέχνες και στην σύγχρονη Bass ηλεκτρονική μουσική και βίντεο art.

Thelema, May 14th @ Suburbia / we support

1 year ago
by

“THELEMA/Θέλημα” < από τα αρχαία ελληνικά, “θέλω”. Συνδέεται άμεσα και με άλλες έννοιες όπως η “επιθυμία” η “αποφασιστικότητα” η “ετοιμότητα”.

Το ” Thelema” είναι ένα σχήμα με “θέλω” για κάτι διαφορετικό, για κάτι νέο στις τέχνες και στην σύγχρονη Bass ηλεκτρονική μουσική και βίντεο art. Είναι ένα νέο σχήμα αποτελούμενο από καλλιτέχνες, εικαστικούς, visual artists, disc jockeys και μουσικούς παραγωγούς, ανθρώπους διαφόρων ηλικιών με κοινό σημείο έναρξης, μέθεξης, σύζευξης και ίσως και ρήξης;

Το Σάββατο στις 14 Μαΐου στην ΒΙΟΜΕ και σε συνεργασία παντα με το suburban crew διοργανώνεται ένα ολοκληρωμένο event, μια συνεργατική παραγωγή δημιουργικών και DJs της πόλης. Kαλλιτέχνες όλου του φάσματος της ηλεκρονικής μουσικής σκηνής, με κυκλοφορίες και παρουσία σε όλο τον κόσμο, θα συνδιαλέγονται μουσικά με την εικαστική έκθεση του Αλέξανδρου Σιμόπουλου, “The new Supreme leaders” (scroll down for more). Ο Pixels on Space θα συνομιλήσει με τη μουσική, την εικόνα και τον ήχο, με ένα ζωντανό πρόγραμμα video-art από την αρχή μέχρι το τέλος.

“The new supreme leaders” (2021)

H έκθεση “The new supreme leaders” είναι η πιο πρόσφατη δουλειά του εικαστικού Αλεξ Σιμόπουλου. Με τη γνωστή του εικονοκλαστική ειρωνεία και εμπαικτική διάθεση αποπειράται να συναρθρώσει σ΄ ένα κοινό αισθητικό και εννοιολογικό χώρο την αρχαία ελληνορωμαϊκή γλυπτική με τον αόρατο στο γυμνό μάτι κόσμο του μικροβιώματος.

Εξελίσσοντας το παραδοσιακό κολάζ με τη χρήση ψηφιακής επεξεργασίας και εκτυπώσεων, η σειρά με τις ελληνορωμαϊκές προτομές αυτοκρατόρων “μπολιασμένων” με κεφάλια από μικρόβια, ακάρεα και ιούς είναι επεξεργασμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε το υβριδικό νέο γλυπτό να κρατά την μακάρια μνημειακότητά του. Πλάι στη σειρά ψηφιακών κολάζ, στην έκθεση παρουσιάζονται και μερικά γλυπτά, φαινομενικά διαφορετικά σε έκφραση, αλλά με συνεκτικούς υποδόριους δεσμούς με τα υπόλοιπα έργα. Με μία διαλεκτική σχέση χρώματος και σχήματος, χλευάζουν την υβριδική υπόστασή τους, αποκτώντας οντολογικό βάρος μέσω της ιερατικότητας και της σοβαρότητας με την οποία εκλαμβάνουν τον εαυτό τους.

Ο καλλιτέχνης κυριολεκτικά δανείζεται το υπόβαθρο από τις δομές ισχύος του παρελθόντος και εναποθέτει στη θέση του προσώπου τους τους νέους ηγεμόνες: τους μικροοργανισμούς. Και αν κάτι ξέρουμε για τον μικρόκοσμο που ζει μέσα μας είναι ότι είναι πραγματικοί μαχητές: αγωνίζονται συνεχώς μεταξύ τους για χώρο, για επιβίωση και για πόρους. Αυτό το οικοσύστημα δεν έχει ειρήνη, αλλά βρίσκεται συνέχεια σε μια επισφαλή κατάσταση, όπως και οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες των οποίων τα μπούστα διακοσμούν. Και, όπως απέδειξε η πανδημία, μπορεί να γίνει η επόμενη αυτοκρατορία.

Κυριαρχία, εξουσία, ανατροπή, η δουλειά του Αλέξη Σιμόπουλου είναι σαν ένα εικαστικό λογοπαίγνιο με τις απεικονίσεις της δύναμης, μια παιγνιώδης αλλά και δυστοπική απαθανάτιση των νέων δυναστών μας, των ιών και μικροβίων, κάτι σαν το άγαλμα του Λίνκολν με το κεφάλι του Θέιντ, στην τελευταία σκηνή του Πλανήτη των Πιθήκων του Μπέρτον.  Και όπως οι αυτοκράτορες συμβολίζουν τον ανθρώπινο αγώνα για επιβολή, ισχύ και κυριαρχία στη Γη, κάτι παρόμοιο ισχύει για τους ιούς: είμαστε η Γη τους. Καταναλώνουν τους διαθέσιμους πόρους. Μας χρησιμοποιούν ως φαγητό, ως μέσο κίνησης και αναπαραγωγής. Ζούμε στον αιώνα των μικροσκοπικών ηγετών και η μοίρα μας εξαρτάται κατά πολύ από την εξάπλωσή τους. 

Κείμενο Έλενα Λαγουδη (Ιστορικός – Επιμελήτρια)


Ο Αλέξανδρος Σιμόπουλος έχει πτυχίο Καλών Τεχνών από το Α.Π.Θ και μεταπτυχιακό από το Wimbledon School of Arts. Η δουλειά του, από το 2003 που τελείωσε το μεταπτυχιακό του στο Λονδίνο, χαρακτηρίζεται από την αγάπη του για το χιούμορ, την ειρωνεία και την κοινωνική κριτική.

Τα έργα του, φορτωμένα με εικόνες μαζικής κουλτούρας και με όχημα το κολάζ και τα ψηφιακά μέσα, σχολιάζουν πολύπλοκα θέματα όπως τον καταναλωτισμό, τις εξουσίες κάθε είδους και τον εθισμό στα ΜΜΕ.

Info:
www.behance.net/alexisimopoulos – alexandros.simopoulos@gmail.com