A place to hang out with Yorgia Karidi

Η Γεωργία Καρύδη, μετά την πρόσφατη κυκλοφορία της A Place To Hang Out στην Numb Capsule Records, μας χάρισε λίγο από τον χρόνο της και είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία την οποία και παρουσιάζουμε.

A place to hang out with Yorgia Karidi / interviews

7 years ago
by

Λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του A Place To Hang Out στην Numb Capsule Records, η Γεωργία Καρύδη μας απαντάει σε 10+1 ερωτήσεις για την νέα της κυκλοφορία, για το πως αντιλαμβάνεται την σχέση μουσικής – δημιουργίας – τέχνης και πως εκφράζει τα βιώματά της και την καθημερινότητά της μέσα από τις διάφορες μορφές τέχνης.

Όλα αυτά σε μια αποκλειστική και αρκετά ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στον Paranoise Radio. Mετά την πρόσφατη εμφάνισή της, την Παρασκευή 15 Απριλίου στο φεστιβάλ Moving Silence, πρόκειται να συμμετέχει προσεχώς, στις 8 Μαΐου, στο Sound Acts που γίνεται για δεύτερη χρονιά στο ΚΕΤ, στην Κυψέλη, και αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία να την παρακολουθήσετε live.

A Place To Hang Out είναι ο τίτλος του νέου σου 3-inch CD single που κυκλοφόρησε από την Numb Capsule. Καταρχήν, θέλεις να μας πεις πως προέκυψε ο τίτλος;

Περνάω ώρα έξω και ηχογραφώ αρκετά στον δρόμο. Αν πάνω σε μια βόλτα, όπου υπάρχουν πολλές οπτικές, ηχητικές διασπάσεις, σχεδιάσω το τι θα κάνω όταν θα δουλέψω, συνδέομαι πιο άμεσα με το υλικό μου.

Γνωρίζοντας ότι θα ετοιμάσω την πρώτη μου κυκλοφορία με την Νumb, κι ενώ πήγαινα στην δουλειά -περνώντας από άλλο στενό κάθε φορά- συνάντησα το μέρος αυτό που μπορεί να δει κανείς στην φωτογραφία του εξωφύλλου του Place To Hang Out με τα τελειωμένα σνακς. Σκέφτηκα: “Να, κάποιοι έκατσαν εδώ.” Kι αυτό ήταν το αυτοτελές επεισόδιο με το οποίο ασχολήθηκα.

Πως γνωρίστηκες με τα παιδιά της Numb Capsule γι’ αυτήν την συνεργασία;

Με την Νumb γνωριστήκαμε τυχαία online, ανταλλάσσοντας πληροφορίες για μπάντες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Με κάλεσαν Σαλόνικα για live, τους άρεσε και γίναμε φίλοι.

Στο A Place To Hang Out συνδυάζεις διαφορετικές μουσικές εκφάνσεις. Πως θα προσδιόριζες τον ήχο σου;

Έχει beats με χαρακτήρα dub, techno, hip hop, IDM. Ίσως ένα κολάζ από τα παραπάνω σε συνδυασμό με field recordings, ομιλίες, τραγουδιστικά reefs και foley sound effects.

Γιατί σε εκφράζει η πειραματική οδός, ενώ θα μπορούσες να επιλέξεις κάτι στρωτό με μεγαλύτερη απήχηση;

Δεν εκκινώ σκεπτόμενη το αποτέλεσμα ή την αποδοχή. Χρησιμοποιώ ήχους που μου κρατάνε το ενδιαφέρον και φτιάχνω κάτι που να μου αρέσει να ακούω. Αγαπώ το στοιχείο της έκπληξης. Το στρωτό γούστο αποτελεί για μένα ένα ερωτηματικό. Παρόλ’ αυτά εκτιμώ πολύ και θαυμάζω σε κάποιες περιπτώσεις το φαινόμενο του “χιτ”.

Παράλληλα με την μουσική ασχολείσαι με την ζωγραφική και την κεραμική. Υπάρχει και κάτι άλλο που δεν γνωρίζουμε;

Όχι, αυτά είναι μέσες άκρες. Με μια ομάδα συνεργατών ετοιμάζουμε ένα κανάλι στο αγαπητό Υoutube. Ίσως θα πρόσθετα το εξής για όσους διαβάζουν και δεν έχουν άμεση ενασχόληση με κάποια μορφή τέχνης: Όλα τα παραπάνω αποτελούν για μένα και για πολλούς άλλους δημιουργούς, διαφορετικά μέσα τα οποία χρησιμοποιούμε για να φτιάχνουμε έργα. Αν σε κάποιον ταιριάζει αποκλειστικά η ζωγραφική τότε αυτός είναι απλά και μόνο ζωγράφος.

Τι προτιμάς περισσότερο να ακούς ή να δημιουργείς;

Για μένα πάνε μαζί αυτά στην μουσική. Θεωρώ πολύ σημαντικό να βγω να ακούσω νέες μπάντες σε μικρής κλίμακας διοργανώσεις, ακόμη και μια στις δέκα να ακούσω κάτι που να μου αρέσει. Αξίζει πέραν της διασκέδασης το γεγονός ότι κάτι είναι φτιαγμένο σήμερα και παίζεται ζωντανά! Όταν διαβάζουμε εφημερίδα δεν περιμένουμε να μας ενδιαφέρουν ή ακόμα περισσότερο να μας προκαλούν ευχαρίστηση όλες οι στήλες. Έτσι ακούγοντας και βλέποντας τέχνη και μουσική διατηρεί κανείς μια οργανική σχέση με την δημιουργία του (η οποία είναι και αυτή μια δουλειά και μια συνεχής διεργασία) και συνδέεται συνεχώς με όποιο τρόπο επιλέγει, με την εποχή του. Τουλάχιστον έτσι προκύπτει σε μένα τα τελευταία χρόνια.

Μέσω της τέχνης σου, προσπαθείς να περάσεις κάποια μηνύματα στο ευρύτερο κοινό;

Αναπόφευκτα κάνοντας κάτι στο οποίο συμμετέχει κοινό, συμβαίνει κάτι στο πεδίο της επικοινωνίας. Ίσως κάπου εκεί να βρίσκεται ένας βασικός λόγος που κάνω μουσικά έργα όλο και περισσότερο. Εξαρτάται από τον κάθε έναν αν η παρουσία του στην συναυλία θα αποτελέσει κάτι πολύ προσωπικό. Από πλευράς μου προτιμώ να το αφήνω όσο μπορώ ανοιχτό.

Μπορεί ένας καλλιτέχνης με την στάση του και το καλλιτεχνικό έργο του να αλλάξει τον τρόπο που κάποιοι άλλοι βλέπουν τα πράγματα;

Ναι.

Συμμετέχεις παράλληλα και σε άλλα μουσικά projects; Μίλησέ μας για αυτά.

Οι συνεργασίες και η σύμπραξη με άλλους καλλιτέχνες και ειδικά μουσικούς είναι από τα πιο ωραία πράγματα. Παρόλ’ αυτά φτιάχνουμε με τον Άγγελο Κυρίου τραγούδια, ο καθένας από τον υπολογιστή του. Είναι από τις πιο παλιές συνεργασίες που έχω, αυτή με τον Άγγελο, γιατί είχαμε μπάντα στις αρχές του αιώνα μας, μαζί με τον ντράμερ Μ. Παπαδόπουλο, τον Α. Κατσούγκρη και τον Ν. Κορφιάτη. Επίσης, ετοιμάζω ένα πολυσυλλεκτικό release με συμμετοχές από τους Sasemi, G Daddie, Big Fat Lips, Turbo Teeth, Dead Gum, Mouse G (Ιόνια νησιά) και άλλους.

Κάτι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με την ανεξάρτητη – πειραματική – ηλεκτρονική ελληνική σκηνή. Πιστεύεις ότι υπάρχει μέλλον σε αυτήν; Υπάρχει το κατάλληλο κοινό στην Ελλάδα για να στηρίξει μια τέτοια μουσική σκηνή;

Προσπαθώ με αυτά που δημοσιεύω και με αυτά που παίζω να τείνω προς αυτήν την πειραματική κατεύθυνση, όπως την οραματίζομαι. Δύσκολο να πω τι θα γίνει. Δύσκολο και το κοινό της Ελλάδας που έζησε τις περασμένες αυτές δεκαετίες, όπως τις ζήσαμε όλοι, πολιτιστικά και πολιτικά. Μπορώ να πω πως θεωρώ πιο ενδιαφέρον το σημερινό δημιουργικό γίγνεσθαι από ότι πριν 8-10 χρόνια.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια σε ό,τι αφορά στο γράψιμο και στην ηχογράφηση νέας μουσικής; Θα σε δούμε κάπου ζωντανά;

Ζωντανά στις 15 Απρίλη (σ.σ. η συνέντευξη έγινε λίγες μέρες πριν) θα συνοδεύσω ηχητικά μία βωβή ταινία στο φεστιβάλ Moving Silence. Είχα την ευκαιρία να επιλέξω μία από τις ταινίες όπου δύο παιδιά γυρίζουν την πόλη άσκοπα με ωτοστόπ.

Στις 8 Μαΐου θα συμμετάσχω στο Sound Acts που γίνεται για δεύτερη χρονιά στο ΚΕΤ στην Κυψέλη. Στις 22 Μαΐου live broadcast μέσω διαδικτύου από την ‘Rita Sue’ παρέα με τους Πάνο Αλεξιάδη και Γιώργο Αξιώτη, φοβερούς μουσικούς και αυτοσχεδιαστές.

Σε επόμενα σχέδια μία σειρά podcasts ή mixtapes που θα δημοσιευθούν μέσω mixcloud. Κατόπιν πρόσκλησης από το Random Access Radio το πρώτο mix της σειράς, θα δημοσιευθεί σύντομα από το πολύ ωραίο mixcloud τους. Σας ευχαριστώ.

Κι εμείς ευχαριστούμε! Καλή συνέχεια!

Περισσότερα νέα και ανακοινώσεις από την Yorgia Karidi στο fb και στο tumblr.

Την πρόσφατη κυκλοφορία της Γεωργίας Καρύδη μπορείτε να την βρείτε εδώ, ενώ όλες τις κυκλοφορίες της Numb Capsule Records μπορείτε να τις ακούσετε εδώ.

*Οι φωτογραφίες στην παρούσα δημοσίευση είναι των Peter Nikoltsos*, Pinelopi Gerasimou*, Marino Pascal*.