An interview with Follakzoid

Λίγο πριν τις εμφανίσεις τους σε Αθήνα, Λάρισα και Θεσσαλονίκη, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με την νεο-ψυδελική μπάντα από την Χιλή.

An interview with Follakzoid / interviews

10 years ago
by

Οι Follakzoid είναι μία μπάντα από την Χιλή. Οι ίδιοι περιγράφουν την μουσική τους ως κοσμική (cosmic) και είναι σίγουρα ένα από τα σχήματα που ξεχωρίζουν από την νέο –ψυχεδελική / kraut σκηνή.

Λίγο πριν τις εμφανίσεις τους σε Αθήνα (Δευτέρα 28/10 στο Six D.O.G.S), Λάρισα (29/10 στην Μαύρη Τρύπα) και Θεσσαλονίκη (Τετάρτη 30/10 στο Eightball), είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί τους.

Ακολουθεί η συνέντευξη.

Follakzoid: Περίεργη λέξη. Τι σημαίνει;

Αν προφέρεις Follakzoid στα Ισπανικά ακούγεται ακριβώς σαν την λέξη «αναπτήρας» (feurezeug) στα Γερμανικά.

Είστε μία μπάντα από την Χιλή και κυκλοφορείτε την μουσική σας μέσω ενός label της Νέας Υόρκης (Sacred Bones Records).  Ήταν δύσκολο να ακουστείτε σε ένα πιο διεθνές επίπεδο; Πόσο καιρό πήρε;

Παίζουμε μαζί τέσσερα χρόνια. Τα πράγματα για εμάς εξελίχθηκαν πολύ ομαλά. Δεν στοχεύσαμε ποτέ συγκεκριμένα να κάνουμε διεθνή καριέρα. Ο στόχος μας ήταν πάντα να δημιουργούμε ατμοσφαιρική μουσική.

Το ενδιαφέρον από το εξωτερικό ήρθε με την κυκλοφορία του πρώτου μας EP και του άλμπουμ μας “II” στην Sacred Bones. Ο Caleb Braaten (ιδρυτής της Sacred Bones) επικοινώνησε μαζί μας μέσω Μy Space.

Into Space

Δεύτερη μπάντα από την χώρα σας που έρχεται να παίξει στην Ελλάδα σε λιγότερο από ένα μήνα (Οι Holydrug Couple έπαιξαν στην Θεσσαλονίκη στις 19/10). Υπάρχει ψυχεδελική σκηνή αυτή τη στιγμή στην Χιλή;

Υπάρχει όντως μία ανερχόμενη σκηνή εκεί. Κυρίως γύρω από την BYM  label, η οποία είναι το home label μας και ιθύνουσα για την επιστροφή του βινυλίου στο Σαντιάγο ύστερα από 17 χρόνια φασιστικής δικτατορίας.

Οι “La Hell Gang” και οι “Vuelvete Loca” είναι δύο ακόμη κύριες μπάντες της σκηνής αυτής.

Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης από την Χιλή – παλιότερος ή καινούριος – τον οποίον θα πρέπει οπωσδήποτε να ακούσουμε;

Θα πρέπει σίγουρα να ψάξετε και να ακούσετε την Violeta Parra.

Watch
Vuelvete Loca

Πως αντιδρά ο κόσμος στην μουσική σας;

Συνήθως χορεύουν σε υπνωτική κατάσταση (trance) ή κάθονται κάτω με τον νου τους να ταξιδεύει σε πολύ μακρινά μέρη…

Κάποια ιδιαίτερη εμπειρία από τα live σας που θα θέλατε να αναφέρετε;

Στο τελευταίο μας τουρ στο Ντένβερ η στέγη έπεσε ενώ παίζαμε το “9”.

Σχετικά με την δημιουργική σας διαδικασία. Τα τραγούδια σας ακούγονται αρκετά «χαλαρά» στην δομή, θυμίζοντας περισσότερο jam παρά δομημένες συνθέσεις. Τι ισχύει στην πραγματικότητα; Τι γίνεται όταν μπαίνετε στο studio?

Υπάρχει το στοιχείο της χαλαρότητας στην δομή εφόσον πρόκειται για μία ελαστική μορφή ή γλώσσα την οποία αναπτύσσουμε προς κάθε κατεύθυνση. Τα κομμάτια μας έχουν μία συνέπεια στην εσωτερική δομή τους το καθένα και από εκεί και έπειτα προσπαθούμε να τα κάνουμε πιο εύγλωττα.

Στο studio συνήθως ηχογραφούμε με ένα take τα πάντα αναλογικά, στην συνέχεια μιξάρουμε με ψηφιακά στοιχεία και τέλος γίνεται το master.

Watch
Το κομμάτι αυτό κατέβασε μία στέγη στο Denver.

Το «μοτόρικ» στοιχείο στην μουσική σας καθώς και οι ρυθμοί (BPM) μερικών κομματιών σας φέρνουν στο νου το kraut rock αλλά και πιο ηλεκτρονική είδη μουσικής. Ακούτε καθόλου ηλεκτρονική μουσική?

Ναι φυσικά, ζούμε σε μία ηλεκτρονική εποχή εξάλλου. Προσπαθούμε με την μουσική μας να φέρουμε οργανικούς ήχους στην δομή της ηλεκτρονικής μουσικής.

Είναι πολύ ενδιαφέρον για εμάς πως η εμπειρία ηλεκτρονικής έξτασης γίνονται όλο και πιο συμπαγείς και ταυτόχρονα massive.

Πόσο καιρό είστε σε περιοδεία?

Οι συναυλίες στην Ελλάδα είναι το ντεμπούτο της πρώτης ευρωπαϊκής μας περιοδείας. Συνολικά σε αυτό το τουρ θα δώσουμε 36 συναυλίες και θα διαρκέσει σχεδόν δύο μήνες.

Οι πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις των Follakzoid συνοδεύτηκαν και με ένα playlist μουσικών που ακούνε αυτόν τον καιρό. Τα κομμάτια που επέλεξαν θα μεταδοθούν στην εκπομπή Nervous Tribe, την Τρίτη 29 Οκτωβρίου, 17:00 – 18:00.