Exclusive interview with GNOD

Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα χρειαστεί μια εισαγωγική παράγραφος για να πούμε για το ποιός και το τι. Για όσους δεν γνωρίζετε τους Gnod, παρακάτω θα μάθετε τα πάντα για μια μπάντα που μονοπωλεί τα ηχεία μου τον τελευταίο καιρό.

Exclusive interview with GNOD / interviews

10 years ago
by

Σε μια περιεκτικότατη συνέντευξη έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε για το ποιοι είναι και το τι κάνουν τα τελευταία εφτά χρόνια. Καλή ανάγνωση λοιπόν.

Ψάχνοντας στο internet βρήκα ελάχιστες πληροφορίες για τους Gnod. Η μπάντα σχηματίστηκε το 2006 στο Μάντσεστερ και παρουσιάζεται ως μια κολεκτίβα με μεταβαλλόμενο line up. Πως ξεκίνησαν όλα αυτα; Ποιος είναι ο βασικός σας πυρήνας αυτήν την στιγμή;

Οι Gnod ξεκίνησαν σαν side project όπου o Paddy ήταν το μοναδικό μέλος. Εγώ (Chris) και ο Paddy ήμασταν μαζί σε κανα-δύο μπάντες τον προηγούμενο καιρό. Η μία ήταν μια tribute band στους Spacemen 3 και ονομαζόταν The sound of Confusion. Εκείνο τον καιρό μιλούσαμε και με άλλους ανθρώπους όπως οι – G (Graham Rowlands, κιθαρίστας τώρα των The History of Colour TV), John Moran (synth man των Rapid Pig), Merlin Garnett (και μερικούς ακόμα) για να ξεκινήσουμε μια αυτοσχεδιαστική μπάντα. Ο Paddy πρότεινε το όνομα Gnod.

Η ιδέα για το πρώτο live ήταν να μαζευτούμε όσοι περισσότεροι μπορούμε και να τζαμάρουμε. Το σχέδιο ήταν να βρούμε ένα γκρουβ και να τζαμάρουμε πάνω σε αυτό. Μας άρεσε τόσο πολύ αυτό το gig με αποτέλεσμα στην συνέχεια να κινηθούμε σε αυτό το πνεύμα – να βρίσκουμε διαφορετικά άτομα και να τζαμάρουμε μαζί. Ο καθένας μπορούσε να τζαμάρει με τους Gnod. Δεν χρειαζόταν να είσαι μουσικός, δεν μας ενδιέφερε (πολλές φορές αυτό ήταν και πλεονέκτημα)..

Το line up μας άλλαξε δραστικά από την στιγμή που αρχίσαμε τα live. Στην αρχή είχαμε 4 άτομα που έπαιζαν djembe drums μαζί με άλλους δύο ή τρεις precussionists παρέα με άλλους οχτώ στην μπάντα! Επίσης δίναμε στο κοινό Shakers και Bells και συμμετείχε και αυτό. Μερικούς μήνες αργότερα μερικά μέλη αποχώρησαν και αποφασίσαμε να ”συμμαζέψουμε” λίγο το line up μας, τζαμάροντας με έναν πυρήνα οχτώ ατόμων. Ακόμα και με μικρότερο line up υπάρχουν πολλά διαφορετικά μέλη στους Gnod. Έχουμε χάσει το μέτρημα του πόσες φορές έχει αλλάξει το line up και τα μέλη μας, είναι η αλήθεια.. Με τους περισσότερους γνωριζόμαστε σαν φίλοι πλέον.

Στα live αλλάζουμε κάθε φορά τα όργανα που παίζουμε. Πλέον κανένας μας δεν παίζει κάποιο όργανο σταθερά.

Ακόμα και με μικρότερο line up αυτοσχεδιάζουμε και έχουμε αρχίσει να δουλεύουμε απλές ιδέες, beats και riffs που μας δίνουν το πλαίσιο για κάθε τζαμ. Θέλουμε να ηχογραφούμε το κάθε τζαμ ή λαϊβ (αυτό πολλές φορές δεν είναι δυνατό) διότι πιστεύουμε ότι κάθε φορά αυτό που κάνουμε είναι διαφορετικό και καλό θα ήταν να καταγράφεται.

Έτσι προέκυψαν και τα πρώτα άλμπουμς (από πρόβες και λαϊβ) τα οποία διαθέτουμε σε CDRs (φτιαγμένα από το χέρι μας) προς πώληση στο μπλογκ μας.

Αυτήν την στιγμή το line up μας αποτελείται απο τους Paddy Shine, Chris Haslam, Marlene Ribeiro, Neil ‘The Fish’ Francis, Alex McCarte & Andy Blundell.

Έχετε αρκετές κυκλοφορίες τα τελευταία χρόνια σε διάφορα labels (Not not Fun, Rocket Recordings, Trensmat κτλ) με τέσσερα άλμπουμ και δύο EP’s μέσα στο 2012. Πως τα καταφέρνετε; Νομίζω ότι ο αυτοσχεδιασμός είναι φετίχ για εσάς, Είναι το τζάμιν ο βασικός παράγοντας στις ηχογραφήσεις;

Σε μερικές ναι. Το Black Gnod ήταν ολόκληρο αυτοσχεδιαστικό. Δεν είχαμε παίξει νότα με τους Black Bombain πριν από αυτό το gig. Στο Chaudelande ένα μόνο τρακ ήταν improv τελείως, το The Vertical Dead. To Visions of Load ήταν semi-improv (είχαμε κάποιο riff ή λουπα και πειραματιζόμασταν σε αυτά) ενώ άλλα τρακς ήταν σχεδόν ολοκληρωμένα μιας και τα δουλεύαμε στην περιοδία. Τα 5th Sun και Genocider ήταν παλαιότερα κομμάτια και θέλαμε να κάνουμε τις studio εκδόσεις.

Μας αρέσει πολύ το κόνσεπτ να δημιουργούμε κομμάτια από το μηδέν στο στούντιο χρησιμοποιώντας μέρη από παλαιότερα τρακς που έχουμε ηχογραφήσει και να φτιάχνουμε κάτι καινούργιο.

Στο τρακ μας Collisions (ένα σπλιτ με τους Shit & Shine) έγινε με ένα MPC από samples που δημιουργήσαμε μόνοι μας. Δεν είμαστε ”κολλημένοι” στο πως φτιάχνουμε τα κομμάτια μας αρκεί να ακούγονται καλά.

Ενθουσιαζόμαστε με το να βρίσκουμε καινούργιους τρόπους να φτιάχνουμε πράγματα προσπαθούμε πάντα να εξελισσόμαστε.

Πείτε μου μερικά πράγματα για τον εξοπλισμό σας. Τον ανανεώνετε συχνά;

Έχουμε πειραματιστεί με λούπες, synths, εφέ, drum machimes, κλπ κατά το παρελθόν. Πέρυσι αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε πράγματα όπως το MPC, ηλεκτρονικά drum pads, samplers, modular synths, που θέλαμε να μπουν στον ήχο των Gnod από τότε που ψάχναμε μανιοδώς να βρουμε κάποιον να αναλλάβει τα synths στην μπάντα.

Επίσης πλέον είναι πολύ πιο εύκολο να κάνεις εμφανίσεις στο εξωτερικό όταν με μία τσαντά με πετάλια και κάποια κομμάτια ηλεκτρονικού hardwear να κάνεις ενα σετ. Ο εξοπλισμός μας ακόμα εξελίσεται αλλά κοντεύουμε σε αυτό που θέλουμε. Το τελευταίο μας απόκτημα ειναι ενα modular drum synth αλλάζοντας κατα πολύ τον ήχο μας σε σχέση με τα samples που χρησιμοποιούσαμε πριν.

Έχετε συνεργαστεί με μία από τις αγαπημένες μου μπάντες, τους White Hills, πως προέκυψε αυτό;

Ο ντράμερ μας εκείνη την περίοδο Chris Morley (τωρα των Queer’d Science, Klaus Kinski), ”ετρεχε μια μπάντα, τους Attention All Shipping , και είχε κλίσει τους White Hills και τους Dogntank ναι παίξουν στο Manchester με εμάς στο support. To σετ μας ήταν λίγο περίεργο γιατί εγώ είχα ενα ατύχημα με το ποδήλατο και φορούσα κολάρο στο λαιμό με αποτέλεσμα να κάνουμε ένα ambient σετ με εμένα στα πλήκτρα. Αυτό ήταν το πρώτο gig του Neil (The Fish) με τους Gnod, όπου έπαιζε διάφορα εφέ και η ηχογράφηση που προέκυψε ήταν το white side του GNODLP01 (aka Zeitgeist).

Μετά το λαϊβ ήρθε o Dave και μας είπε οτι του αρέσαμε πάρα πολύ και τρελάθηκε με το σετ μας. Μας ζήτησε να του στείλουμε καποιες ηχογραφήσεις μας για το label του (Drugspace). Του στείλαμε τις πρώτες μας πρόβες τις οποίες μίξαρε και έτσι βγήκε το Aquarian Downer CD.

Έναν χρόνο περίπου μετά καθώς ηχογραφούσαμε στο Dropout studio στο Camberwell, αποφασίμε να στείλουμε στον Dave τον κορμό της ηχογράφησης και να δουμε αν μπορεί να τον μιξάρει σε τρακς.

Εμείς παλεύαμε για να βγάλουμε το αποτέλεσμα που θέλαμε για τον δίσκο και δεν είχαμε αρκετα χρήματα για να τον μιξαρουμε στο στούντιο. Ο Dave μας απάντησε ό,τι ήθελε να κάνει κάποια overdubs, να προσθέσει κάποιους ήχους, και να μίξάρει τα κομμάτια, κάτι που το δεχτήκαμε με πολύ χαρά! Κάπως έτσι ήρθε το Gnod Dropout with White Hills.

Μερικούς μήνες αργότερα όταν μιλήσαμε με την Rocket και μας πρότειναν να κυκλοφορήσουμε κάτι εκεί. Τους είπαμε για τις ηχογραφήσεις στο Dropout και πρότειναν να κυκλοφορήσουν όλα αυτά ως Gnod Dropout With White Hill II. Ο Dave ”έσωσε” αυτές τις ηχογραφήσεις.Χωρίς αυτόν μπορεί και να μην έβλεπαν το φως της μέρας. Από το Space Rock στα Drones και από Afrobeat σε Motorik Beats, μπερδεύετε genres από το παρελθόν με έναν τρόπο τελείως σύγχρονο.

Ποιες είναι οι βασικές επιρροές σας;

Πολλά πράγματα. Ακούμε πολλές διαφορετικές μουσικές αλλα βρίσκουμε κοινό έδαφος με μπάντες όπως τους Faust, Can, This Heat, Swans, Talking Heads, PIL, Joy Division, Throbbing Gristle. Όλοι γουστάρουμε την ρυθμική μουσική, τα βρώμικα γκρουβς και δεν δίχνουμε κανέναν σεβασμό στα genres!

Touring or Recording; Τι σας αρέσει πιο πολύ;

Πολλές φορές ηχογραφούμε ενώ είμαστε σε τουρ. Νομίζουμε οτι αύτο είναι πολύ καλό γιατί όταν είμαστε σε περιοδεία το πιθανότερο είναι να έχουμε διάθεση για ηχογράφηση. Το να παίζουμε αποτελεί δεύτερη φύση για εμάς και λίγα gigs μέσα στο τουρ μπορούν να συλλάβουν αυτήν την ενέργεια.

Ακούσατε καλή μουσική στο 2012?

Ναι! Πολύ! Raime – Quarter Turns Over A Living Line, Blackest Ever Black mixes, Silent Servant – Negative Fascinations, Carter Tutti Void – Transverse, Shit & Shine – Le Grand Larance Prix είναι μερικές από τις αγαπημένες μου κυκλοφορίες για το 2012.

Το 2013 ξεκίνησε με το Gnod – Presents… Dwelling & Druss (άλλη μια live ηχογράφηση). Εστιάζετε στα electronics τελευταία;

Αυτήν την στιγμή ναι. Ο δίσκος στην Trensmat αποτελεί το side project δυο μελών των Gnod του Paddy (Druss) και δικο μου (Dwellings). Αυτό που θα κάνουμε στην συνέχεια με τους Gnod θα είναι κάτι διαφορετικό. Δουλεύουμε για να δημιουργήσουμε έναν δυνατό ήχο και να τον δώσουμε στον κόσμο.

Τέλος το label μας, Tesla Tapes, που πρόκειται να ξεκινήσει θα εστιάζει σε πειραματικές ηλεκτρονικές κυκλοφοριές από πρώην και μελλοντικά μέλη των Gnod. Προς το παρόν μπορείτε να βρείτε digital κυκλοφορίες εδώ.