Interview with Soom T

Εξασφαλίσαμε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη με την αγαπημένη μας Soom T και σας την παρουσιάζουμε παρακάτω. Δείτε πως απαντά η δημοφιλής MC από την Σκωτία και ετοιμαστείτε για τα live της την Πέμπτη στο Bios στην Αθήνα και μία μέρα μετά στο Lab Art στον Βόλο.

Interview with Soom T / interviews

9 years ago
by

Ποιο είναι το μουσικό background σου και τι σε έκανε να ασχοληθείς με την μουσική πιο σοβαρά, επαγγελματικά?

Μεγάλωσα με την Ινδική μουσική στο σπίτι. Παραδοσιακά Ghazals, Punjabi Bhangra. Η μητέρα μου ζει στην Γλασκώβη και ο πατέρας μου (δεν ζει πλέον) είναι αμφότεροι πολύ καλοί τραγουδιστές στα δικά τους είδη.

Αγάπησα το hip hop ως έφηβη στα 80’s και άκουσα ένα ευρύ φάσμα από πολλά είδη έχοντας δίπλα μου τα αδέρφια μου με ποικίλα γούστα. Διάλεξα το hip hop και έγινα MC όταν ήμουν 14. Ήμουν σε ένα σχήμα τότε για έξι χρόνια, τους Monkeytribe.

Επίσης, τραγουδούσα freestyle jazz και soul. Mε το πέρασμα των χρόνων κι αφού είχα αναμειχθεί με συνέπεια σε πολλά projects, απέκτησα επαγγελματικές ικανότητες.

Πώς είναι το να ζεις στην Γλασκώβη? Είναι μια σκοτεινή πόλη, δεν είναι? Παρά το ότι βέβαια υπάρχει μεγάλη και σπουδαία μουσική σκηνή στην πόλη, έντονη νυχτερινή ζωή και τόσοι πολλοί ταλαντούχοι καλλιτέχνες που ξεπηδούν συνεχώς από κει…

Λοιπόν, είστε από την Ελλάδα οπότε οπουδήποτε στην Ευρώπη είναι σκοτεινά για σας lucky sunny paradise dwellers. Είναι μία σκοτεινή, κρύα πόλη συν την βιομηχανία της και το συναίσθημα της κατάθλιψης που είχε αναπτυχθεί αρκετά στο παρελθόν, αλλά έχοντας ζήσει προσωπικά στην Γλασκώβη όλη μου την ζωή, έχω βρει τα θετικά της πόλης.

Οι άνθρωποι είναι το highlight. Για την πόλη που είναι τόσο δύσκολη, οι άνθρωποί της έχουν μια ευφυή αίσθηση του χιούμορ. Οπωσδήποτε τσεκάρετε την Sauchiehall street οποιαδήποτε νύκτα της βδομάδας για live bands στην πλειοψηφία των bars/venues.

Watch
Soom T - Boom Shiva

Πού βρίσκεις έμπνευση για να γράψεις τραγούδια? Θεωρείς ότι η μουσική σου έχει και πολιτικές αναφορές?

Ναι, πάντα είχε πολιτικές αναφορές και άλλα πνευματικά θέματα στην πρώτη γραμμή, τα οποία μπορεί κανείς να ακούσει στις πιο πρώιμες κυκλοφορίες μου με τους Monkeytribe, T.Raumschmiere, The Orb τα έτη 2001-2003.

Πιστεύω πως η συνείδηση του καθενός από μας έχει κακοποιηθεί εξαιτίας των κακώς δρώντων πολιτικών ανά τον κόσμο, από τα ελεγχόμενα media και άλλες input πηγές που σε πολλές περιπτώσεις εμποδίζουν το πνεύμα μας να εξελιχθεί, οπότε πάντα αισθανόμουν παθιασμένη απ’ αυτό και έχω την ανάγκη να εκφράσω τις σκέψεις μου και να εκθέσω την πραγματικότητα όπως την ξέρω εγώ.

Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καταλάβει ακόμη πως χειραγωγούνται από τα media, την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τις εφημερίδες, το εκπαιδευτικό σύστημα, τις ιατρικές ενώσεις, τις κυβερνήσεις κτλ. Νομίζουν ότι είμαστε όλοι ελεύθεροι να κάνουμε αυτό που επιθυμούμε αρκεί να είμαστε καλοί και να μην πειράξουμε κανέναν.

Η αλήθεια είναι πως μας έχουν κάνει μεγάλο κακό κι αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα, ενώ οι μελλοντικές γενιές κινδυνεύουν να κυβερνώνται από μια μαφία όπως η Καμπαλά που προσπαθούν να μας ελέγχουν σαν πρόβατα.

Αυτοί που έχουν εμμονή να ελέγχουν τις κοινωνίες, ήδη έχουν καταστρέψει την οικονομία στην χώρα σας. Μην πιστεύετε τα ύπουλα ψέματά τους ότι ήταν οι δικοί σας πολιτικοί και κάποιες χρεωκοπημένες τράπεζες… Η καταστροφή της Ελλάδας ήρθε από το Βατικανό. Ο Πάπας είναι ο κυρίαρχος του κόσμου και παρά το «άγιο» περίβλημά του, στην πραγματικότητα είναι ένας στρατιωτικός διοικητής που υπαγορεύει στην πλειοψηφία των ηγετών του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Obama, Cameron, Hollande, Renzi. Η λίστα μεγαλώνει.. Οι Σιωνιστές είναι κι αυτοί μέσα σ’ αυτό.

Παρακαλώ διερευνήστε το αλλιώς αυτή η συνέντευξη θα μετατραπεί σε ένα επεισόδιο του τύπου «Η αλήθεια είναι εδώ». Ο Πάπας είναι ο πιο κακός άνθρωπος που ζει και τίποτα δεν γίνεται στον κόσμο χωρίς την συγκατάθεσή του.

Photo Credits:
The Queens Hall

Ποια είναι η αγαπημένη σου, δικιά σου κυκλοφορία μέχρι σήμερα?

Πρέπει να είναι το “Take A Walk” με τον Tom Fire στην Wagram Music / Chapter 2 (Γαλλία, 2013).

Έχεις συνεργαστεί με αρκετούς καλλιτέχνες, ποιος ήταν ο πιο αστείος στην συνεργασία σας?

Ο πιο αστείος είναι ο Craig Macleod από τους Mungo’s. Γελάει συνέχεια και πάντα μαγειρεύει καλό φαγητό, συν το ότι είναι χαλαρός και μπορεί να με ακούει να συζητώ για τον Jesus για ώρες. Για live touring πρέπει να είναι ο Konchis και ο Jstar επίσης, ενώ στην Ελλάδα η Anna Mystic φυσικά που θα παίξουμε μαζί σ’ αυτό το tour.

Τι είναι αυτό που σε έκανε να φτιάξεις το δικό σου label, την Renegade Masters?

Είχα την ανάγκη να είμαι ανεξάρτητη από τις προσδοκίες άλλων labels για μένα.

Ένιωσα ότι τα labels είναι επικεντρωμένα στο να κάνουν πολλές ηχογραφήσεις και κυκλοφορίες, χωρίς να ασχολούνται πραγματικά με το να χρησιμοποιήσουν το όνομα του τραγουδιστή, την εικόνα και την φιλοσοφία του για να σπρώξουν τις δικές τους παραγωγές και το δικό τους brand, χωρίς να έχουν στρατηγική για τους solo καλλιτέχνες στους οποίους συμπεριφέρονται σα να είναι session artists (αλλά δουλεύουν δωρεάν) και που τους κακομεταχειρίζονται στην απόγνωσή τους να ελέγξουν κάτι που τους φέρνει πωλήσεις και αναγνώριση.

Υπερβολικά πολλοί wannabe παραγωγοί χωρίς ταλέντο κατακλύζουν την αγορά με μετριότητες, με τα labels να μην ανακαλύπτουν σπάνια διαμάντια -παραγωγούς και στιχουργούς- για να τους κυκλοφορήσουν και να είναι αληθινά labels.

Δώστε προσοχή όσοι κατακυριεύεστε από την μουσική: αν δεν έχετε ταλέντο δεν θα επιβιώσετε προσποιούμενοι τον καλλιτέχνη για καιρό. «The time of button pressing wannabes is ending to be replaced by real live players again».

Watch
Soom T & Dub-4 live at Oleron Roots Unity Winter Edition 2012

Θεωρείς πως είναι σημαντικό να είσαι ανεξάρτητη στην αγορά. Πως το κάνεις να συμβεί?

Οι μόνες δύο διαδρομές για να είσαι ανεξάρτητος είναι: α) να ιδρύσεις το δικό σου label (που το έχω κάνει) ή β) να υπογράψεις ένα συμβόλαιο με μια μεγάλη δισκογραφική, αλλά να είναι αληθινό label με εγκαθιδρυμένες διαδικασίες όπου το κύριο ενδιαφέρον θα είναι να πιστεύουν στην δικιά σου solo δουλειά παρέχοντας ένα πλάνο και μια στρατηγική για την κυκλοφορία, με σκοπό να προωθηθεί η μουσική σου χωρίς περιορισμούς που σε δένουν στα δικά τους γούστα.

Ένα label που έχει πρόθεση να ακούσει τις ιδέες σου και να παρέχει υποστήριξη για σένα και την οπτική σου χωρίς να σε χειραγωγεί για να προωθήσει τα δικά του, αυτό είναι κάτι το οποίο όλοι οι solo artists θα πρέπει να αναζητούν… (Τελικά κατάφερα να το κάνω κι αυτό στο 2014 και είμαι χαρούμενη που το λέω.)

Μπορείς να μας πεις λίγα πράγματα για τα μελλοντικά σου σχέδια, ενδεχόμενη επόμενη κυκλοφορία ίσως για σένα, και για το label σου?

Μόλις υπέγραψα ένα συμβόλαιο με την καλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία στην Γαλλία. Πέρα από αυτό ό,τι έχω να πω είναι… περιμένετε… δουλεύω σε ένα LP με τον εκπληκτικό Τοm Fire και είμαι πολύ ενθουσιασμένη.

Φαίνεται σα να γυρνάς τον κόσμο στο δικό σου μουσικό ταξίδι, πυρπολώντας τα soundsystems και δονώντας τα πλήθη διαφορετικών εθνοτήτων: Κάποιο highlight που πάντα θα θυμάσαι?

Το Art School στην Γλασκώβη με τους Mungo’s Hi-Fi. Θα το κρατώ για πάντα στην καρδιά μου. Γελούσαμε όλη την ώρα και αισθάνθηκα σα να ήταν ανεπίσημο, με τόσο πολύ πλάκα… Αγαπώ επίσης την βραδιά με τους OBF στο Le Zoo στην Γενεύη, τις “Cool & Deadly” βραδιές με τον Dub 4 στην Μασσαλία και στο Παρίσι, και με τους Stand High στην Βρέστη.

Έπαιξα στο NH7 Weekender στο Δελχί στην Ινδία όπου ήταν άθλια, στην Sri Lanka στο Columbo πάνω στην παραλία που ήταν έπος. Στην Βραζιλία κάθε χρόνο μετά το 2011, μιλάει από μόνο του, big up High Public.

Photo Credits:
Renegade Masters

Τι να περιμένουμε από τις live εμφανίσεις σου στην Ελλάδα?

Μία ολόκληρη δέσμη φωτιάς από hip hop, crunk από τον Konchis και διάφορους άλλους, παλιά αγαπημένα, reggae από διάφορους και κάποια νέα Tom Fire electro madness είναι αυτά που μπορείτε να περιμένετε, οπότε πάρτε μαζί σας κρύο νερό γιατί θα το χρειαστείτε. Φέρτε μαζί την χαρούμενη διάθεσή σας και μια ανοιχτή καρδιά για να είστε έτοιμοι να την γεμίσετε με χαρά και την αγάπη του Κυρίου.

Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σου :)

Thank you lovely.
Love, Soom :)

 

*main photo by Neya Ottonello