Exclusive interview with Tendts

Είχαμε την χαρά να συνομιλήσουμε με τους Τendts λίγο καιρό μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα από την Γερμανία όπου βρέθηκαν για κάποια live shows σε Βερολίνο και Αμβούργο, σε βραδιές του νέου τους label, την Project Mooncircle. Δείτε πως απαντούν στις ερωτήσεις που τους θέσαμε.

Exclusive interview with Tendts / interviews

10 years ago
by

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή… Πως, και πότε ακριβώς πήρατε την απόφαση να κάνετε σχήμα και να ασχοληθείτε με την παραγωγή? Ήταν απλά πειραματισμός στην αρχή ή είχατε στόχευση, πχ. για κάποιον συγκεκριμένο ήχο και ύφος που θέλατε να βγάλετε?

Ήταν ένα μελαγχολικό, χειμωνιάτικο πρωινό όταν οι ματιές μας διασταυρώθηκαν, ο αέρας χάιδευε τα ευαίσθητα, τρυφερά φύλα των δέντρων και η θάλασσα χάριζε απλόχερα στα αυτιά μας τους μαγικούς ήχους των κυμάτων που γεμάτα ανεμελιά έσκαγαν στην τρυφερή αγκαλιά της παραλίας – δεν μας αρέσει η λέξη παραλία γιατί δεν μπορεί να αποτυπώσει ακριβώς την μαγεία του τοπίου εκείνης της συγκεκριμένης στιγμής. Αλλά δεν πειράζει. Κατευθείαν νοιώσαμε μια σπίθα στο στέρνο μας, όχι, όχι δεν ήταν καούρα, όχι, όχι δεν ήταν γαστρική παλινδρόμηση στον οισοφάγο ήταν η σπίθα της δημιουργικότητας που μας καλούσε να ενώσουμε τους οίστρους μας και να φτιάξουμε κάτι θεσπέσιο. Κάτι που θα ξεπεράσει ακόμα και την ιδία μας την μικρή ταπεινή τιποτένια ανθρώπινη ύπαρξη!

Όμως τώρα ας πούμε τα γεγονότα ακριβώς όπως έγιναν με ιδιαίτερη έμφαση στον ρεαλισμό και στον κυνισμό και με όσο το δυνατόν λιγότερα λόγια. Είμαστε δυο τύποι μεγαλωμένοι στο ίδιο σπιτικό, αναπόφευκτα και χωρίς να το θέλουμε, αλληλεπιδρούσαμε ο ένας στην ζωή και τις συνήθειες του άλλου. Έτσι λοιπόν την περίοδο που ο Χρήστος στο δωμάτιο του προσπαθούσε με τις λειψές μουσικές γνώσεις του να γράψει κάνα μπιτ και να ηχογραφήσει 2-3 κιθάρες στο fruity loops, το ίδιο περίπου προσπαθούσε να κάνει και ο Φώτης αντίστοιχα στο δικό του δωμάτιο με το ableton. Εεεε κάποια στιγμής λέμε “δεν ανταλλάζουμε αρχεία να δούμε τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας πάνω στις βλακείες του άλλου?” και έτσι ξεκίνησε αυτό το μαγικό μουσικό παραμύθι χωρίς να έχουμε κάποιο συγκεκριμένο στόχο.

Για αρκετό διάστημα δοκιμάζαμε ότι έπεφτε στα χέρια μας, αφού είδαμε ότι κάτι αρχίζει και βγαίνει σαν αποτέλεσμα σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να βγάλουμε ένα EP σε κάνα netlabel και αυτό κάναμε. Το μόνο που φροντίσαμε στην πορεία ήταν να υπάρχει μια σχετική ομοιογένεια στα κομμάτια που θα αποφασίζαμε να μπουν στο ίδιο EP. Όλα αυτά πριν καμία 7-8 χρόνια σαν Trigerfinger.

Τι μουσικό background έχετε, αν θέλετε έτσι λίγο να αυτοπαρουσιαστείτε…

Χ: Γύρω στα δεκατρία μου δανείστηκα μια κλασική κιθάρα από έναν φίλο και προσπαθούσα να βγάλω τα ακόρντα της Κοντινής Αμερικής αν θυμάμαι καλά ήταν όλο και όλο τρεις συγχορδίες. Ντραγκα – ντραγκα , γκραγκα – γκραγκα… αν το κάνεις αυτό για μια εβδομάδα από το πρωί μέχρι το βραδύ… εεε που θα πάει θα σπάσουν τα άτιμα τα δάχτυλα θα καταφέρεις να παίξεις τις ριμαδοσυγχορδίες. Από τότε έχω κρατήσει μια σχετική επαφή με έγχορδα και κάνω μικρές απόπειρες και παρενοχλώ και άλλα όργανα!

Φ: Πάντα άκουγα μπόλικη μουσική από πολλά και διάφορα είδη. Πω, πω τι σπάνιο!Επίσης έχω στο βιογραφικό μου πολλές αποτυχημένες προσπάθειες να παίξω διάφορα όργανα! Βέβαια το πράγμα κατέληγε πάντα στο να τα κατακρεουργώ χαχα. Σοβαρά τώρα, έχω σπουδάσει ηχοληψία/μουσική τεχνολογία, αυτό μόνο.

Listen
Left Undone by Tendts

Πως γράφετε τα κομμάτια σας, με τι εξοπλισμό και τι software χρησιμοποιείτε?

Χ: Ο τρόπος που γράφουμε τώρα πια δεν έχει καμία σχέση με αυτά που είπαμε παραπάνω. Έχουμε ψιλό μοιράσει τους ρόλους μας αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο ένας δεν μπαίνει στα χωράφια του άλλου. Συνήθως ο Φώτης ξεκινά γράφοντας άπειρα μπιτς, λούπες και μικρές μελωδίες. Δηλαδή κάνει τα πρώτα προσχέδια από τα κομμάτια, αν έχει ρέντα μπορεί μέσα σε μια εβδομάδα να έρθει και να μου πετάξει με αυθάδεια στα μούτρα 50 τέτοια προσχέδια. Τα παίρνω όλα αυτά και προσπαθώ να κάνω ένας ξεσκαρτάρισμα, να καταλάβω αν μπορούμε να επενδύσουμε πάνω σε κάποια και να τα εμπλουτίσουμε με περισσότερα layers. Ο ρόλος μου σε αυτό το στάδιο δεν μπορώ να πω ότι είναι τρομερά ουσιαστικός άλλα είναι καλό να μην έχω ακούσει τίποτα από αυτά που έκανε ο Φώτης όλο αυτό το καιρό.

Έτσι έρχομαι σαν τελείως ξένος και με καθαρό, φρέσκο αυτί λέω την άποψη μου και παίρνουμε την απόφαση. Ξεκινάμε το καινούργιο project στο ableton και αρχίζουμε το χτίσιμο. Πάντα το πρώτο βήμα γίνεται γράφοντας κάποια ριφακια με την κιθάρα, όχι για κάνα ιδιαίτερο λόγο απλά νοιώθω μια σχετική οικειότητα και άνεση μαζί της. Δεν είναι καν σίγουρο ότι η κιθάρα θα υπάρχει στη τελική μορφή του κομματιού. Ομολογουμένως κάποιες φορές το παρακάνω…είναι στιγμές που φαντασιώνομαι ότι είμαι ο τζιμι χενετρικσ και γράφω-γράφω-γράφω βλακείες και σόλα, τις παναγιάς τα μάτια, ότι να ναι!

Εκεί είναι που έρχεται ο Φώτης μου ρίχνει μια καρπαζιά και με επαναφέρει στη πραγματικότητα…άλλα κάτι αντίστοιχο του κάνω και γω όταν εξτασιαζεται και νομίζει ότι μπορεί να γράψει τις Τέσσερις Εποχές του βιβάλντι με ένα synth , του ρίχνω και γω καμία για να ικανοποιήσω τον εγωισμό μου σαν μεγάλος αδελφός. Ουσιαστικά προχωράμε σιγά σιγά ώσπου να νοιώσουμε ότι αυτό που έχουμε σαν αποτέλεσμα είναι αρκετά στιβαρό, με όγκο ,καλά δεμένο και σωστά δομημένο.

Watch
Sunday Night Flower by Tendts

Τendts, ένα ιδιαίτερο όνομα για το οποίο έχετε δώσει εξήγηση… Τελικά ήταν η εκείνη η σκουριασμένη τέντα, τοτέμ όπως την έχετε χαρακτηρίσει, εφαλτήριο για έμπνευση και δημιουργία?

Φ: Δε θα λέγαμε ότι η τέντα ήταν το εφαλτήριο. Εμείς παίζουμε και θα συνεχίσουμε να παίζουμε μουσική ότι και να γίνει. Η όρεξη είναι το εφαλτήριο. Αλλά αν το τελικό αποτέλεσμα της απόπειρας που κάνεις θέλεις να επικοινωνήσει με τον κόσμο, πρέπει να το τιτλοφορήσεις κάπως, να του δώσεις ένα σήμα, ένα όνομα. Εμείς δώσαμε το όνομα από ένα αντικείμενο που το είχαμε μπροστά μας σχεδόν κάθε μέρα. Και η αλήθεια είναι ότι το σιχαινόμασταν, απλά για να ξορκίσουμε την αρνητική ενέργεια της τέντας βάλαμε ακόμα ένα γράμμα :)

Έχετε κυκλοφορήσει δύο EP’s, με κύριο και πιο αντιπροσωπευτικό το Slow Years το οποίο αν δεν κάνω λάθος είχε σημαντική απήχηση και πωλήσεις, ενώ σας συναντήσαμε και σε κάποιες συλλογές, της Lower Parts πχ, αλλά και τα κομμάτια σας στην σειρά Faces από Finest Ego. Υπάρχει κάτι άλλο που ετοιμάζετε δισκογραφικά, ενδεχομένως κάποιο album?

Θα θέλαμε πάρα πολύ να πούμε ότι τώρα θα καθίσουμε και θα κάνουμε 10-12 τραγούδια για ένα άλμπουμ. Αλλά αν δεν καταφέρουμε να βάλουμε σε μια τάξη και σε μια σειρά τις ζωές μας αυτό δε πρόκειται να γίνει. (χαχα) Είχαμε καταφέρει παλιότερα να συγκεντρωθούμε για ένα χρονικό διάστημα μόνο στην μουσική άλλα το χρονικό περιθώριο που είχαμε στη διάθεση μας, ή το χρονικό όριο που είχαμε βάλει εμείς, έφτασε μόνο για να ολοκληρώσουμε 6-7 κομμάτια. Ναι μπορείς να τα βάλεις στην άκρη και να ολοκληρώσεις λίγο πιο μετά τον κύκλο, έχουμε προσπαθήσει να το κάνουμε και αυτό, άλλα δεν μας άρεσε το συνολικό αποτέλεσμα…είναι λες και καθώς περνά ο καιρός αλλάζει-εξελίσσεται ο ήχος μας, μπορεί σε κάποιον να μη γίνεται αντιληπτό, εμείς όμως το ξέρουμε, το ακούμε, είναι λες και προσπαθήσαμε να συμπτύξουμε δυο διαφορετικές χρονικές περιόδους της ζωής μας σε μια ενότητα… ή απλά έχουμε κάλο στον εγκέφαλο και κάποια στιγμή θα μας φύγει αυτή η λόξα και θα το κάνουμε το άτιμο το αλμπουυυυυμ! Μακάρι να βρούμε τον χρόνο που θέλουμε!

Συνδιάζετε διαφορετικές μουσικές εκφάνσεις, εσείς πως θα προσδιορίζατε τον ήχο σας?

Δε ξέρουμε! Γενικά όταν μας ρωτάνε λέμε electronica με διάφορα παρακλάδια και επιρροές ή απλά ηλεκτρονική μουσική… Μας είναι πραγματικά δύσκολο να απαντήσουμε. Κάποια κομμάτια έχουν μπόλικο groove και είναι χορευτικά, άλλα είναι λίγο πιο downtempo και πιο σκοτεινά, άλλες φορές είναι πιο χαζοχαρούμενα. Γενικά προσπαθούμε να πετυχαίνουμε συνδυασμούς οργανικότητας και μελωδικότητας όλα αυτά κάτω από το ευρύ σκέπαστρο τις ηλεκτρονικής μουσικής.

Photo Credits:
Fanis Rami

Πως νιώθετε που αποτελείτε μέλος μιας μεγάλης δισκογραφικής όπως η Project Mooncircle? Είναι αυτό το βήμα που ονειρευόσασταν για να ξεφύγετε από τα στενά εγχώρια πλαίσια?

Είμαστε πολύ χαρούμενοι! Ήταν η κατάλληλη συνέχεια μιας πολύ ωραίας αρχής που έγινε με την LowerParts. Η Project: Mooncircle ήταν και είναι μια από τις αγαπημένες μας εταιρείες έτσι και αλλιώς. Όταν μας είπαν ότι θέλουν να ακούσουν και άλλο υλικό μας, και ότι θέλουν να μπούμε σε κυκλοφορία, πάνω στην έξαψη και στον ενθουσιασμό της στιγμής σκίσαμε τα ρούχα μας και γυμνοί, ανεξέλεγκτοι αρχίσαμε να τρέχουμε μέσα στο σπίτι. Που και που βγαίναμε έξω στο μπαλκόνι κάνοντας αισχρές χειρονομίες στους γέρους γείτονες, απολαμβάνοντας τις γεμάτες αηδία και έκπληξη γκριμάτσες που έπαιρναν οι μουσούδες τους.

Για πείτε μας, πως ακριβώς ήρθατε σε επαφή με την εταιρεία… Σας είπαν τι ήταν αυτό που ξεχώρισαν σε σας και σας πρότειναν συνεργασία?

Ξέραμε ότι στα παιδιά της εταιρείας άρεσε πολύ το Sunday Night Flower, το πόσταραν αρκετές φόρες και η Project:Mooncircle άλλα και η Finest Ego. Έτσι κάπως ξεκινήσαμε να έχουμε μια επαφή. Κάποια στιγμή τους στείλαμε ένα demo με τρία τραγούδια. Μας διευκρίνισαν ότι τους άρεσε πολύ ένα συγκεκριμένο. Μετά από αυτό, για αρκετό καιρό δεν ήρθαμε ξανά σε επαφή προχωρήσαμε, γράψαμε και άλλα πράγματα, που κατά την γνώμη μας (τότε) δε είχαν καμία σχέση με το κομμάτι που τους είχε αρέσει όπως επίσης και με το Sunday Night Flower… άρα δεν δοκιμάσαμε καν να ξανά στείλουμε demo.

Κάποια στιγμή μας έρχεται ένα μήνυμα από τον πολυαγαπημένο μας Malte (τούτος τρέχει την Finest Ego), που έλεγε ότι θα κάνουν ένα compilation με νέους και ανερχόμενους μουσικούς, και “θέλουμε να μας στείλετε υλικό”. Φυσικά χαρήκαμε πάρα πολύ και κατευθείαν στείλαμε το κομμάτι που τους είχε αρέσει από το ντεμο. Ήμασταν εκατό τις εκατό σίγουροι ότι κάναμε το σωστό! Μετά από λίγη ώρα μας απάντησε ο Malte λέγοντας “Καλό είναι αυτό… άλλα θέλουμε να μας στείλετε να ακούσουμε και καινούριο σας υλικό”. Τι να κάνουμε τώρα?? σκεφτήκαμε!! έχοντας στο μυαλό μας ότι τα καινούρια κομμάτια δεν θα τους αρέσουν έτσι και αλλιώς αποφασίσαμε να στείλουμε και τα 7 που είχαμε έτοιμα για να διαλέξουν εκείνοι! Αλήθεια κοτέψαμε! Δεν μπορούσαμε να επιλέξουμε, δε μπορούσαμε να πάρουμε το ρίσκο. χαχα. Τελικά την επόμενη μέρα απάντησαν, είπαν ότι θα μπούμε στην συλλογή και μας ρώτησαν αν θα θέλαμε να μπούμε στην σειρά “Faces” όπου συνήθως σπρώχνουν νέους άγνωστους καλλιτέχνες. Αυτό ήταν το σκηνικό! Κάπως έτσι έγινε!

Το καλοκαίρι βρεθήκατε στο Βερολίνο και το Αμβούργο όπου παίξατε σε βραδιές με καλλιτέχνες του νέου σας label, όπως ο Submerse. Τι αποκομίσατε από την όλη εμπειρία?

Προσπαθήσαμε να το παίξουμε κύριοι στην αρχή, να κρατάμε τους τύπους, να ήμαστε ευγενικοί, να μιλάμε καθώς πρέπει αγγλικά .. Αλλά καθίσαμε αρκετές μέρες εκεί και ήταν αδύνατον να κρύψουμε τους αληθινούς καραγκιόζηδες που κρύβουμε μέσα μας. Καταπιεζόμασταν! Όταν αποκαλυφθήκαμε νομίζουμε ότι τα υπόλοιπα παιδιά το δέχτηκαν με ευχαρίστηση, ήταν πολύ cool όλοι τους. Περάσαμε πολύ ωραία! Το αποκορύφωμα ήταν η εκδρομούλα-roadtrip από το Βερολίνο στο Αμβούργο , όπου ήμασταν όλοι μαζί στο βανάκι, ήταν σαν 5ημερη, πολύ γέλιο! Φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις!

Watch
Projec Mooncircle Label Night in Berlin & Hamburg

Ας πάμε λίγο στα εγχώρια, ποια είναι η γνώμη σας για την ελληνική ηλεκτρονική σκηνή, εξελίσσεται σωστά? Υπάρχουν άλλοι καλλιτέχνες που σας αρέσουν και πιστεύετε ότι κάνουν καλή μουσική? Αν θέλετε αναφέρετε κάποιους.

Ξέρεις, αυτή η λεγόμενη ελληνική ηλεκτρονική σκηνή είναι τόσο ανοιχτή, ακαθόριστη, και ανομοιογενής. Κατά τα άλλα μια χαρά! Ο καθένας ας κάνει ότι θέλει. Δεν έχουμε ιδέα αν πηγαίνει καλά ή όχι… Μακάρι να πηγαίνει καλά, ειλικρινά. Υπάρχουν φίλοι/καλλιτέχνες που μας αρέσουν όπως τα παιδιά από την Lower Parts (Urbanoise, Affect, Asty Tekk, Γ), ο Μελίδαρος/Larry Gus, οι We Sink και άλλοι…

Νομίζετε ότι το ελληνικό κοινό είναι ώριμο μουσικά και ικανά αρκετό να υποστηρίξει την διάδοση καινούριων ηλεκτρονικών μουσικών σκηνών στην χώρα, όπως αυτές έχουν ξεπηδήσει στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια πχ. bass, garage? Υπάρχει ανταπόκριση?

Αν μιλάμε για αυτό το κοινό που συνειδητά θα επιλέξει να στηρίξει και να υποστηρίξει κάτι νέο και φρέσκο.. Ναι είναι ώριμο το κοινό αυτό, όντως. Αλλά μικρό. Φανταζόμαστε ότι μικρό κοινό μάλλον σημαίνει μικρό κέρδος. Άρα ο promoter ή όποιος άλλος έχει πρόθεση να φέρει το φρέσκο και το νέο απ’ έξω θα διστάσει να πάρει τέτοιο ρίσκο. Άρα όχι, δεν μπορεί το ώριμο άλλα μικρό ελληνικό κοινό να υποστηρίξει την διάδοση καινούριων ηλεκτρονικών μουσικών σκηνών. Όταν αυτές οι λεγόμενες νέες-φρέσκες σκηνές θα αρχίσουν να υποστηρίζονται λίγο πιο μαζικά, τότε μάλλον πιστεύουμε ότι δεν θα είναι νέες και φρέσκες πια.

Τελικά, για να καταξιωθεί κάποιος Έλληνας παραγωγός και να μπορέσει να ζήσει απ’ την μουσική πρέπει να φύγει εκτός χώρας?

Δεν είμαστε αρμόδιοι 100% να σου απαντήσουμε γιατί ούτε καταξιωμένοι είμαστε άλλα ούτε ζούμε από την μουσική μας. Θα σου πούμε αυτά που ξέρουμε και έχουμε δει μέχρι τώρα. Δεν είναι απαραίτητο να φύγεις έξω. Είναι σίγουρο όμως ότι θα πρέπει να συνεργαστείς οπωσδήποτε και με ανθρώπους από έξω. Θα πρέπει ίσως τακτικά να είσαι εκτός Ελλάδος για πολλούς λόγους. Αν θες να βγάλεις λεφτά από κάποια live για παράδειγμα.

Όλοι μας, οι περισσότεροι, ακούμε πολλά διαφορετικά πράγματα. Εσείς όταν κάνετε chillin’ στο σπίτι σας τι θα βάλετε να ακούσετε?

Χ: Είναι χαοτική η κατάσταση υπάρχουν τόσες πολλές μουσικές εκεί έξω, γι αυτό και γω το έριξα στην τύχη! Κάνω μικρές προσπάθειες ακούγοντας ξέμπαρκα mixtape που πέφτουν στα χέρια μου εντελώς ότι να’ ναι μόνο και μόνο για να νιώσω την χαρά της ανακάλυψης. Ξέρεις, ακούς ένα σετ μιας ώρας που μπορεί να σου είναι τελείως αδιάφορο και τσουπ εκεί που λες ότι για ακόμη μια φορά χαράμισα το χρόνο μου ακούγοντας βλακείες πετάγεται μια κομματάρα και αμέσως αρχίζεις το ψάξιμο για να βρεις πληροφορίες. Δεν συμβαίνει πολύ τακτικά αυτό είναι αλήθεια!

Φ: Κάποιες φορές θα ακούσω κανά φίλο η γνωστό που παίζει σε κάποιο ιντερνετικό ραδιόφωνο ή θα βάλω κάποιο από τα λιγοστά μας βυνίλια να γυρνά, αλλά τις περισσότερες φορές ανάλογα με τη διάθεση μου θα φτιάξω κάποια πρόχειρη λίστα να ακούω που μπορεί να περιλαμβάνει από Joy Division μέχρι John Frusciante ή από Singing Statues μέχρι Motorama κ.ο.κ . Κυρίως θα ακούσω οτιδήποτε μου κάνει κέφι την εκάστοτε στιγμή.

Listen
I Met A Girl by Tendts

Πως περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας?

Χ: Βόλτα με φίλους. Αν με δεις έξω με φίλους τότε σημαίνει ότι πραγματικά είχα ελεύθερο χρόνο και τον χαραμίζω μαζί τους. Χαραμίζω ??Αξιοποιώ καλύτερα :)

Φ: Συνήθως ακούω μουσική και διαβάζω ή παρακολουθώ ψιλό τυχαία/διάφορα πράγματα στο ίντερνετ. Αλλιώς μια ποδαράτη βόλτα είναι πάντα καλή επιλογή.

Έχετε προγραμματισμένο κάποιο live show ή dj set τον επόμενο καιρό?

Η αλήθεια είναι ότι είχαμε διάφορα στο πρόγραμμα, κάποια live έξω και Αθήνα – Θεσσαλονίκη αλλά για ακόμη μια φορά η τύχη μας σήκωσε το μεσαίο της δάχτυλο και μας είπε ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουμε και να ξανά προγραμματίσουμε. Ήμασταν σε φάση μετακόμισης, και στα καπάκια ξανά μετακόμιση πριν προλάβουμε καν να εγκατασταθούμε. Εντάξει μην είμαστε αχάριστοι όμως, για καλό λόγο το έκανε η τύχη αυτό, οπότε την ευχαριστούμε!

Eυχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας, καλή συνέχεια!

 

Tendts link at soundcloud / Tendts link at facebook / Project Mooncircle site