Interview with Dirty Dubsters

Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε ο Bazza Ranks των Ιρλανδών Dirty Dubsters ενόψει του greek tour "Special Request" που θα λάβει χώρα από την Τετάρτη 13 Απριλίου ως το Σάββατο 16, σε τέσσερις ελληνικές πόλεις.

Interview with Dirty Dubsters / interviews

7 years ago
by

Με αφορμή την κυκλοφορία του Special Request, του νέου δεύτερου κατά σειρά album ενός εκ των πιο σημαντικών reggae bass acts στην Ευρώπη, των Ιρλανδών Dirty Dubsters, η Beat Elite προσκαλεί τον ιθύνοντα νου, 1/2 τους και ιδιοκτήτη της Irish Moss Records, Bazza Ranks, για να το παρουσιάσει και να μεταφέρει τον ήχο των Dirty Dubsters στο ελληνικό κοινό.

Αρχικά αυτήν την Τετάρτη 13/4 στο Senza (Λέκκα 23-25, Σύνταγμα) στην Αθήνα, Πέμπτη 14/4 στο Mods Club (Ηφαίστου 46) στην Πάτρα, Παρασκευή 15/4 στο Μανιτού στον Βόλο (Γραβιάς 16) και τέλος, το Σάββατο 16/4 στην Στοά Soul Bar (Βηλαρά 2) στην Θεσσαλονίκη. be there!

Πολλά περισσότερα για το πρόσφατο άλμπουμ των Dirty Dubsters αλλά και για την ως τώρα πορεία τους μπορείτε να διαβάσετε εδώ, όπως και να ακούσετε το αποκλειστικό mix που χάρισαν στους ακροατές του Paranoise Radio προ δύο μηνών.

*for English version scroll down!

Καλησπέρα! Την Τετάρτη 13 Απριλίου ξεκινάει το Dirty Dubsters ‘’Special Request’’ Greek Tour σε 4 ελληνικές πόλεις. Πως αισθάνεστε?

Καλησπέρα. Ανυπομονώ να επιστρέψω πάλι στην Ελλάδα! Την έχω επισκεφτεί ξανά το 2012, πιο συγκεκριμένα την Αθήνα όπου έπαιξα με τον φίλο μου Blend Mishkin. Ως Dirty Dubsters έχουμε πολύ νέα μουσική να μοιραστούμε με το κοινό μας και πραγματικά ανυπομονούμε για αυτό, όπως και να γνωρίσουμε ωραία «τυπάκια» και να φάμε πάρα πολύ ελληνικό φαγητό.

Έπειτα από 11 χρόνια ύπαρξης των Dirty Dubsters, σε τι σημείο σας βρίσκουμε αυτήν την στιγμή?

Δεν είναι τόσα πολλά ακριβώς, αλλά λίγο-πολύ τόσα. Είμαστε σε πραγματικά πολύ καλό σημείο αυτήν την στιγμή. Το album μας πήρε πολύ χρόνο και χρειάστηκε πολλή δουλειά, αλλά ευτυχώς με την κυκλοφορία του η ανταπόκριση ήταν ενθουσιώδης. Μετά από το hangover που συνόδευσε την κυκλοφορία του νέου album μας και ένα σύντομο διάλειμμα, αυτήν την στιγμή είμαστε απασχολημένοι δουλεύοντας πάνω στο επόμενο βήμα μας.

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την μουσική και από ποιους καλλιτέχνες επηρεαστήκατε στο ξεκίνημα σας?

Δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους του Jay, αλλά προσωπικά επηρεάστηκα σε μεγάλο βαθμό ώστε να ασχοληθώ και να παράξω μουσική, από καλλιτέχνες όπως ο DJ Premier, οποιοδήποτε 90’s Hip Hop, Dancehall κτλ. και φυσικά αγαπούσα πάντα την Reggae. Μια υπερβολικά μεγάλη αγάπη για εμένα, ήταν η πρώιμη Dance (Rave) των 90’s, που εξακολουθεί βέβαια να είναι.

Υπήρχε ένα crew στο Δουβλίνο που ονομαζόταν Sound Crowd και πάντα άκουγα τις κασέτες τους. Για την ακρίβεια ο πατέρας μου, που εκείνη την εποχή δούλευε ως έμπορος πουλώντας μουσική σε πάγκους, μου έδωσε τα περισσότερα Sound Crowd tapes. Πάντα πίστευα ότι εφόσον υπήρχαν άνθρωποι στην ίδια μου την πόλη που μπορούσαν να παράξουν ήχο σαν αυτό, τότε θα μπορούσα και εγώ!

Όταν ήμουν πολύ νεότερος είχα ένα παιχνίδι στο play station, όπου μπορούσες να εισάγεις λούπες και διάφορα samples ώστε να συνθέσεις μελωδία. Είχα εμμονή με αυτό το παιχνίδι. Επίσης, συνήθιζα να καταγράφω με ένα pencil mic τους φίλους μου και τον ξάδελφο μου να ραπάρουν (πάρα πολύ άσχημα) και ακόμη να κλάνουν, και έτσι έφτιαχνα τις πρώτες μου κασέτες (Ω φίλε μου μακάρι να τις είχα αυτές!). Βασικά ασχολούμαι με την μουσική και τον ήχο γενικά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.

Watch
Dirty Dubsters - Big Sound ft Chip Fu & Screechy Dan (2015)

Μουσικά, δραστηριοποιείστε αποκλειστικά από κοινού ή δουλεύετε και σε προσωπικά side projects?

Έχουμε και οι δύο side projects σε εξέλιξη. Ο Jay έχει ένα crew με τον ντράμερ και τον σαξοφωνίστα μας και κάνουν ένα live House / Funk / Disco show, που ονομάζεται Soul Fusion. Εγώ «τρέχω» ένα sidegig, το Flow-State. Είναι ένα σχετικά νέο εγχείρημα για μένα και τον φίλο μου Colin, όπου συνθέτουμε House & Garage ήχους και είναι ευχάριστο το ότι έχουμε υπογράψει με κάποια αρκετά καλά labels.

Εδώ και κάποια χρόνια ιδρύσατε το προσωπικό σας record label, την Irish Moss Records. Πως προέκυψε και ποια η φιλοσοφία του label?

Είχαμε ήδη ένα label, το Dirty Dubster Digital που ασχολούνταν κυρίως με cheeky bootlegs, mashups κτλ. Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα πιο σοβαρό label, λιγότερο βασισμένο σε samples και bootlegs και περισσότερο σε πρωτότυπα κομμάτια. Αρχικά, όλα τα κομμάτια πρέπει να έχουν ηχογραφημένες φωνές, ανεξαρτήτως στυλ.

Πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε το νέο, 2ο κατά σειρά άλμπουμ σας, με τίτλο Special Request, και ήδη είναι ένα από τα αγαπημένα μας. Πείτε μας λίγα λόγια για το album. Πόσο καιρό σας πήρε να το ολοκληρώσετε?

Ευχαριστούμε, χαίρομαι που σας άρεσε. Το άλμπουμ αυτό δημιουργήθηκε λίγο κατά λάθος, αν μπορούμε να το πούμε έτσι. Ήμασταν πολύ απασχολημένοι προωθώντας την εταιρεία μας και διοργανώνοντας συναυλίες στο Δουβλίνο. Φέρναμε τους καλλιτέχνες που μας άρεσαν για μια συναυλία και τους ηχογραφούσαμε στο studio. Μετά από λίγο καιρό συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε περίπου οκτώ κομμάτια και έτσι αποφασίσαμε να τα κάνουμε album. Οκτώ μήνες αργότερα το είχαμε έτοιμο. Χρειαστήκαμε παραπάνω από ένα χρόνο για να το ολοκληρώσουμε.

Σε συνέχεια του προηγούμενου album σας, και το Special Request περιέχει συμμετοχές αρκετών πολύ σημαντικών Reggae MC’s παγκοσμίως. Πως ήταν η συνεργασία μεταξύ σας?

Ήταν πολύ διασκεδαστική και τέλεια η συνεργασία με όλους για το album. Υπάρχουν αρκετοί σημαντικοί καλλιτέχνες μέσα σε αυτό αλλά επίσης, πραγματικά απολαύσαμε συνεργασίες με λιγότερο γνωστούς καλλιτέχνες. Όταν όλοι μοιράζονται το ίδιο όραμα και τις ίδιες ιδέες για ένα κομμάτι καθώς και τον τρόπο κυκλοφορίας του, τότε είναι όλα τέλεια. Η εξισορρόπηση όλου αυτού του εγχειρήματος, ιδιαίτερα όταν αυτό αφορά τόσους πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, μπορεί να είναι μια πρόκληση.

Γενικά, ποιες συνεργασίες απολαύσατε περισσότερο?

Προσωπικά, πραγματικά απόλαυσα την συνεργία με τον Top Cat, η οποία έγινε πριν μερικά χρόνια. Ήμουν μεγάλος θαυμαστής του για πολύ καιρό. Ήμουν επίσης μεγάλος θαυμαστής της δουλειάς των Chip Fu και Screechy, καθώς και των μεγάλων 90’s επιτυχιών τους. Έχουμε υπάρξει πολύ τυχεροί με το να δουλεύουμε ως τώρα με τόσους σημαντικούς καλλιτέχνες.

Watch
Dirty Dubsters - Real Bad Boys (2013)

Υπάρχει κάποιο αγαπημένο Dirty Dubsters track?

Αυτό ποικίλει. Αγαπημένο κομμάτι για τα set ίσως είναι το Big Sound, ενώ απλά για να το ακούς, το Jah Works με τον Demolition Man. Για να είμαι ειλικρινής, δεν αφιερώνω πολύ χρόνο στα να ακούω την δική μου μουσική μετά την κυκλοφορία της. Άλλωστε μέχρι την κυκλοφορία της έχω ήδη αφιερώσει πολύ χρόνο επάνω της. Ελπίζω σε αυτό το στάδιο να την ακούνε οι ακροατές. Επειδή έχω μια μηνιαία στήλη σε περιοδικό και ένα dj chart να ετοιμάσω, πάντα ακούω και ψάχνω για νέους ήχους και μουσική.

Αγαπημένα κομμάτια άλλων καλλιτεχνών?

Είναι πάρα πολλά για να τα αναφέρω όλα. Προς το παρόν είμαι εθισμένος με δύο tracks: Το Sticky Situation και Jump των Kiko Bun και Poirier feat. Red Fox αντίστοιχα.

Το highlight της καριέρας σου έως και σήμερα?

Δεν νομίζω ότι έχω κάποιο συγκεκριμένο highlight. Για μένα το να ταξιδεύω σε μέρη που δεν πίστευα ότι θα επισκεφθώ ποτέ, σε μέρη που δεν είχα ξανακούσει πριν παίξω εκεί και το να γνωρίζω promoters και το κοινό που ξέρει, αγαπάει και αγοράζει την μουσική μας, είναι το πιο τρελό πράγμα.

Κάποιες φορές σε συναυλίες, θαυμαστές από διαφορετικές χώρες έρχονται και ζητούν τραγούδια των Dirty Dubsters, που μερικές φορές δεν υπολογίζαμε να τα παίξουμε ή εγώ και ο Jay τα έχουμε παραβλέψει ή ξεχάσει.

Επίσης, απολαμβάνω να κάνω ζωντανές εμφανίσεις με τους φίλους και το crew μου, όπως το περσινό καλοκαίρι που ταξιδέψαμε αρκετά σε Ιρλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο. Με όλους όσους δουλέψαμε περάσαμε πολύ καλά και είναι επαγγελματίες σε αυτό που κάνουν. Εγώ και ο Jay ελπίζουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα το 2016. Και εφόσον μου δίνεται το βήμα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Jay, Kwasi, Bongo-Wiggle, RV, Mango, Ri-Ra, Leiko, UK Principle, Saxman Anton και όσους συμμετείχαν στις εμφανίσεις μας και “γέμισαν” την σκηνή μαζί μας.

Που στοχεύετε μελλοντικά σαν Dirty Dubsters?

Ετοιμαζόμαστε να κυκλοφορήσουμε το 7ιντσο βινύλιό μας, οπότε προς το παρόν είμαστε απασχολημένοι με αυτό. Γυρίζουμε πίσω στο studio στο Δουβλίνο τον Μάιο και έχουμε πολλά μισοτελειωμένα κομμάτια και νέες ιδέες να ολοκληρώσουμε. Συνεχίζουμε λοιπόν, να δημιουργούμε καινούριους ήχους, να έχουμε καινούριες συνεργασίες και πάνω από όλα να απολαμβάνουμε αυτό που κάνουμε.

Τι να περιμένει το ελληνικό κοινό από εσάς?

ΜΟΝΟ ΚΑΛΑ VΙBES… ίσως και λίγο αλκοόλ!

Thanks a lot! Enjoy the tour!

Yamas & Big ups!

Watch
Dirty Dubsters - Chant Down Babylon (Chopstick Dubplate Remix) (2013)

Ακολουθεί η συνέντευξη στην αρχική της μορφή, δηλαδή στα αγγλικά.

Good evening! On Wednesday the 13th of April, the Dirty Dubsters Greek Tour begins, in 4 greek cities. How do you feel about that?

Greetings. I can’t wait to get back to Greece, I’ve been there before, in 2012, I played in Athens with my friend Blend Mishkin. We’ve so much new music to play so looking forward to that, meeting all the nice and descent people and eating lots of Greek food!

After more than a decade of Dirty Dubsters music, at what point we find you at the moment?

Well its not been quite that long but not far off. We are in a really good spot at the moment, the album took a long time and a lot of work, but thankfully we got it out there and it has been doing really well, so all is good. After a short break and post album hangover, we are currently busy working on the next phase.

How you initially decided to deal with music and by which artists you got influenced at the beginning?

I can’t speak for Jay, but I was influenced heavily to make music and produce by people like DJ Premier, any 90’s Hip Hop, Dancehall etc. and of course, I always loved Reggae. Early 90’s Dance (Rave) music was a massive love for me and it still is.

There was a crew in Dublin called Sound Crowd and I was always listening to their tapes, my dad actually gave me a lot of sound crowd tunes from trade and music stalls he was working at at the time. I always thought to myself, if people from my own city are able to make tunes like this, so should I.

When I was a lot younger, I had a play station game where you basically structure pre made samples/loops together to make a “track” I was obsessed with it. I also used to record my mates and cousin rapping (really badly) and also them farting with an old pencil mic and make tapes (Man, I wish I still had those!) so I’ve been interested in audio for as long as I remember.

Bazza Ranks from Dirty Dubsters

Musically, you work only in common projects or can we find you in individual side ones?

We both have side projects going on. Jay has a crew with our Drummer and Sax player. They do a live show of House / Funk / Disco, its called Soul Fusion. I have a side production gig as Flow-State. It’s relatively new venture for me and my friend Colin but we are making House & Garage tunes and thankfully have been getting them signed to some pretty good labels.

There are some years now, that you have established your own record label under the name Irish Moss Records. How did you came with the idea of creating it and what is the philosophy hidden behind your label?

We already had a label called Dirty Dubster Digital dealing mostly with cheeky bootlegs, mash ups etc. We decided to make a more serious label relying less on sample and bootleg and more on originals. All tracks must have originally voiced tunes on them. It can be any style once its originally voiced.

Some months ago you released your 2nd album, Special Request, and has already been one of our personal favourites. Share with us some details of making that album. How long did it take to complete it?

Thanks, we are glad you dig it! We actually made the album kinda by mistake. We were really busy building up our label and running shows/gigs in Dublin. We would bring over guests we liked, do a show and voice them in the studio. After a while of doing this we took stock and realised that we had around eight tunes ready. We then decided to make the album. Around eight months later we had it ready. It took well over a year to make.

As a natural progression of your previous album, Special Request also includes collaborations with some of the most world known Reggae MC’s. How was working with such huge reggae names?

It’s been a lot of fun and has been great to work with everyone on the album. There are a number of big artists on there but we also really enjoy working with lesser known guys as well. Once everyone is on the same page and has the same ideas for a track and where it’s future release/promo plans, it’s all good. Balancing this with so many different people can be the tricky part.

In general, which of your collaborations are the most memorable?

For me, I really enjoyed working with Top Cat a few years ago as I was a big fan of his for a long time. I was also big fan of Chip Fu and Screechy from their work and big hits in the 90’s. We’ve been really lucky to work with everyone we have done so far, so many really deadly artists.

Watch
Dirty Dubsters ft. Top Cat - Girls Pon Mi Mind (2012)

Could you pick your favourite Dirty Dubsters track?

Changes quite a bit but for DJing probably Big Sound, for just listening probably Jah Works with Demolition Man. I don’t spend a lot of time listening to my own music once it gets released if I’m honest. By that stage I’ve already spent a lot of time with it. I hope other people listen then. I have a monthly magazine column and DJ chart to publish so I’m always listening and on the look out for new music.

Do you have any other favourite tracks from other artists?

Too many to mention. Right now I’m loving two tunes: Kiko Bun’s Sticky Situation & Poirier’s feat. Red Fox Jump.

Describe please the highlight of your career until today.

I don’t think I have one definitive highlight in particular. For me getting to go and visit places I never thought I’d be, some places I had never even heard of before being booked there and meeting promoters and punters that know of, like and buy our music. Thats the craziest thing.

I’ve had people in foreign countries come up to me and request a Dirty Dubsters song, sometimes tunes that are not in our usual set list or even tunes myself and Jay would have maybe overlooked or forgotten about.

I also love to do the live shows with our friends and crew, last summer we travelled a good bit in Ireland & UK. All the lads we work with are great craic (Fun) and really good at what they do. Myself & Jay hope to do more of this in 2016. While I’m here, shoutout to Jay, Kwasi, Bongo-Wiggle, RV, Mango, Ri-Ra ,Leiko, UK Principle, Saxman Anton and anyone else that’s performed, joined us or crashed the stage.

What is the future step of Dirty Dubsters?

We are just about to release our 7inch vinyl so we’ll be busy pushing that for now. We’re getting back into the Studio in Dublin in May, we have lots of half finished tunes and ideas so we’ll continue to make new music, new collaborations, more gigs and keep having fun with it.

What your Greek fans should expect from your upcoming tour?

ONLY GOOD VIBES! maybe some alcohol.

Thanks a lot! Enjoy the tour!

Yamas & Big ups!