
7 years ago
by A@H20
Όταν γνώρισα τον Γιάννη πριν από αρκετά χρόνια μου είχε κάνει εντύπωση μια κασέτα που μου είχε δείξει, έργο τέχνης το εξώφυλλο, χειροποίητο και άμεσα συνδεδεμένο με το μουσικό περιεχόμενό της, λέγοντας μου ότι σχεδίαζε οι κυκλοφορίες να γίνονται σε κασέτα.
Παρότι ξεπερασμένο για πολλούς ως είδος αναπαραγωγής μουσικής, ακόμα και τώρα υπάρχει κόσμος που αγαπά τις κασέτες, όπως τις αγαπήσαμε την δεκαετία του ’80 που αντιγράφαμε τα βινύλια μας και τα χαρίζαμε μεταξύ μας οι φίλοι με περίτεχνα μοναδικά εξώφυλλα.
Από τότε σκεφτόμουν να του πάρω μια συνέντευξη για να μάθουν οι μουσικόφιλοι την εταιρεία Orila Records και ιδού το αποτέλεσμα. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ…
Καλησπέρα Γιάννη. Πες μας πως ξεκίνησε η ιδέα της εταιρείας Orila? πόσοι απαρτίζουν την εταιρεία και γιατί Orila? Τι μουσική αντιπροσωπεύει η εταιρεία?
Ξεκίνησε το 2008 μετά από την παύση στις δραστηριότητες του τότε Kinky Kong και ως νοητή ευθεία αυτού. H Οrila είναι προσωπικό μεν, ομαδικό δε, πρότζεκτ. Οι εξαιρετικοί bend.gr (Γιώργος Αξιώτης, Βίκτωρ Γκώγκας, Οδυσσέας Τσόλκας) σχεδιάζουν την πλειοψηφία των δημιουργικών και είναι νευραλγικό μέρος της Orila.
Μουσικά δεν αντιπροσωπεύει κάτι διαφορετικό από τον ευρύτερο όρο της “πειραματικής μουσικής”, αλλά προτιμώ να το βλέπω συνολικά ως art project. Το ORILA βγαίνει από τον Ωτορινολαρυγγολόγο. Έψαχνα για όνομα και άκουσα κάποιον να αναφέρεται στον ΩΡΛ οπότε το κράτησα.
Πόσες κυκλοφορίες μετράει η εταιρεία?
27 επίσημες κυκλοφορίες.
Το μέσον των κυκλοφοριών της εταιρείας είναι η κασέτα. Γιατί κασέτα, τι αντιπροσωπεύει για εσένα η κασέτα, αλλά και σαν αντικείμενο στην μουσική βιομηχανία?
Είναι τυχαίο. Δεν είμαι κασετολάγνος. Απλά με ενδιαφέρει και η φυσική υπόσταση των αντικειμένων. Στην μουσική βιομηχανία μάλλον αντιπροσωπεύει τα κόκαλά της…
Μίλησε μας για τα σχέδια της εταιρείας.
Το ’16 θα κάνουμε την επανέκδοση ενός πολύ αγαπημένου μου δίσκου σε συνεργασία με τις Rekem Records και Tonal Plexus, τις “Σημειώσεις για τη διαχείριση πανικού” του Δημοσιοϋπαλληλικού Ρετιρέ (2002). Αυτός ο δίσκος πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία!
Επίσης σημαντικό πρότζεκτ που ευελπιστώ να δει το φως της δημοσιότητας είναι η έκδοση του μικρού βιβλίου “Κοσμοπολίτες” της γιαγιάς μου Αλεξάνδρας Αργυροπούλου, όπου εξιστορεί το ταξίδι ως πρόσφυγας από την γενέτειρα της, τον Πόντο (1915), σε Ρωσσία, Ρουμανία, Κωνσταντινούπολη, Θεσσαλονίκη, Αθήνα.
Τι καλλιτέχνες επιλέγεις? Είναι μόνο από Ελλάδα ή έχεις κι από άλλες χώρες? Τι κριτήριο μουσικής επιλέγεις?
Οι περισσότεροι μουσικοί στην Orila είναι Έλληνες αλλά και κάποιοι ξένοι με τους οποίους συνήθως υπάρχει ήδη μια σχέση. Εξαρτάται, το κριτήριο δεν είναι ένα, αλλά ψάχνω για χιούμορ και αυθεντικότητα.
Γίνονται παρουσιάσεις/συναυλίες των καλλιτεχνών όταν κυκλοφορεί η μουσικής τους? Τι χώρους επιλέγεις?
Η παραγωγή εκδηλώσεων στην Orila αποτελεί το ποιο σημαντικό κομμάτι αυτής της υπόθεσης. Σκοπός είναι μετά από ανάλογο ρεπεράζ να στήνεται κάτι εξ’ ολοκλήρου βασισμένο στην εκάστοτε κατάσταση. Έτσι, θέλουμε να τραβήξουμε και να κρατήσουμε την προσοχή του κοινού με τον πιο ενδιαφέρον τρόπο και αυτό συνήθως λειτουργεί αν μπεις στην θέση του θεατή – ακροατή.
H σπηλιά στην Ανάβυσσο, το φανταστικό Skrow Theater, η ταράτσα του σπιτιού μου στο Μετς, αλλά και η Στοά Εμπόρων που πέρυσι μοιραζόμασταν με την Phase! Records είναι μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Μίλησε μας σχετικά με τα εξώφυλλα των κυκλοφοριών. Θυμάμαι μερικά που ήταν έργα τέχνης.
Ο Βασίλης Κωσταντουδάκης και η Ελίνα Γεωργακίλα είχαν επιμεληθεί τις πρώτες πρώτες κυκλοφορίες. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπως ο Μιχάλης Αδάμης (ORL06) που ανέλαβαν ολόκληρο το φάσμα της παραγωγής (ηχογράφηση, σχεδιασμός και εκτέλεση δημιουργικού). Οι Bend.gr είναι υπεύθυνοι για την πλειοψηφία των υπόλοιπων, όπως προείπα, καθώς και για το βραβείο ΕΒΓΕ για το καλύτερο εξώφυλλο δίσκου 2014 με την κυκλοφορία Pilliad Echons / Wall To Wall Carpeting (Orl09).
Εκτός από την εταιρεία, ασχολείστε με κάτι άλλο?
Με την παραγωγή εκδηλώσεων.
Σχέδια για το μέλλον?
Ένα 90’s house πάρτυ και να “ξεπεράσουμε” το πάρτυ στην Βουλιαγμένη του Λουκιανού Κηλαϊδόνη.
Που μπορούμε να προμηθευτούμε όσα κυκλοφορεί η εταιρεία? Υπάρχουν στο διαδίκτυο?
Vinyl Microstore στην Αθήνα, Lotus Records στην Θεσσαλονίκη και online στο orila.net και στο bandcamp.
Ευχαριστώ πολύ Γιάννη, καλό απόγευμα.
Να αναφέρω επίσης την πολύτιμη βοήθεια της Orila στην Olvidο Records του Gordon Ashworth, που εγκαινίασε την παρθενική της κυκλοφορία με το “The Jail’s a Fine School/Η Φυλακή Είναι Σχολείο” του Κώστα Μπέζου / με το ψευδώνυμο Α. Κωστής, του πιο αινιγματικού μουσικού στην ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού.
Μπορείτε να βρείτε την κυκλοφορία προς ακρόαση και παραγγελία εδώ, ενώ περισσότερες πληροφορίες για τον Κ. Μπέζο και την παρουσίαση της κυκλοφορίας του δίσκου εδώ. Την διανομή έχουν τα Vinyl Microstore, Sound Effect Records, Lotus Records.