Actress – Ghettoville

Label: Werkdiscs / Ninja Tune, Release Date: January 2014

Actress – Ghettoville / releases

9 years ago
by

Ο Βρετανός που ακούει στο ψευδώνυμο Actress αποτελεί μια ξεχωριστή προσωπικότητα και έναν ιδιαίτερο, ταλαντούχο και σίγουρα όχι προβλέψιμο καλλιτέχνη. Αφεντικό της Werkdiscs, την οποία τρέχει μέχρι σήμερα, έχει χαράξει την δική του αξιόλογη πορεία στην δισκογραφία εδώ και μια δεκαετία ενεργής ενασχόλησής του.

Κατά κόσμον Darren J. Cunningham, ο Αctress αρχικά εμφανίστηκε το 2004 με το πρώτο του EP, το Νο Tricks, ένα 12ιντσο βινύλιο που έβγαλε μέσα από την εταιρεία που μόλις είχε ιδρύσει και συνδίαζε electro, hip hop και “idm” με έναν μοναδικό, πρωτότυπο τότε τρόπο.

Kι αν το ντεμπούτο του ήταν εντυπωσιακό, στην συνέχεια ο ίδιος σίγησε, όσον αφορά την παραγωγή μουσικής βέβαια, για να επιστρέψει μετά από ένα διάλειμμα το 2008 με την πρώτη του ολοκληρωμένη δουλειά, το άλμπουμ Hazyville, όπου κινήθηκε σε techno και house ρυθμούς.

Ακολούθησαν δύο albums στην Honest Jon’s, τα Splazsch και R.I.P. το 2010 και ’12 αντίστοιχα, δύο κυκλοφορίες όπου ανέδειξαν τον Actress διεθνώς και του επέτρεψαν να δείξει περίτρανα τον ιδιαίτερο μουσικό χαρακτήρα του. Πειραματίλα στο φουλ κι ένα μίγμα από bass, dubstep, techno, electro, glitch να προσδιορίζει το ύφος των δύο albums.

Φυσικά, δεν έλειψαν και μικρής διάρκειας κυκλοφορίες, singles και EP’s τα έτη 2009-2013, συνηθέστερα σε Honest Jon’s, Werk Discs και Ninja Tune. Πάμε όμως στο σήμερα, όπου βρίσκουμε τον Actress να παρουσιάζει τη νέα του δουλειά, το τέταρτο προσωπικό του άλμπουμ, με τίτλο Ghettoville.

Σε αυτό το τριπλό LP, συναντάμε 16 αυτοτελή κομμάτια συνολικής διάρκειας τα 70 λεπτά. Ο Actress ζωγραφίζει, ήχους, συχνότητες, γεωμετρίες, ατμόσφαιρες, νωχελικές αν και αστικές. Σπουδαίες παραγωγές που αποδεικνύουν έμπρακτα, ακόμη μια φορά, την ικανότητα ευφυούς σύλληψης και άρτιας εκτέλεσης από τον συγκεκριμένο δημιουργό.

Στην ακρόασή του Ghettoville αναδύεται μια αίσθηση μεταβιομηχανικής απήχησης του κόσμου και μέσα απ’ αυτήν, καθώς οδηγείσαι προς το τέλος αντιλαμβάνεσαι την αλλαγή. Δεν είναι εξωκοσμικό ή φαντασιακό, ούτε εξιδανικεύει το σήμερα, ή καλύτερα το αύριο που έρχεται, σκοτεινό στο μεγαλύτερό του μέρος γαρ. Κομμάτια με σημειολογική ονομασία, αντιστοιχούν πλήρως στις εικόνες που γεννούν.

Ένα καθόλα γοητευτικό αποτέλεσμα. Διαρκεί 70 λεπτά και αποτελείται από 16 αυτοτελή κομμάτια που συνθέτουν ένα τριπλό LP. To Ghettoville είναι διαθέσιμο από τις 28 Ιανουαρίου μέσα από την Werkdiscs.

Watch
Actress - Our (video clip)

Μοιραία κάποιοι θα επιχειρήσουν συγκρίσεις με τα προηγούμενα albums του καλλιτέχνη, αλλά η πραγματικότητα είναι πως το καθετί παραμένει ανεπανάληπτο όπως και η χρονική του αναφορά.

Για αυτό λοιπόν, μπορεί το 2010 το Splazsch να ήταν κεραυνός στην μουσική συνειδητότητα πολλών εξ ημών, με το Ghettoville όμως, ο Actress επιχειρεί να επαναφέρει την πορεία σε σωστή βάση, βάζοντας παράλληλα νέα στοιχεία στην μουσική του.

Άλλωστε είναι ένας καθόλα συνεπής καλλιτέχνης με ξεκάθαρο χαρακτήρα, και σ’ αυτόν παραμένει πιστός. Αν πρέπει να απλώσουμε ετικέτες θα περιγράφαμε το παρόν άλμπουμ με τις εξής: abstract πρωτίστως, ambient, idm αν θεωρήσουμε ότι υφίσταται ως ρεαλιστικός όρος, και με εκφάνσεις techno και dubstep. Α, και μια σταγόνα hip hop.

Όσο για το ποια κομμάτια ξεχωρίζουν, δύσκολα θα άφηνε κάποιος εκτός επιλογής τo Corner και την κορύφωση του δίσκου στο Gaze, αν και είναι πραγματικά πολλές οι όμορφες στιγμές στο Ghettoville τις οποίες θα ανακαλύψετε μόνοι σας.

Watch
Actress - Gaze

Ghettoville Tracklist:
01. Forgiven – 07:22
02. Street Corp – 05:32
03. Corner – 04:21
04. Rims – 05:51
05. Contagious – 04:44
06. Birdcage – 02:34
07. Our – 02:32
08. Time – 06:03
09. Towers – 03:27
10. Gaze – 05:03
11. Skyline – 05:52
12. Image – 02:29
13. Don’t – 01:16
14. Rap – 02:40
15. Frontline – 05:47
16. Rule – 03:48