Aketi Ray Encounters Alpha & Omega

Label: Steppas Records, Release Date: February 2017

Aketi Ray Encounters Alpha & Omega / releases

6 years ago
by

Κάποιες αγάπες είναι δύσκολο να κρυφτούν. Αναφέρομαι στην προσωπική μου αγάπη για την δισκογραφική Steppas RecordsΗ αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια που την παρακολουθώ δεν με έχει πικράνει ούτε μία φορά. Και πώς να το κάνει άλλωστε όταν μας δίνει τέτοιες κυκλοφορίες…

Σήμερα λοιπόν θα ακούσουμε την καινούρια τους 12ιντση κυκλοφορία Mirror/ Reflect & Rise, μια συνεργασία μεταξύ ενός  καινούριου σχετικά Jazz / Dub σχήματος, των Aketi Ray και των θρύλων Alpha & Omega

Για τους  Α&Ο δεν θα μακρηγορήσω, καθώς πριν πέντε μήνες είχα παρουσιάσει την τελευταία τους δουλειά, No Beginning No Endμε την συμμετοχή του ταλαντούχου Ras Tinny.

 Οι Aketi Ray λοιπόν είναι ένα συγκρότημα από το Λονδίνο, που αυτοπροσδιορίζεται ως ένα all-acoustic Dub Jazz σχήμα, ένας πολύ ενδιαφέρον συνδυασμός ήχων. Είναι μια πλήρως ορχηστρική μπάντα η οποία παίζει συνθέσεις επηρεασμένη από την Τζαμάικα, αλλά επίσης αντλεί την έμπνευσή της και την επιρροή της από την Jazz σκηνή της Αιθιοπίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και από την παραδοσιακή μουσική κρουστών της Δυτικής Αφρικής, πάντα μέσα από το φίλτρο της UK Steppas σκηνής.

Η κυκλοφορία αυτή έρχεται λίγο πριν την πρώτη τους δισκογραφικής δουλειάς, From Ever Since, που θα κυκλοφορήσει σύντομα από την F-Ire Records και θα περιέχει και ένα από τα κομμάτια του 12ιντσου, το Mirror.

Το συγκρότημα αποτελείται από τους: Kevin Robinson στην τρομπέτα, κορνέτα, φλάουτο, τον Niko Rouger στο σαξόφωνο, τον Danny White στο πιάνο, τον Darren McCarthy στο διπλό μπάσο, τον Virgil Howe στα ντραμς, τον Rob Shipster στα κρουστά και τον Mikus στην μελόντικα και στα έξτρα κρουστά.

Το label του Alpha Steppa, κατά κόσμον Ben Alpha, φαίνεται να απολαμβάνει τους πειραματισμούς και αυτήν την φορά αποφάσισε να πάει ένα βήμα παραπάνω, αναμειγνύοντας την Jazz με την Dub. Το αποτέλεσμα είναι τέσσερα καταπληκτικά κομμάτια που αποδεικνύουν την δύναμη και την ομορφιά της μουσικής. Η ανάμειξη και το μπαστάρδεμα ήχων, κουλτούρας και παραδόσεων παραδίδει μοναδικά αποτελέσματα κάθε φόρα, διαλύοντας τις λανθασμένες αντιλήψεις και τις ταμπέλες που ο δυτικός πολιτισμός τόσο λατρεύει να φοράει σε καθετί καινούριο.

Watch
Aketi Ray meets Alpha and Omega - Mirror

Στο A side λοιπόν του βινυλίου βρίσκουμε το Mirror και το Reflect & Rise.  Το πρώτο είναι ένα κομμάτι άκρως επηρεασμένο από το κλασσικό κομμάτι των A&O Show Me a Purpose, το οποίο μιλάει για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κάθε μια και ο καθένας μας στο ταξίδι αυτοπροσδιορισμού μας.

Όπως ανέφεραν και οι ίδιοι οι Aketi Ray: “Οι Α&Ο ήταν και είναι μια θεμελιώδης επιρροή στον ήχο μας. Είναι συνάμα προνόμιο και τιμή μας να μοιραστούμε αυτή την κυκλοφορία μαζί τους.”

Watch
Alpha & Omega - Show Me a Purpose

Το δεύτερο κομμάτι είναι το Reflect & Rise που συνεχίζει στους ίδιους ρυθμούς, αλλά κινείται από μια στοχαστική διάθεση σε ήχους και μελωδίες πιο εστιασμένες και αποφασιστικές, με το πιάνο και τα πνευστά να υπερισχύουν.

Στο B side του βινυλίου αναλαμβάνουν δράση οι Alpha & Omega παραδίδοντας μαθήματα γνήσιας μυστικιστικής Dub, χαρακτηριστικό του ήχους τους. Στα δύο remixes του B side, το Mirror (Alpha & Omega Remix) και το Mirror Dub (Alpha & Omega Remix)” η Jazz υποχωρεί, δίνοντας χώρο στο εκκωφαντικό μπάσο της Christine, έτερον ήμισυ των Α&Ο, καθώς επίσης και στα κρουστά των Aketi Ray. Το αποτέλεσμα πραγματικά σπάει κάθε μουσικό φραγμό και καταφέρνει να ενώσει δύο είδη που ίσως μέχρι τώρα φάνταζαν μακρινοί συγγενείς.

Aketi Ray Encounters Alpha and Omega B side

Aketi Ray Encounters Alpha and Omega – AS1516

Tracklist

A1 – Mirror
A2 – Rise & Reflect
B1 – Mirror (Alpha and Omega Remix)
B2 – Mirror Dub (Alpha and Omega Remix)

Η κυκλοφορία αυτή έρχεται φυσικά να προστεθεί στις υπόλοιπες πραγματικά μοναδικές κυκλοφορίες της Steppas Records, αφαιρώντας τις μουσικές παρωπίδες και προπαγανδίζοντας την πραγματική δύναμη ενότητας που μεταφέρει η μουσική.

Το άλμπουμ κυκλοφορεί ήδη σε βινύλιο σε όλα τα ενημερωμένα δισκάδικα. Καλή ακρόαση!