Alpha & Omega Meets Ras Tinny – No Beginning No End

Label: Steppas Records, Release Date: September 2016

Alpha & Omega Meets Ras Tinny – No Beginning No End / releases

7 years ago
by

Το βρετανικό σχήμα κυκλοφόρησε εδώ και λίγο καιρό την καινούρια του δουλειά, ένα φρέσκο LP, αποτελούμενο από δώδεκα κομμάτια, που κυκλοφορεί από την Steppas Records.

Οι Alpha and Omega αποτελούνται από την μπασίστρια Christine Woodbridge (ή αλλιώς Christine Omega) και τον πιανίστα John Sprosen (John Alpha) και πραγματικά, βιβλίο ολόκληρο μπορεί να γραφτεί για την πορεία τους στην reggae dub σκηνή, πορεία που ξεκίνησε από τα μακρινά 80’s και φυσικά συνεχίζει ακάθεκτη.

Το νέο τους LP λοιπόν, ονόματι No Beginning No End, σε συνεργασία με τον MC Ras Tinny από το εξωτικό Σουρινάμ, ήρθε να μας ταράξει -μετά από μια δισκογραφική απουσία πέντε ετών- με τον χαρακτηριστικό τους βαρύ dub ήχο.

Προσωπικά έχω να δηλώσω πως οι Α&Ο είναι από τα κορυφαία συγκροτήματα του είδους και οι παραγωγές τους έχουν κάτι το πολύ ιδιαίτερο, μου δίνουν ένα αίσθημα οικειότητας και ταυτόχρονα με ταξιδεύουν σε αρχαίους κόσμους.

Ας μιλήσω όμως πιο συγκεκριμένα για την νέα δουλειά. Το album ξεκινά με το κομμάτι Roots Music και γρήγορα παίρνεις μια ιδέα για του τι θα ακολουθήσει. Τα φωνητικά του Ras Tinny είναι σίγουρα ιδιαίτερα, γεμάτα ενέργεια, δυναμικότητα και συναίσθημα. Ό,τι πρέπει δηλαδή για την εισαγωγή του δίσκου.

Συνέχεια με το κομμάτι Dancehall όπου ο Ras Tinny εξηγεί τι σημαίνει για αυτόν ο όρος dancehall, μας ηρεμεί λίγο πριν περάσει στο προσωπικά αγαπημένο κομμάτι Every Human is a Refugee.

Watch
Every Human is a Refugee

Εδώ ο MC θέλει να περάσει ένα άκρως πολιτικοκοινωνικό μήνυμα μέσα από μια πολύ όμορφη μελωδία. Επίσης το κομμάτι αυτό είναι κομβικό για τον δίσκο αφού βρίσκουμε και το βασικό χαρακτηριστικό του: Κοινωνική κριτική σε καίρια ζητήματα, όπως το προσφυγικό και το περιβάλλον.

Στο κομμάτι It’s Critical συμμετέχει ο Κορεατογερμανός παραγωγός JahYu, ο οποίος για ακόμη μια φορά συνδυάζει την παραδοσιακή μουσική της πατρίδας του, Κορέας, με τον ιδιαίτερο digital steppers ήχο που αναπτύχθηκε κυρίως στην Ευρώπη, την δεκαετία των 90’s, δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό μουσικό κράμα.

Το δεύτερο μέρος του δίσκου αποτελείται κυρίως από τις dub εκδόσεις των προηγούμενων κομματιών. Στο κομμάτι Sound System δίνεται έμφαση στην αγαπημένη μου μελόντικα που πάντα κάνει την διαφορά. Καθώς άκουγα το Refugee Dub στο μυαλό μου έρχονταν σκηνές από τον τόσο δύσκολο αγώνα που έδιναν και δίνουν καθημερινά χιλιάδες πρόσφυγες. Τα samples με ήχους από θάλασσα, βροχή και καταιγίδα σίγουρα επηρεάζουν τον ακροατή.

Ο δίσκος τελειώνει με δύο κομμάτια, ένα καινούριο και ένα remix. Το 18 Species of Birds είναι αρκετά μελαγχολικό και χαλαρωτικό σε αντίθεση με τον υπόλοιπο δίσκο. Το τελευταίο κομμάτι Watch and Pray, ένα remix σε κομμάτι που είχε κυκλοφορήσει το 2014 από την Iroko Records, βάζει τέλος στον δίσκο με έντονη την παρουσία της μελόντικας, αλλά και του μπάσου της Christine.

Watch
Η πρώτη έκδοση του Watch & Pray (+ Justice Has To Be Seen)

Το άλμπουμ, συνολικά πιστεύω, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία που ξεπερνάει την μουσική διασκέδαση. Ο ακροατής θα πρέπει να το ακούσει με προσοχή, για να μπορέσει να το απολαύσει όπως ακριβώς θα ήθελαν οι Α&Ο.

Το ύφος των Alpha and Omega είναι μοναδικό, άμεσα αναγνωρίσιμο αλλά και ταυτόχρονα ανανεωμένο. Ο δίσκος αυτός έρχεται να προστεθεί στην μακρά λίστα άκρως ποιοτικών κυκλοφοριών από τους Α&Ο τα τελευταία 30 χρόνια.

Μπορείτε να το προμηθευτείτε από την ιστοσελίδα της Steppas Records, όπως επίσης και από κάθε ενημερωμένο δισκάδικο.

Το εξώφυλλο του δίσκου

No Beginning No End Tracklist:

1. Roots Music – 03:21
2. Dancehall – 03:47
3. Every Human is a Refugee – 03:11
4. It’s Critical (JahYu) – 04:38
5. Mystical Sound – 03:29
6. Roots Dub – 03:22
7. Sound System – 03:49
8. Refugee Dub – 03:10
9. It’s Dub – 04:35
10. Mystical Dub – 03:27
11. 18 Species of Bird – 03:49
12. Watch and Pray (remix) – 04:02