ANAΣΤΕΝΑΡΙΑ: Music Of The Fire Walkers

Label: ΚΕΜΑΛ, Release Date: January 2014

ANAΣΤΕΝΑΡΙΑ: Music Of The Fire Walkers / releases

10 years ago
by

“Όταν ο άγιος σε καλεί, αν έχεις ανοιχτό τον δρόμο, δεν βλέπεις την φωτιά σαν εχθρό”

Κι αν στον Paranoise έχουμε πάψει να πιστεύουμε σε αγίους από καιρό, έρχεται μια κυκλοφορία να μας γυρίσει αρκετές δεκαετίες πίσω.

Berceuse Heroique, ένα label με απλή, αυστηρή λογική. 180g, 12inch vinyl, 300 κόπιες, no repress, obscure no-label packaging με ένα A4 sleeve, δυνατές φωτογραφίες και quotes με συγκεκριμένο, κριτικό πολιτικό περιεχόμενο.

Techno, Electro. Το έρημο κέντρο του Detroit, ένας ολόκληρος δρόμος του Αμβούργου να φλέγεται και οι πολύχρωμες στέγες της Αγίας Πετρούπολης, σε 180 γραμμάρια. Με κυκλοφορίες και remix από παραγωγούς όπως οι Ekman, Gesloten Cirkel, MGUN, L’estasi Dell’oro, TransportationAAD.

Θα είχαμε δίκιο αν λέγαμε ότι μας ξάφνιασε το launch του side-label του, ΚΕΜΑΛ με τον εν-Eλλάδι politically incorrect τίτλο, αν δεν γνωρίζαμε τον άνθρωπο πίσω από το εγχείρημα, αλλά κυρίως, αν δεν το περιμέναμε τόσο καιρό.

Σε αντίθεση με την ΒΗ, η ΚΕΜΑΛ επικεντρώνεται στα reissues παλαιότερων ηχογραφήσεων σε 12ιντσα με την συνοδεία remix από καλλιτέχνες που θα προσδώσουν στην μουσική μια νέα ύπαρξη. Συνδετικό στοιχείο μεταξύ των releases, είναι η απουσία φόρμας, συγκεκριμένης μουσικής θεματικής, μοναδική προϋπόθεση• μουσική που θα αποκολλάει την ψυχή από το σώμα.

Το ΚΕΜΑΛ001, ANAΣΤΕΝΑΡΙΑ: Music Of The Fire Walkers αποτελείται από Δέκα ηχογραφήσεις από το 1979, που πρωτοκυκλοφόρησαν στις Editions Zero και Echomusic, και αποτυπώνουν τα προεόρτια του εθίμου της πυροβασίας στην Αγία Ελένη Σερρών.

Οι φωτιές καίνε για να γίνουν τα κάρβουνα, τα αναστενάρια περνάνε από την μέθεξη στην έκσταση, με τις “χάρες” στην αγκαλιά τους, σκεπασμένες με τις καταστόλιστες με “σέγια” ποδιές τους. Το νταούλι βαράει επίμονα ενώ η λύρα και το τσίπουρο σου σβήνουν όποιες αμφιβολίες με ιδρώτα, υψώνοντας τα πέλματα σου από την γη που δεν αγγίζεις πια. Αιωρείσαι.

Μουσική της δεισιδαιμονίας, για να πλαισιώσει ένα έθιμο βαθιάς θρησκευτικής πίστης, θρακιώτικο, βυζαντινό, με ρίζες στα διονυσιακά και ορφικά οργιαστικά μυστήρια. Η ανάγκη του ανθρώπου για έκσταση όμως, που τόσο αποτελεσματικά πραγματώνει το πρώτο release της ΚΕΜΑΛ, είναι πρωτόγονη και προ-θεϊκή.

Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που οι μουσικοί που επιλέχτηκαν να αποδώσουν τη μουσική μέσα από τη δική τους οπτική, ο Dominic Fernow (aka Prurient, Vatican shadow, Rainforest Spiritual Enslavement, Hospital Productions label boss μεταξύ άλλων) και ο Pete Swanson (Τype, Root Strata, BEB), πατούν με ευκολία στα κάρβουνα.

Listen
ANAΣΤΕΝΑΡΙΑ: Music Of The Fire Walkers (ΚΕΜΑΛ 001)

Και οι δύο βουτάνε στην λούπα, με τον Vatican Shadow να στέκεται περισσότερο στην απόκοσμη μουσικότητα των έγχορδων για να σου γυρίσει το κεφάλι 720 μοίρες κάθετα προς τον ουρανό και να σε καρφώσει στην γη με κάθε χτύπημα του τύμπανου, ενώ ο Swanson επιδίδεται σε ένα αναλογικό, φαινομενικά εξώρυθμο όργιο που τεστάρει τα όρια της λογικής του ακροατή, όπως ακριβώς και το ίδιο το έθιμο.

Το Artwork πλαισιώνει άρτια την κυκλοφορία, διόλου περίεργο καθώς είναι σχεδιασμένο από τον Will Bankhead, head της δισκογραφικής Trilogy Tapes.

Ο Paranoise μέσα από την εκπομπή Pareidolia προσπαθεί από καιρό να συνεισφέρει στην μύηση του κοινού του, παίζοντας και τα δύο κομμάτια σε dubplate, αρκετούς μήνες πριν την επίσημη κυκλοφορία τους.

Tracklisting:

A1. ΕΝΑ
A2. ΔΥΟ
A3. ΤΡΙΑ
A4. ΤΕΣΣΕΡΑ
A5. ΠΕΝΤΕ
B1. ΕΞΙ
B2. ΕΠΤΑ
B3. ΟΚΤΩ
B4. ΕΝΝΙΑ
B5. ΔΕΚΑ
C. ANAΣΤΕΝΑΡΙΑ (Pete Swanson version)
D. ANAΣΤΕΝΑΡΙΑ (Vatican Shadow version)