Burgundy Grapes – Short Stories, Lasting Shadows

Label: Inner Ear, Release Date: November 2017

Burgundy Grapes – Short Stories, Lasting Shadows / releases

6 years ago
by

Όπως όταν επιλέξεις να πιείς ένα Burgundy ξέρεις πριν καν γευτείς το κρασί ότι θα σου αρέσει, έτσι και με τους Burgundy Grapes, πριν βάλεις τον δίσκο να παίξει τα αυτιά σου προετοιμάζονται για ταξίδι μαγικό.

Το instrumental σχήμα με πυρήνα τους Γιώργο Κολυβά και Αλέξανδρο Μιαούλη, δημιουργεί μοναδικά ηχοτοπία, συνδυάζοντας λυρισμό με στοιχεία του κλασικού μινιμαλισμού και ψυχεδελικές, κινηματογραφικές αναφορές, ως αποτέλεσμα ενδοσκόπησης παρά επιτηδευμένης συμπόρευσης με την επικαιρότητα.

Οι πρώτες ηχογραφήσεις τους, που παρέμεναν στο συρτάρι δέκα και πλέον χρόνια, ηχούν ως το είδος της μουσικής που αργότερα περιγράφηκε διεθνώς ως «acid folk».

Ο πρώτος ομώνυμος δίσκος Burgundy Grapes το 2005 στην Outlandish Recordings, μια σπιτική ηχογράφηση και παραγωγή όπως όλες οι κυκλοφορίες της μπάντας μέχρι στιγμής, απέσπασε κολακευτικά σχόλια τόσο εντός της Ελλάδας όσο και στο εξωτερικό. Το 2009 ακολούθησε το EP Lagero στην Triple Bath, μια πιο λιτή και «ανέμελη» δουλειά, περιέχοντας τέσσερα γοητευτικά κομμάτια.

Την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε από την Inner Ear το δεύτερο album τους με τίτλο Man In The Lighthouse. Το περιεχόμενό του, ταυτοχρόνως γοητευτικό και διακριτικό, κατάφερε να προσελκύσει νέους ακροατές, κάτι που συνεχίζεται έως τις μέρες μας, αργά και σταθερά.

Πριν λίγες μέρες, στις 6 Νοεμβρίου, κυκλοφόρησε η τρίτη τους δουλειά, με τίτλο Short Stories, Lasting Shadows. Το album ηχογραφήθηκε κατά διαστήματα τα τελευταία χρόνια σε διάφορα γεωγραφικά σημεία (από την Αθήνα που είναι και η έδρα τους μέχρι τα Κουφονήσια) και σε αυτό συμμετείχαν, πέρα από το βασικό συνθετικό ντουέτο που έπαιξε -όπως συνηθίζει- κιθάρες και διάφορα άλλα όργανα, οι παλιοί και αξιόλογοι συνεργάτες του, δηλαδή οι Γιώργος Τσιατσούλης (ακορντεόν – organ), Σταύρος Παργινός (τσέλο), Νίκος Βελιώτης (τσέλο), Φώτης Σιώτας (βιόλα), Γιώργος Κατσάνος (harmonium), όπως και νέοι, οι Θοδωρής Ρέλλος (βαρύτονο σαξόφωνο) και Διονύσης Μακρής (κοντραμπάσο).

Το αποτέλεσμα, στοχαστικό και συναρπαστικό, έχει την μελωδία ως αναπόσπαστο στοιχείο του, ενώ φωτεινές στιγμές ελπίδας ταξιδεύουν τον ακροατή πέρα από προβληματισμούς του παρελθόντος και του σήμερα, δίνοντας στο μέλλον μια λιγότερο απειλητική διάσταση.

Πρόκειται για μία limited special edition κυκλοφορία βινυλίου των 180 γραμμαρίων από την πάντα ποιοτική Inner Ear, που περιλαμβάνει και το CD. Το artwork επιμελήθηκε ο ίδιος ο Αλέξανδρος, ενώ φυσικά μπορείς να το βρεις και σε ψηφιακή εκδοχή.

Listen
Burgundy Grapes - Short Stories, Lasting Shadows [2017, Inner Ear]

Highlights: Αν και δύσκολο να απομονώσεις κομμάτια από το άλμπουμ αυτό, καθώς λειτουργεί καλύτερα ως σύνολο, τα Wordlessly Adored και Boulder Crush είναι αυτά που προτείνουμε να ακούσεις οπωσδήποτε.

Short Stories, Lasting Shadows Tracklist:
01. Corduroy Summer – 06:29
02. Unexpected Guest – 03:09
03. Thickening Clouds and Twinkling Stars – 05:26
04. Chance Encounter – 01:35
05. Boulder Crush – 06:43
06. Introspection Tank – 02:57
07. Wordlessly Adored – 04:30
08. Overboard – 04:19
09. Migratory Bird Confusion – 03:26
10. Continental Drift – 06:38

Μια αξιόλογη εγχώρια κυκλοφορία που αξίζει της προσοχής μας, σημειώνοντας πως από τις περιορισμένες live εμφανίσεις των Burgundy Grapes, ξεχωρίζουν η συμμετοχή τους στο Lost In Thyme Festival, δίπλα σε ονόματα όπως η Julia Kent, η Baby Dee και ο Fabrizio Modonese Palumbo, καθώς και το support στην τελευταία συναυλία των Walkabouts στην Ελλάδα, μια επιλογή του ίδιου του Chris Eckman ο οποίος δηλώνει fan τους εξάλλου: “…I really love the way you combine classical minimalism with smooth brush strokes of Americana and Greek melancholy. Great stuff!! I am a fan.”