Danman – Chant Down Babylon

Label: Dubquake, Release Date: April 2017

Danman – Chant Down Babylon / releases

6 years ago
by

Μόνο σεβασμό θα μπορούσα να έχω για τον εικονιζόμενο κύριο. Ο λόγος φυσικά για τον Danman που μπορεί το παρουσιαστικό του να μην σας θυμίζει κάτι, αλλά η φωνή και το στυλ του εν λόγω καλλιτέχνη είναι άκρως αναγνωρίσιμο και διαχρονικό.

Ακούγεται παράδοξο αλλά παρόλη την 40χρονη καριέρα και ενασχόλησή του με την μουσική και την Sound System κουλτούρα, δεν είχε δικό του άλμπουμ μέχρι τώρα.

Ευτυχώς όμως, η Dubquake Records ήρθε να διορθώσει αυτήν την παράλειψη και μας παρουσιάζει την τρίτη κυκλοφορία τους, μετά το Wild LP των O.B.F και το 12ιντσο  Judgement / Echo Dub από τους Weeding Dub, Inja και O.B.F, το Chant Down Babylon.

Το άλμπουμ, το οποίο έχει τεθεί σε κυκλοφορία από τις 10 Απριλίου, αποτελείται από 12 συνολικά κομμάτια, 6 τραγούδια και οι αντίστοιχες dub εκδοχές τους. Όλες οι παραγωγές του δίσκου είναι δουλειά του Rico των O.B.F Sound System.

Οποιοσδήποτε λάτρης της Dub μουσικής θα έχει ακούσει τουλάχιστον μια φορά τον Danman σε κάποιο dancefloor ή σε κάποιο mix στο διαδίκτυο. Τραγούδια του έχουν ακουστεί από διάφορες εκπομπές εδώ στον Paranoise Radio.

Πατήστε play στο παρακάτω τραγουδάκι και ας πούμε δυο λόγια για τον κύριο Danman, ή κατά κόσμον Claston Brooks, ο οποίος τα τελευταία χρόνια γυρνάει τα dances της Ευρώπης σαν MC των Iration Steppas.

Watch
Redskins feat. Danman - Don't Worry

Γεννήθηκε στο St. Elisabeth της Jamaica και το 1967 σε ηλικία 11 ετών μετανάστευσε στο Ην. Βασίλειο. Από μικρή ηλικία ο Danman φάνηκε να έχει πάθος για την μουσική καθώς άρχισε να παίζει bongos για την τοπική εκκλησία, αλλά όπως φάνηκε αργότερα, η κλίση του στα φωνητικά και στην συγγραφή στίχων υπερτέρησε καθώς έγινε ο βασικός MC του Prince Tubbys Sound System.

Αποτελεί μέλος της αυθεντικής sound system σχολής και οι επιρροές του προέρχονται κυρίως από θεμελιώδεις καλλιτέχνες όπως Johnny Clarke, Linval Thompson, Barry Brown, Michael Prophet.

Παρόλο που η καριέρα του άρχισε πριν 40 χρόνια, ήταν μόλις το 1992 όταν ηχογράφησε το πρώτο του κομμάτι το οποίο ήταν ένα DnB/Jungle κομμάτι από τους Redskins, αρκετά διαφορετικό από τις μετέπειτα δουλειές του. Πλέον έχει πολλές κυκλοφορίες στο ενεργητικό του, καθώς και συνεργασίες με σημαντικούς παραγωγούς που θέτουν τα standards στον κόσμο της sound system κουλτούρας. Μερικοί από αυτούς είναι οι Conscious Sounds, Inspirational Sound System, Strictly Dub Records αλλά και επανειλημμένα με τον Indica Dubs.

Τόσες πολλές συνεργασίες, αλλά ποτέ δικό του άλμπουμ. Το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ λοιπόν, κουβαλάει 11 ακυκλοφόρητα κομμάτια, εκτός του Kally Weed το οποίο κυκλοφόρησε το 2014 στο Wild LP των O.B.F..

Το άλμπουμ ξεκινάει  με το Be Wise και μας δίνει από την αρχή μια καλή ιδέα για το πως θα συνεχίσει στα μετέπειτα τραγούδια. Δυνατό μπάσο, Roots διάθεση και φυσικά στίχοι που φέρουν μηνύματα ενότητας, αγάπης, αλλά και εναντίωσης στο παρόν σύστημα που η Babylon προσπαθεί να μας πείσει να ακολουθήσουμε, στίχοι που ανυψώνουν το πνεύμα και την μαχητική μας διάθεση. Η Dub έκδοση δείχνει την δεξιότητα και εμπειρία του Rico που έχει επιμεληθεί και του συνόλου των παραγωγών του δίσκου.

Το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου, το Chant Down Babylon φαίνεται να είναι προς τιμήν των Iration Steppas, αφού έχει αρκετές ομοιότητες με το στυλ τους. Ο ρυθμός αυξάνεται, οι ήχοι μετατρέπονται σε πιο ηλεκτρικούς και το μπάσο χτυπά δυνατά για να μας κάνει να χορέψουμε σε διαλογιστικούς ρυθμούς. Η dub έκδοση έρχεται με μια μακρόσυρτη εισαγωγή πριν την έκρηξη του μπάσου και των κρουστών και φυσικά αέναο delay και echo στα φωνητικά. Ένας πραγματικός Dub ύμνος.

Η επίδειξη των στιχουργικών ικανοτήτων του Danman συνεχίζεται και μαζί με αυτές συνεχίζεται και ο αγώνας ενάντια στην Babylon, δηλαδή του συστήματος υποδούλωσης και καταπίεσης των ανθρώπων. Πάντα επίκαιρα μηνύματα και καλέσματα για μαχητική αντίδραση απέναντι σε όλους όσους έχουν σκοπό να περιφρονούν, να εκμεταλλεύονται και να βασανίζουν ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, στο κομμάτι Mash Dem Down.

Συνεχίζοντας σε πιο UK Stepper ρυθμούς, στο Some A Dem κυριαρχεί το Kette, ένα παραδοσιακό είδος τύμπανου που προέρχεται από την Γκάνα και είναι κυρίαρχο στην μουσική παράδοση των Ρασταφάρι. Μάλιστα, ο ίδιος ο Danman παίζει Kette σε όλα τα κομμάτια του δίσκου.

Τέλος, το tempo μειώνεται, χαλαρώνουμε με το Mount Zion, αφού μετά την μάχη συνήθως οι πολεμιστές χρειάζονται ξεκούραση και διαλογισμό για να φτάσουν πιο κοντά στον στόχο τους, ο οποίος δεν είναι άλλος από την Zion. Ο καλύτερος τρόπος να κλείσει αυτός ο πολύ όμορφος δίσκος. Σίγουρα θα νιώσετε μια ευεξία μετά την ακρόασή του.

Η Dubquake μας παρουσιάζει λοιπόν μια άψογη κυκλοφορία προωθώντας ένα ηχηρό μήνυμα κατά της Babylon, που ισορροπεί μεταξύ Roots και Dub κουλτούρας. Η χημεία μεταξύ των δύο καλλιτεχνών, Danman και Rico OBF είναι εμφανής και το αποτέλεσμα, σίγουρα επιτυχημένο.

Listen
Danman - Chant Down Babylon

Danman – Chant Down Babylon

Tracklist:
1. Be Wise – 03:35
2. Wise Dub – 03:37
3. Kally Weed – 03:58
4. Kally Weed Riddim – 03:53
5. Chant Down Babylon – 04:24
6. Dub Down Babylon – 05:04
7. Mash Dem Down – 05:00
8. Mash Dem Down In Dub – 04:55
9. Some A Dem – 04:27
10. Some A Dub – 04:31
11. Mount Zion – 03:28
12. Mount Zion Version – 03:30

Το νου σας λοιπόν για τις επόμενες κυκλοφορίες της Dubquake, οι οποίες, μεταξύ των άλλων, θα εμπεριέχουν και συνεργασίες με τους Sir Wilson, Charlie P και Shanti D.