Darkstar – Made To Measure

Label: Warp Records, Release Date: July 2016

Darkstar – Made To Measure / releases

7 years ago
by

Το σχήμα από την Βρετανία κυκλοφορεί εδώ και λίγo καιρό την καινούρια του δουλειά, ένα EP αποτελούμενο από τέσσερα κομμάτια, μέσα από την σπουδαία Warp Records.

Οι Darkstar, το δίδυμο σχήμα σήμερα των Aiden Whalley και James Young, είχαν χαρακτηριστεί ως ένα από τα πλέον επιδραστικά και καινοτόμα σχήματα στην Bass μουσική σκηνή τα χρόνια 2007-2009 με τις κυκλοφορίες τους αρχικά στην 2010 Records, και έπειτα σε Offshore Recordings και Hyperdub.

Χρόνια κατά τα οποία το σχήμα ήταν τριμελές, με την παρουσία και του James Buttery. Μετά την φυγή του, ακολούθησε το 2010 η πρώτη τους ολοκληρωμένη δουλειά, το φανταστικό εκείνο άλμπουμ North, ενώ έκτοτε ήρθε η μετοίκησή τους στην Warp όπου και συνεχίζουν ακάθεκτοι ως σήμερα και έχοντας βγάλει διαδοχικά τα albums News From Nowhere το 2013, Foam Island και Kirklees Arcadia το 2015.

Η αλήθεια είναι πως σε σχέση με το 2009-2010 που βρέθηκαν μάλλον στο απόγειό τους, η δημοτικότητά τους έχει πέσει, πιθανώς και λόγω της “έκρηξης” που ακολούθησε στην εν λόγω σκηνή με την υπερπληθώρα πια καλλιτεχνών και σχημάτων του είδους. Εντούτοις παραμένουν πιστοί στον ήχο που πρωτοχάραξαν μαζί με άλλους οι ίδιοι πριν λίγα χρόνια και συνεχίζουν να δημιουργούν ωραίες συνθέσεις.

Έτσι και τώρα, στην καινούρια τους δουλειά, οι Darkstar προσφέρουν και πάλι τέρψη στους απανταχού φίλους της μουσικής τους με ένα ακόμη ποιοτικό δημιούργημα, γεμάτο φρεσκάδα που έρχεται να τους πάει ένα βήμα παραπέρα.

Watch
Darkstar & Empress Of - Reformer

Μπορεί οι προηγούμενες πρόσφατες κυκλοφορίες τους να μην ενθουσίασαν αρκετά και να κινήθηκαν σε κάπως προβλέψιμα πλαίσια, ωστόσο στο Made To Measure EP, το αγαπητό duo από το Λονδίνο καταφέρνει να αποζημιώσει και τους πιο απαιτητικούς.

Τέσσερα ξεχωριστά κομμάτια που έχουν την δύναμη να σε παρασύρουν με τις γλυκές τους μελωδίες, τα πειραγμένα ή όχι φωνητικά – γεμάτα ισχυρά μηνύματα, με το συνολικό αποτέλεσμα να αποτελεί την βύθιση σε μια άβυσσο συναισθημάτων όπου οι ρυθμοί σε ταξιδεύουν με χαρακτηριστική γαλήνη.

Η αρχή γίνεται με το Reformer, εκεί όπου η νεαρή Νεοϋορκέζα σήμερα, γεννημένη στο LA και με καταγωγή από την Ονδούρα, τραγουδίστρια της pop Empress Of, κυριαρχεί με τα αιθέρια φωνητικά της που στροβιλίζουν πάνω από ομιχλώδη, “κλειστοφοβικά” synths, δένοντας αρμονικά στην παραγωγή των Darkstar που κινείται στα 136 bpm.

Το ίδιο ιδανικά κουμπώνουν στο δεύτερο κομμάτι τα φωνητικά του παραγωγού και τραγουδιστή από το Brixton, Gaika, μοιάζοντας σα να είναι μέλος του σχήματος από πάντα ή τουλάχιστον από καιρό…

Στο Black Ghost λοιπόν, η ταχύτητα κατεβαίνει λίγο, στα 108, το beat σπάει και “τα σπάει”, ενώ ο Gaika τραγουδά “I sing for the black ghosts, I sing for all that we lost” για ένα σκηνικό κάπου μεταξύ αναπόλησης αγάπης και ευτυχίας, και ευφορικής ενέργειας όσο και αυτογνωσίας. Πραγματικά ένα από τα καλύτερα κομμάτια των Darkstar ever!

Listen
Darkstar ft. GAIKA - Black Ghost

Στο τρίτο κομμάτι, το Deltaskelta, ακούμε τον κλασσικό ήχο του σχήματος, με ένα tune που είναι σα να έχει έρθει από το… μακρινό 2009-’10. Καρφωμένο στα 140 όπως παλιά, τα χαρακτηριστικά “ρομποτικά” φωνητικά των Darkstar τα οποία φέρνουν στο μυαλό το αλησμόνητο Aidy’s Girl Is A Computer. Πολύ ωραίο κομμάτι.

Όπως και στο κλείσιμο του ΕP, με το Τhrough The Motions από το περσινό album Foam Island να είναι αναμορφωμένο σε ένα Shimsung edit, όπως οι ίδιοι ονόμασαν, φυσικά προς το καλύτερο.

Πραγματικά πρόκειται για μία πολύ καλή κυκλοφορία, από τα καλύτερα EP’s που άκουσα τους τελευταίους αρκετούς μήνες, και σίγουρα μια τρανή απόδειξη ότι οι Darkstar συνεχίζουν να είναι από τα καλύτερα σχήματα παγκοσμίως όταν είναι να γράψουν μελαγχολική electronic pop. Είναι απλά κρίμα που δεν το τυπώνουν σε βινύλιο…

Darkstar (UK)

Made To Measure EP Tracklist:
1. Darkstar feat. Empress Of – Reformer – 03:53
2. Darkstar feat. Gaika – Black Ghost – 03:35
3. Darkstar – Deltaskelta – 04:40
4. Darkstar – Through The Motions (Shimsung edit) – 05:22

Κυκλοφορεί σε ψηφιακή μορφή από την Warp Records.