
6 years ago
by A@H20
Ο πολύπειρος Ιάπωνας μουσικός και εξαίρετος DJ επιστρέφει με το νέο του άλμπουμ, ένα ακόμη αριστούργημα, όπως χαρακτηριστικά ο ίδιος μας έχει συνηθίσει, γιορτάζοντας με αυτόν τον τρόπο τα 25 χρόνια solo καριέρας του στην μουσική.
Ο DJ Krush, ή Hideaki Ishii όπως είναι το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε το 1962 στο Τόκυο. Έφυγε από το σχολείο σε νεαρή ηλικία και εντάχθηκε σε μια τοπική συμμορία, ενώ λίγα χρόνια αργότερα εντάχθηκε στην διάσημη ιαπωνική μαφία Υakuza. Η στιγμή που αποφάσισε να φύγει για πάντα από την Yakuza και τον υπόκοσμο ήταν όταν ανακάλυψε στο γραφείο του ένα κουτί με ένα κομμένο δάχτυλο που ανήκε σε φίλο του.
“Όταν ανακάλυψα την ταινία Wild Style το 1983 βρήκα αυτό που πραγματικά ήθελα να κάνω, για να εκφράσω τον εαυτό μου”, είπε σε μια συνέντευξη του το 2015. “Breaking, grafitti, rap, DJ… Μου άρεσε πάντα η μουσική γι’ αυτό επέλεξα το DJing. Το σώμα μου δεν ήταν κατασκευασμένο για Breaking, το DJing ήταν το καλύτερο για μένα“.
Εκτός από το να θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους του ιαπωνικού Hip Hop, ο Ishi έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πιο αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και παραγωγούς της βιομηχανίας hip hop, τόσο στην Ιαπωνία όσο και στο εξωτερικό. Με την είσοδό του στην βιομηχανία της μουσικής, με τους πειραματικούς ρυθμούς και τους εξαιρετικούς ήχους του, άλλαξε το πρόσωπο του hip hop σε μια εποχή που κυριαρχούσε η αμερικανική σκηνή ραπ.
Είναι απρόθυμος να προσδιορίσει την μουσική του σε οποιοδήποτε είδος, διότι θα θέσει όρια στους ακροατές του και στα ταλέντα του. Ο DJ Krush προτιμά να ασκεί ιδεολογική απόσταση από τα είδη που ομαδοποιεί συνήθως, διατηρώντας ταυτόχρονα μια υγιή εκτίμηση για όλες τις μορφές και στυλ μουσικής. “Το hip hop στην Ιαπωνία χωρίζεται σε δύο μέρη: Mainstream και Underground“, λέει και συμπληρώνει “Το Underground είναι πιο ενδιαφέρον και αισθάνομαι άνετα εδώ”.
Το 1987 δημιούργησε το Krush Posse σχήμα το οποίο έκανε πολυάριθμες εμφανίσεις ως το καλύτερο hip hop στην Ιαπωνία, ενώ μετά το τέλος της ομάδας, το 1991, ξεκίνησε την σόλο καριέρα του και σύντομα καθιερώθηκε ως ο πρώτος που χρησιμοποιούσε τα turntables ως ζωντανά όργανα, παίζοντας live με μουσικούς επί σκηνής. Τον Ιανουάριο του 1994 κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ, Krush, και από τότε ακολούθησαν πραγματικά πολλά ακόμη. Το 6ο άλμπουμ του, Zen, είχε μεγάλη επιτυχία και του απονεμήθηκε το “Best Electronica Album” το 2002 από τα αμερικανικά AIFM Awards. Τον Μάρτιο του 2007 κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία μια ιστορική συλλογή των 12 χρόνων της καριέρας του, Suimou Tsunenimasu, σε ένα ειδικό κουτί DVD.
Εκτός από τις εξωτερικές του δραστηριότητες ως παραγωγός, remixer και DJ, συνεχώς διευρύνει το πεδίο του με μουσική για ταινίες, τηλεοπτικά δράματα και διαφημίσεις προκειμένου να ζήσει. Ακόμη, την άνοιξη του ’98 σχημάτισε μια ομάδα με τους DJ Hide και DJ Sak, και συνεργαζόμενοι με Νιγηριανούς μουσικούς στα κρουστά κυκλοφόρησαν ένα album από την εταιρεία Polydor Japan.
Από το Strictly Turntablized στην Mo Wax το 1994 μετά από 23 χρόνια φτάνουμε στο νέο του δίσκο το Kiseki και είναι η πρώτη φορά που κυκλοφορεί δίσκο εξολοκλήρου με Mcs Γιαπωνέζους να ραπάρουν μόνο στα Γιαπωνέζικά και ο δίσκος είναι απλά καταπληκτικός, σκοτεινός έτσι όπως μας έχει συνηθίσει να κινείται ο σπουδαίος Krush.
Αρχή με το Intro που σε βάζει κατευθείαν στην σκοτεινή διάθεση του DJ Krush και ακολουθεί το Romuromu No Taki feat. OMSB, ξεκινώντας με το παραδοσιακό ιαπωνικό όργανο Kotο και το καταιγιστικό ραπάρισμα του OMSB, μοιάζοντας σαν να βγήκε από την hip hop σκηνή της δεκαετίας του ’90, σκοτεινό, δυνατό κι ένα από τα αγαπημένα μου.
Τρίτο κομμάτι είναι το Back To The Future feat. Tipleso, απλή δομή στην μελωδία με πάντα ισχυρά τα beats, επίσης αγαπημένο. Συνέχεια δίνει το Jakuhai ft. R-Shitei (Creepy Nuts), ένα γλυκό και μελαγχολικό κομμάτι και πέμπτο κατά σειρά το Yuhukunakuni feat. Meiso, με απλές μουσικές δομές, κάτι ανάμεσα σε hip hop και trip hop, σαν αυτά τα κομμάτια που μας έχει δώσει ο Krush όλα αυτά τα χρόνια.
Συνεχίζουμε με το Mukyo το μόνο instrumental κομμάτι του δίσκου, σε μια cinematic διάθεση. Έβδομο το Monolith feat. Ryohu Karma, το πιο δυνατό του δίσκου μάλλον και το καλύτερο για εμένα, κομμάτι το οποίο θυμίζει έντονα την χρυσή εποχή της hip hop των 90’s, όπως την ακούγαμε από τις Ninja Tune, Mo wax κ.ά..
Ακολουθεί το Dust Stream feat. Rino Latina II, στην ίδια μουσική φόρμα με τα προηγούμενα και το ραπάρισμα δυνατό – μακάρι να είχαμε μεταφρασμένους τους στίχους στα αγγλικά. Το Daremoshiranai feat. 5lack ξεκινάει με μια ωραία μπασσογραμμή σε ένα σκοτεινό jazzy ύφος, επίσης αγαπημένο, ενώ ο δίσκος τελειώνει με το -YUI- feat. Sibitt, με όσο το δυνατόν λιγότερο beat – σχεδόν accapella.
Σε γενικές γραμμές όλος ο δίσκος μου άρεσε, άλλωστε δεν υπάρχει υλικό του DJ Krush μάλλον που να μην μου αρέσει. Τον παρακολουθώ όλα τα χρόνια, μου αρέσει η πορεία του και η διάθεση που έχει να μην κολλάει σε μουσικά στερεότυπα. Όσοι τον είχαν δει σε κάποια από τις εμφανίσεις του εδώ στην Ελλάδα ή αλλού, θα θυμούνται με τι ευκολία πηδούσε ανάμεσα στα διαφορετικά μουσικά στυλ, όπως rock, disco, trip hop, lounge, instrumental, dubstep, χωρίς κανέναν φραγμό, επαναδημιουργώντας κομμάτια από την αρχή.
Το Kiseki κυκλοφορεί από τις 7 Ιουνίου μέσα από την Es.U.Es. Corporation σε διπλό LP και σε διπλό CD, με το ένα CD να περιέχει όλα τα κομμάτια του LP στις instrumental εκδοχές τους. Για όσους αγαπούν τον DJ Krush και δεν τους ενδιαφέρουν οι μουσικές φόρμες τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Kiseki Tracklist:
01. Intro – 00:42
02. Romromnotaki (feat. OMSB) – 04:14
03. Back To the Future (feat. Tipleso) – 03:15
04. Jakuhai (feat. R-Shitei) [Creepy Nuts] – 04:31
05. Yuhukunakuni (feat. Meiso) – 05:36
06. Mukyo/Dream – 04:23
07. Monolith (feat. Ryohu Karma) – 04:14
08. Dust Stream (feat. RINO LATINA Ⅱ) – 04:31
09. Daremoshiranai (feat. 5lack) – 04:18
10. -Yui- (feat. Shibitto) – 05:38