Dubkasm – Victory (repress)

Label: Sufferah’s Choice, Release Date: December 2013

Dubkasm – Victory (repress) / releases

10 years ago
by

Η ιστορία και το γιατί το Victory των Dubcasm έγινε λαϊκός ύμνος στην κουλτούρα της reggae dub και του soundsystem μέσα σε μερικές ώρες χωρίς κανείς να το προετοιμάσει.

Dubkasm είναι το όνομα του σχήματος που διατηρούν οι Digistep και DJ Stryda, παιδικοί φίλοι μεγαλωμένοι στο Μπρίστολ της Αγγλίας. Είναι σχεδόν απίθανο ένα παιδί στο Μπρίστολ με στοιχειώδες ενδιαφέρον για την μουσική να μην καταλήξει να αποτελεί σημαντικό κομμάτι της χειμαρρώδους και ασταμάτητης μουσικής κουλτούρας που παράγει αυτή η πόλη, γνωστή σε όλο τον κόσμο για την οικειότητα και την ευκολία με την οποία γονείς με τα παιδιά τους βγαίνουν να χορέψουν επειδή κάποιο sounsystem έχει στηθεί στην γωνία του επόμενου δρόμου.

Έτσι και οι Dubkasm που έστησαν το πρότζεκτ τους στα μέσα της δεκαετίας του 90 (1994), παράγοντας μαζί με άλλους καλλιτέχνες τους πρώτους digital dub ήχους. Δύο χρόνια μετά την σύσταση τους η δουλειά τους εμφανίζεται για πρώτη φορά στην συλλογή Dub out West της Nubian Records.

Το 2003 αποφασίζουν να στήσουν την δική τους δισκογραφική εταιρία υπό το όνομα Sufferah’s Choice όπου και εκδίδουν το 2009 το πρώτο τους άλμπουμ Transform I ως συλλογή σχεδόν όλων των μέχρι εκείνη την στιγμή 12”. Ίσως να ακούγεται η εύκολη λύση να βγάλεις ένα άλμπουμ συλλογή, αυτό δεν ισχύει όμως σε αυτήν την περίπτωση.

Το Transform I περιέχει 17 κομμάτια που ηχογραφήθηκαν και μιξαρίστηκαν κυριολεκτικά σε όλον τον κόσμο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Dubkasm θέλησαν να συνδυάσουν τους πιο ρηξικέλευθους και αγαπητούς καλλιτέχνες όπως είναι οι Ras Addis, Tena Stelin, Ras B, Christine Miller, Levi roots, Dub Judah, African Simba, Jeru Banto, Ras Bernardo ενώ σημαντικές ήταν και οι συμμετοχές στα ντραμς του Blood Shanti (συμπαραγωγό του Aba Shanti-I). Οι ηχογραφήσεις και το μιξάρισμα έγιναν σε Λονδίνο, Νότινγχαμ, Μπρίστολ και Ρίο ντε Τζανεϊρο από τους DJ Stryda, Digistep, Dougie Wardrop και Colin Marcland.

dubkasm in live

Το πρώτο τους άλμπουμ, είχε τόση απήχηση που έδωσε την ευκαιρία στους Dubkasm να εκδώσουν άλλα δυο άλμπουμ (Transformed In Dub και Transform I – Remixed) ολοκληρώνοντας έτσι την τριλογία Transform I.

Το Transfored in Dub περιορίζεται στο Dub version του πρωτότυπου, ενώ το Transform I – Remixed που κυκλοφορεί μόνο σε  Cd συγκεντρώνει remixes από τους Pinch, Gemmy, RSD, Forsaken, Peverelist, Appleblim + Gatekeeper, Guido, Hyetal, Jakes και Headhunter και αυτήν την φορά η παραγωγή έγινε εξ ολοκλήρου στο Μπρίστολ της Αγγλίας.

Το 2012 εκδίδουν το άλμπουμ Brixton Rec στην Bristol Archive Records σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Westminster και το Falasha Studios. Αυτήν τη φορά το μιξάρισμα θα αναλάβει ο ίδιος ο Aba Shanti-I, ενώ στα φωνητικά θα ξανασυνεργαστούν με τους Rad Addis και Tena Stelin. Τα σαξόφωνο, πλήκτρα, κρουστά και μελόντικα θα αναλάβει ο Digistep που έτσι μετατρέπεται στην κυρίως φιγούρα πίσω απο το όνομα των Dubkasm.

Το 2013 στην ραδιοφωνική εκπομπή του DJ Stryda, Sufferah’s Choice Show, ακούγεται για πρώτη φορά η καινούργια τους δουλειά Victory σε 12” dubplate. Οι Dubkasm επωφελούμενοι της πρόσφατης συνεργασίας τους με τον Aba Shanti-I, του έδωσαν το ένα από τα δύο Dubplate που είχαν τυπώσει. Έτσι μόνον οι τρεις τους είχανε από ένα αντίτυπο.

Ο Aba Shanti-I λοιπόν αποφάσισε λίγο καιρό μετά να τελειώσει το σετ του στο θρυλικό πλέον και πολυπληθές Notting Hill Carnivaλ 2012, με αυτό το Dubplate. Ακολούθησε χαμός. Τα υπόλοιπα είναι πλέον ιστορία. To Victory γίνεται αστραπιαία το πιο αναμενόμενο και πολυσυζητημένο dub κομμάτι. Μετά από αναρίθμητες εκκλήσεις προς τους ίδιους, αποφασίζουν να κυκλοφορήσουν το 12” για το κοινό.

Watch
O Aba Shanti-I τελειώνει το σετ του στο Notting Hill Festival 2012 με το Victory των Dubkasm.

Τελικά τον Νοέμβρη του 2013 εκδίδουν το θρυλικό και πολυσυζητημένο Victory σε περιορισμένο αριθμό 12” από την δική τους Sufferah’s Choice. Ακολουθεί χαμός. Το 12” εξαντλείται στις 12 πρώτες ώρες της ανακοίνωσης “on stock”. Για άλλη μια φορά η μεγάλη ζήτηση και ο τεράστιος αριθμός μηνυμάτων προς τους ίδιους και την δισκογραφική, τους προτρέπει να προχωρήσουν σε ένα από τα πιο γρήγορα repress στην ιστορία της reggae dub.

Σήμερα 5 Δεκέμβρη αναμένεται να ανακοινωθεί η ημερομηνία επανακυκλοφορίας του Victory.

Όποιος ενδιαφέρεται να το αποκτήσει τον συμβουλεύουμε να μην χαλαρώσει πολύ αυτές τις μέρες. Αναμένεται να ξανα-εξαντληθεί τις πρώτες μέρες της επανακυκλοφορίας του.

Προσπαθώντας να περιγράψουμε τον ήχο, έχουμε τους Galgo και Digistep σε επικά σαλπίσματα τρομπέτας και σαξοφώνου αντίστοιχα που έχουμε να ακούσουμε πολύ καιρό στην digital dub μετά από τους Jazzstepah. Δυνατοί steppers ρυθμοί με επιβλητική παρουσία του μπάσου και μετρημένες ορειχάλκινες πινελιές κρουστών. Πρέπει να το ακούσετε. Αυτόματα θα καταλάβετε ότι δικαίως παίρνει σιγά-σιγά τον χαρακτήρα του classic!

*Περιέχει επίσης τέσσερα dub versions δυο από τα οποία δεν έχει ακούσει κανένας ακόμη, για εμάς τους απαιτητικούς.

Watch
Εδώ μια μικρή γεύση του Victory.