Fragile Balloon x Pan Pan – Vodena 111 EP

Label: Numb Capsule, Release Date: April 2018

Fragile Balloon x Pan Pan – Vodena 111 EP / releases

5 years ago
by

Μπορεί να έχουν περάσει λίγες εβδομάδες από την ημέρα επίσημης κυκλοφορίας, όμως το συγκεκριμένο ΕP έχει στοιχειώσει τις μουσικές μας προτιμήσεις το τελευταίο διάστημα και αξίζει, πολύ, έστω και τώρα, να τo μοιραστούμε μαζί σας.

Ο λόγος για το split EP δύο ταλαντούχων και ανερχόμενων καλλιτεχνών της εγχώριας σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής. Fragile Balloon και Pan Pan συνεργάζονται και κυκλοφορούν από κοινού μία πράγματι πολύ ενδιαφέρουσα και άρτια παραγωγικά δουλειά.

Ας συστήσουμε πρώτα με λίγες λέξεις τους δύο παραγωγούς. Από την μία είναι ο Γιώργος Κοντογιαννίδης, αλλιώς Fragile Balloon, με καταγωγή την Έδεσσα. Ξεκίνησε να συνθέτει μουσική το 2007, ενώ παράλληλα σπούδασε μουσική τεχνολογία στην Θεσσαλονίκη. Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Coo ομάδας και του διαδικτυακού μουσικού περιοδικού Breakaplate, ενώ το 2014 ίδρυσε την δισκογραφική Numb Capsule που μετρά μια σειρά από αξιόλογες κυκλοφορίες Ελλήνων καλλιτεχνών.

Έχει δύο προσωπικές δουλειές στο ενεργητικό του με αυτό το alias, τα Lamprophonies και Spondylolisthesis, αλλά έχει κάνει αρκετά remixes σε άλλους εγχώριους καλλιτέχνες, όπως οι Tendts, Fabrics, Psychedelic Trips To Death, MarcelDune, Χρώματα, Manos Milonakis. Ακόμη έχει συμμετοχή με παραγωγές του σε διάφορες συλλογές από εταιρείες όπως οι View Master/Logarithm και From A Tree. Είναι υπεύθυνος επίσης του προσωπικού project Tsachlamsaac και εδώ μπορείτε να διαβάσετε μια παλιότερη συνέντευξή του στον Paranoise.

Από την άλλη είναι ο Pan Pan, κατά κόσμον Παναγιώτης Πανταζής, γεννημένος στην Αθήνα και με σπουδές στην Αρχιτεκτονική, αλλά και έχοντας τις ιδιότητες του comic artist και illustrator, πέραν αυτής του μουσικού παραγωγού. Ως καλλιτέχνης κόμικ, έχει πραγματοποιήσει ως σήμερα 11 αξιόλογες εκδόσεις, ενώ αρκετές φορές δουλειές του φιλοξενήθηκαν σε ελληνικά περιοδικά και εφημερίδες.

Ως μουσικός έχει κυκλοφορήσει διαδοχικά το άλμπουμ Someday, Maybe I won’t Mind το 2010, το That Pink Dot up in the Sky το 2012, το Missing Two Trains on Purpose έναν χρόνο αργότερα και το Αστροχόπ σε κασσέτα από την Already Dead Tapes το ’15. Επίσης έχει συμμετοχή με κομμάτια του σε συλλογές, όπως το Holy Athens* της Discotocopilla το 2013 και το Pill Sessions* της Nutty Wombat το ’17. Τέλος, έχει γράψει μουσική για να συνοδεύσει τα κόμικς του.

H καινούρια κυκλοφορία τώρα, δηλαδή η κοινή δουλειά των δύο, το Vodena 111 EP όπως τιτλοφορείται, διατίθεται από την Numb Capsule από τα μέσα Απριλίου ψηφιακά, αλλά και σε μορφή CD σε μία καλαίσθητη έκδοση 100 αριθμημένων αντιτύπων από τις 23 Απριλίου. Πρόκειται για 6 κομμάτια, 3 από κάθε έκαστο, συνολικής διάρκειας 32 λεπτών. Ο πειραματισμός είναι κυρίαρχος σε όλα τα σημεία.

Listen
Fragile Balloon x Pan Pan - Vodena 111 EP [2018, Numb Capsule]

Αρχικά οι συνθέσεις του Fragile Balloon, εκτείνονται σε τρία διαβαθμισμένα επίπεδα του Smile, με μια βουκολική εισαγωγή στο πρώτο για την ιδανική ατμόσφαιρα, ακολουθούμενο από experimental hip hop, idm στο δεύτερο, με jungle breaks για την απαραίτητη ένταση, με το τρίτο επίπεδο να παίζει στα όρια της idm και noise ώσπου μπαίνουν πάλι τα jungle breaks και γίνεται drum ‘n’ bass.

Aντιστoίχως, ο Pan Pan έχει τρεις διαβαθμίσεις του Love, με το δικό του μέρος να αρχίζει με μία υπέροχη μελωδία πάνω από διακριτικό, παροπλισμένο synth ώσπου αυτό καθίσταται επίκεντρο και οι αλλαγές ρυθμών και beats να δημιουργούν μία πανδαισία ήχων. Ό,τι πρέπει για να πάρει σειρά το δεύτερο επίπεδο, και ίσως καλύτερο σημείο της κυκλοφορίας. Έπειτα από μία ωραία lo-fi εισαγωγή, μπαίνει ως έκπληξη η ‘γλυκιά’ φωνή της Καλλιόπης Μητροπούλου, μέλους των Echo Tides, η οποία τραγουδά θυμίζoντας ελληνικό vintage pop από άλλη εποχή και δίνοντας ίσως την πιο “φωτεινή” στιγμή του ΕΡ, ενώ σε λίγα δευτερόλεπτα αλλάζει ξάφνου, πάλι ο ρυθμός, με τα τελευταία λεπτά του κομματιού να κινούνται σε lo-fi και glitch. Το τρίτο και τελευταίο επίπεδο είναι πιο χορευτικό, οδηγείται από ωραία electro εμπλουτισμένη με επαναλαμβανόμενο φωνητικό sample.

Ένα πράγματι αξιόλογο EP που πρέπει να ακούσουν όλοι οι λάτρεις της ηλεκτρονικής. Μία από τις καλύτερες ελληνικές παραγωγές που ακούσαμε τον τελευταίο χρόνο. Πειραματικό και πρωτότυπο με όλη την σημασία των λέξεων.

Tracklist:
1. Fragile Balloon – Smile – 04:52
2. Fragile Balloon – Smile Smile – 05:36
3. Fragile Balloon – Smile Smile Smile – 05:47
4. Pan Pan – Love Love Love –05:02
5. Pan Pan – Love Love – 06:52
6. Pan Pan – Love – 04:12