Giganta – Force EP

Label: Werkdiscs / Ninja Tune, Release Date: March 2014

Giganta – Force EP / releases

10 years ago
by

Η επίσημη ανακοίνωση της κυκλοφορίας του Force EP της Giganta, μέσω της εκλεκτικής Werkdiscs του Αctress και υπό την αιγίδα του τέρατος που ονομάζεται Ninja Tune δεν μας βρήκε προ εκπλήξεως στον Paranoise.

Στην ουσία αναμένουμε το συγκεκριμένο release από τον προηγούμενο Απρίλιο, όταν η Ελένη aka Giganta μας ψιθύρισε την επαφή της με το βρετανικό label. Από τότε πολλά άλλαξαν, αλλά ίσως και τίποτα.

Αυτό που σίγουρα δεν άλλαξε είναι η ενέργεια, η επιμονή, η δημιουργικότητα και εν τέλει η Δύναμη με την οποία η Ελένη κοιτά τα πράγματα και όλα αυτά που (δεν) την αντιπροσωπεύουν, ως μία σύγχρονη παραγωγός στην Ελλάδα το 1914. Συγγνώμη, το 2014.

Πρόκειται στην ουσία για μία σούπερ ηρωίδα, όπως και η ίδια έχει δηλώσει για το project Giganta. Μία πολύχρωμη, ζωηρή και ανήσυχη super hero που είναι σαν να ξέφυγε από το σύμπαν ενός 8-bit video game και σε αυτόν τον κόσμο έχει βαλθεί να μετατρέψει όλα τα άσχημα σε παιχνιδιάρικους ήχους.

Το Force EP, αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για το πώς αυτό συμβαίνει. Ξεκινά με το Can’t Stop Playing και ήδη στα πρώτα δευτερόλεπτα του, το κομμάτι με το εισαγωγικό βρώμικο 808 beat του απαιτεί να ρυθμίσεις την στάση του σώματος για καλύτερη ακρόαση.

Δεν ανήκει σε καμία χαζό – lounge λίστα κάποιου βλάχο – κυριλέ καφέ. Υπάρχει για να σε κάνει να κουνηθείς. Μέχρι να μπει το χαρακτηριστικό «σπασμένο» vocal sample και τα synthia του super Mario, είσαι ήδη εκεί. Καλώς ήρθες στο σύμπαν της Giganta.

Listen
Giganta - Force EP

Η συνέχεια δίνεται από το εξαιρετικό Spot Scene. Τρέχει στα 130 bpm, χοροπηδά γύρω από απανωτές μπότες που θυμίζουν τα καλύτερα της footwork και ένα ακόμη ψιλοκομμένο vocal snippet, λίγο πριν βρεθείς στην κρυφή πίστα με ένα πολύ φωτεινό synth.

Επόμενο level, το ομότιτλο track του EP, Force. Διάρκειας έξι λεπτών, όμορφα παράξενο, το Force αψηφά το beat grid και εξελίσσεται με την δικιά του λογική, πάνω από μικροσκοπικά samples.

Θυμίζουν pop corn φτιαγμένα από pixels, που σκάνε καθώς η βελόνα του pickup τα προσπερνά και με μία ρευστότητα που σε οδηγεί στο επόμενο και προσωπικά αγαπημένο track του ΕP, This Goes On.

Στέκεται στα αυτιά μου κάπου ανάμεσα στο τελευταίο LP του Maximillion Dunbar και την lo-fi ομίχλη του Lukid, ο 4/4 ρυθμός του φαίνεται η μόνη σταθερά ενώ όλα τα άλλα τριγύρω εναλλάσσονται.

Εντός και εκτός εστίασης, πάνω, κάτω, αριστερά και δεξιά, ένα τρισδιάστατο beat που κινείται στις δύο διαστάσεις για να φτάσουμε στην τελική (προς το παρόν) πίστα του Is Ma Beat.

Σίγουρα τίτλος δήλωση, αυτό είναι το beat μου επαναλαμβάνει η φωνή ξανά και ξανά πάνω από samples που ακούγονται παρμένα από κάποιον ξεχασμένο 90’s pop δίσκο και ένα παχύ και ζουμερό synth line που ξύνει ευχάριστα το low end.

Αυτό είναι το beat της Giganta, ένα ΕP γεμάτο ενέργεια, ένας δίσκος μυστικό όπλο που εύχομαι να σας πετύχει σε κάποιο dance-floor και να σας μετατρέψει όλους σε pixels που χορεύουν. Καλή σας Δύναμη.

H Giganta και η εκπομπή της Madly ζωντανά στον αέρα του Paranoise Radio, κάθε Τρίτη βράδυ 20.00 με 22.00.