Hype Williams – 10/10

Label: self released, Release Date: July 2016

Hype Williams – 10/10 / releases

6 years ago
by

Μπορεί να έχει περάσει λίγος καιρός από την ημερομηνία που πραγματοποιήθηκε η κυκλοφορία, όμως αξίζει, έστω τώρα, να αναφερθεί η επανεμφάνιση του πολυσυζητημένου σχήματος.

Άλλωστε η έκπληξη ήταν μεγάλη όταν υπέπεσε στην αντίληψή μου το γεγονός, ενώ έχει δύο μήνες πια που απολαμβάνω το νέο album των αγαπημένων μου Hype Williams και θεώρησα πρέπον να το μοιραστώ μαζί σας.

Το αινιγματικό duo του γεννημένου στην Αγγλία Dean Blunt και της Ρωσίδας Inga Copeland, από το 2009 που εμφανίστηκε δισκογραφικά, πάντα έσερνε μαζί του ένα μεγάλο πέπλο μυστηρίου, μυστικοπάθειας ίσως ορθότερα, που ενίοτε ισορροπούσε με δώσεις χιούμορ και τρόπον τινά προκλητικά σχόλια ή αναφορές.

Οι δυο τους υπήρξαν και ζευγάρι, περίπου ως το 2012, σε μια τετραετή περίοδο που ήταν ιδιαίτερα δημιουργική για τους ίδιους, βγάζοντας 4 albums και 8 EP’s, δουλειές που κυκλοφόρησαν οι περισσότερες είτε σε όχι γνωστά labels, είτε χωρίς την συνδρομή καν κάποιας εταιρείας.

Τελευταίες δουλειές πριν την παύση τους αποτέλεσαν η συνεργασία τους με το δίδυμο των Demdike Stare το ’12, στο Meet Shangaan Electro μέσα από την Honest Jon’s Records, και το Black Is Beautiful στην Hyperdub, το ίδιο έτος, ως Dean Blunt & Inga Copeland.

Έκτοτε, Blunt και Copeland, αμφότεροι εξαιρετικά χαρισματικοί, σταμάτησαν κάθε μεταξύ τους σχέση κι επικεντρώθηκαν στις solo δουλειές τους, όπως το project Babyfather για τον πρώτο και το project Lolina για την δεύτερη, πηγαίνοντας περίφημα και καταγράφοντας ωραία έργα.

Watch
Hype Williams - Watch

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, στις 27 Ιουλίου συγκεκριμένα, ως κεραυνός εν αιθρία “έσκασε” η είδηση της επανεμφάνισης των Hype Williams με μια νέα κυκλοφορία, ίσως ως κύκνειο άσμα, αλλά όχι “κύκνειο” μάλλον, καθώς αυτό δεν έχει μεγάλη σχέση με το hype που φέρουν τόσο στην ονομασία τους όσο και στην δημόσια συμπεριφορά τους, αλλά και στην μουσική που έφτιαχναν παλιότερα και χαρακτηριζόταν από αυθεντική πρωτοτυπία.

Πριν όμως περάσουμε στον σχολιασμό της νέας κυκλοφορίας, αξίζει να αναφερθεί η δήλωση της Denna Frances Glass (αν υφίσταται ως πραγματικό πρόσωπο και δεν είναι δημιούργημα της φαντασίας των άλλων 2), της κατά περίπτωση τρίτου μέλος και ατζέντισσας του σχήματος: “Dean nor Inga are in Hype Williams anymore, but the ting continues regardless with other cats.”

Φυσικά το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για άλλο ένα τέχνασμα των καλλιτεχνών να θολώσουν τα νερά και να προκαλέσουν ακόμη περισσότερες συζητήσεις γύρω από το όνομά τους, να κάνουν ντόρο αφενός και να συνεχίσουν το μυστήριο που τους συνοδεύει, μολονότι ταυτόχρονα παραμένουν low profile, “παράγοντας” έτσι αντικρουόμενες εντυπώσεις και εικόνες για το κοινό και τα μέσα.

Όμως, όσο κι αν θέλουν να μας μπερδέψουν ο Dean και η Inga (τα πραγματικά τους ονόματα είναι Roy Nnawuchi και Alina Astrova αντίστοιχα), το 10/10 όπως τιτλοφορείται η νέα τους δουλειά, αντιμετωπίζει ορθά ως δικιά τους.

Watch
Hype Williams - Diva

Προσωπικά θα διαφωνήσω με τις κριτικές που γράφτηκαν και κάνουν λόγο για προχειρότητα και μετριότητα, κόντρα στην απογοήτευση των πολυ-άριθμων fans τους που περίμεναν κάτι πιο “εύγλωττο”. Καταρχήν πρόκειται για παραγωγές που μικρή σχέση έχουν με ό,τι μας είχαν συνηθίσει οι Hype Williams στο παρελθόν, ενώ θεωρώ πως το 10/10 ίσως σηματοδοτεί μία νέα στροφή τους, σε παρόντα χρόνο.

Επομένως δεν μπορούμε να μπούμε σε συγκρίσεις, ειδικά από την στιγμή που απουσιάζουν οι φωνές των δύο καλλιτεχνών, και κυρίως της Copeland, ενώ και το στυλ των συνθέσεών τους είναι αρκετά διαφοροποιημένο.

Τα 10 κομμάτια που συνθέτουν ένα αρκετά σκοτεινό, υποτονικό album με συνολική διάρκεια τα 40 λεπτά, χαρακτηρίζονται από μια πειραματική και αφαιρετική διάθεση, κινούμενα σε ambient και leftfield, πατώντας συχνά σε dub-wise ηχοτοπία και διατηρώντας κάποια ανεπαίσθητη hip hop αναφορά ανά στιγμές.

Η ταχύτητα των beats κυμαίνεται από τα 85 ως τα 162 bpm, ενώ τα καλύτερα κομμάτια του album είναι τα Watch και X-500, έπονται τα Diva και Revelations.

Σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτό που θα σε συναρπάσει, μπορεί όμως κάλλιστα να σε συνεπάρει και να σε ταξιδέψει σε μια άβυσσο μελαγχολίας. Οι HW έκαναν ένα album πιο εσωστρεφές, αντι-εμπορικό, μη εμπορεύσιμο. Και δεν τους νοιάζει, διόλου, δεν στόχευαν εκεί… Είναι μήπως μια ωρίμανση στον ήχο τους; Είναι μήπως ένα έργο που διαχρονικά θα αντέξει πιο πολύ από προηγούμενες δουλειές τους; Είναι προπομπός για πιο ουσιαστική επανεμφάνισή τους;

Watch
Hype Williams - X-500

Σημειωτέον, το 10/10 κυκλοφορεί μόνο σε ψηφιακή μορφή και βγήκε χωρίς την μεσολάβηση κάποιας εταιρείας. Προτείνεται για νυχτερινές ακροάσεις. Προτείνεται ακόμη η αναμονή για νέα αινίγματα που θα μας θέσουν ενόψει οι Hype Williams – ξέρουν καλά να το κάνουν.

10/10 Tracklist:
1. Deal Breaker – 05:18
2. Scary – 03:55
3. Frowsy – 03:30
4. Failure – 04:56
5. Diva – 01:09
6. Brewing – 02:54
7. Rolling – 03:36
8. Watch – 05:00
9. Revelations – 06:38
10. X-500 – 02:31