Hype Williams – Rainbow Edition

Label: Big Dada, Release Date: August 2017

Hype Williams – Rainbow Edition / releases

6 years ago
by

Νέα κυκλοφορία από τους Hype Williams; Ή μήπως όχι; Μα αφού η Big Dada έβγαλε καινούριο τους υλικό! Ναι, αλλά λέει η ότι δεν είναι οι ίδιοι πλέον και να ξεχάσουμε ό,τι ξέραμε. Ε, τότε ποιοι είναι τελοσπάντων οι Hype Williams αν όχι οι Blunt και Copeland;

Ερωτήματα που “καίνε” εγκεφάλους αλλά και με την έννοια ότι χρήζουν απαντήσεων για τους πολυάριθμους fans τους ανά τον κόσμο που αναζητούν την αλήθεια πίσω από περίεργες ειδήσεις, εξαφανίσεις προσώπων και ύποπτα επίσημα δελτία τύπου της εταιρείας που σε κάνουν να αναρωτιέσαι τι είναι αλήθεια και τι όχι.

Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Ο Άγγλος Dean Blunt και η Ρωσίδα Inga Copeland είναι ένα πολυσυζητημένο και μυστηριώδες δίδυμο που σχημάτισαν πριν περίπου μια δεκαετία τους Hype Williams, ενώ πέρα από μουσικό ζευγάρι αποτέλεσαν ζευγάρι και στην προσωπική τους ζωή για 4-5 χρόνια, βγάζοντας τότε, ως το 2012 συνολικά 4 albums και 8 EP’s σε μια ιδιαιτέρως δημιουργική περίοδο για τους ίδιους.

Τελευταίες δουλειές πριν την παύση τους αποτέλεσαν η συνεργασία τους με το δίδυμο των Demdike Stare το ’12, στο Meet Shangaan Electro μέσα από την Honest Jon’s Records, και το Black Is Beautiful στην Hyperdub, το ίδιο έτος, ως Dean Blunt & Inga Copeland.

Έκτοτε οι δυο τους σταμάτησαν κάθε μεταξύ τους σχέση κι επικεντρώθηκαν στις προσωπικές δουλειές τους, όπως το project Babyfather για τον Blunt και το project Lolina για την Copeland. Πέρσι συνέβη η επανεμφάνιση του ονόματος Hype Williams με νέες κυκλοφορίες όπως σας είχαμε περιγράψει αναλυτικά εδώ για την περιγραφή του 10/10, κάτι που είχε προκαλέσει μεγάλη έκπληξη σε πολύ κόσμο.

Κι ενώ ως γνωστόν οι HW έχουν δείξει επανειλημμένα την αρέσκειά τους στο να θολώνουν τα νερά γύρω από το όνομά τους για κάθε τί, ξάφνου στα τέλη Αυγούστου η Big Dada ανακοίνωσε την κυκλοφορία της καινούριας τους δουλειάς!

Άλλη μία έκπληξη λοιπόν. Αλλά αυτή δεν σταμάτησε εκεί. Έπειτα, στο δελτίο τύπου της κυκλοφορίας, το οποίο και αναδημοσιεύεται σε πολλά sites, διαβάσαμε από την ίδια την εταιρεία να περιγράφει το άλμπουμ ως εξής:

“H τελευταία δισκογραφική δουλειά που έφερε την υπογραφή των Hype William ήταν το One Nation το 2011 στην Hippos in Tanks. Οι Dean Blunt και Inga Copeland συνέχισαν να κυκλοφορούν το 2012 μουσικές δουλειές υπό την σφραγίδα των προσωπικών ονομάτων τους και το project ΗW έπαιρνε σάρκα και οστά μονάχα για τις live υποχρεώσεις τους. Δεν συσχετίζονται πια και οτιδήποτε έχεις ακούσει να κυκλοφορεί κάτω από το όνομα τους είναι ένα καλοστημένο ψέμα.” Ενώ κλείνει διαφορετικά: “We been gone for a minute, but now we’re back with the jump off. (…) 20 Joints”.

Ταυτόχρονα η φωτογραφία τους που συνοδεύει την καινούρια κυκλοφορία επισήμως είναι αυτή που βλέπετε παραπάνω, δηλαδή με δύο άλλα πρόσωπα, τους “Slaughter” και “Silvermane”, χωρίς όμως άλλα συνοδευτικά τους στοιχεία. Τα πράγματα πια περιπλέκονται σε τέτοιο βαθμό που είναι άσκοπο να συζητήσουμε παραπάνω για το αν οι HW είναι ακόμη οι γνωστοί δύο ή άλλοι καλλιτέχνες, ειδικά από την στιγμή που και η ίδια η -νέα- τους δισκογραφική στέγη επιθυμεί να διαιωνίσει αυτό το μυστήριο. Ίσως τα πάντα έχουν να κάνουν με το μάρκετινγκ που επέλεξαν να ακολουθήσουν.

Listen
Hype Williams - Rainbow Edition [2017, Big Dada]

Αρκούμαστε λοιπόν καλύτερα στην κυκλοφορία, το άλμπουμ Rainbow Edition που διατίθεται σε μορφή mp3 & flac, CD και βινύλιο 180 γραμμαρίων και περιλαμβάνει 20 κομμάτια, πολλά μικρής διάρκειας, σε σύνολο 37 λεπτών.

Πρόκειται πράγματι για έναν πολύ όμορφο δίσκο, ακριβώς στον ήχο, την αισθητική και ύφος που μας έχουν μάθει από παλιά οι Hype Williams και που ομοιάζει αρκετά και με τις τελευταίες τους δουλειές, αυτές των οποίων την κυριότητα αμφισβητεί(;) τώρα η Big Dada. Καπνιστά ηλεκτρονικά / hip hop beats, glitch και τα γνωστά.

Χωρίς πολλά πολλά καθώς τους γνωρίζετε, ένας δίσκος που αξίζει της προσοχής και μπορείτε να τον ακούσετε παραπάνω. Η γνώμη μας; Οι HW είναι οι ίδιοι κι απαράλλαχτοι, από την αρχή τους ως σήμερα. Τους προδίδει η ίδια τους η μουσική… Αυτό είναι που μετράει άλλωστε, ακόμη κι αν η παραπάνω θεώρηση διαψευστεί από γεγονότα.

Rainbow Edition Tracklist:
1. Madting – 00:58
2. Loud Challenge – 03:26
3. The Whole Lay – 02:27
4. Baby Blu – 01:22
5. Smokebox – 00:50
6. Rumor Report – 01:17
7. Puredamage – 00:28
8. Leimert – 02:40
9. #Blackcardsmatter – 04:33
10. Sadting – 00:43
11. Ask Yee – 02:10
12. This Is Mister Bigg. How You Doing Mister Bigg – 01:17
13. The Den – 00:55
14. Cockblocker Blues – 01:30
15. Sweet Chin Musik – 00:34
16. Pretty Young Ting – 00:56
17. Percy – 01:18
18. Spinderella’s Dream – 06:18
19. Situations – 01:12
20. Kandy – 02:02