Ikonika – Distractions

Label: Hyperdub, Release Date: June 2017

Ikonika – Distractions / releases

6 years ago
by

H ταλαντούχα κυρία της βρετανικής ηλεκτρονικής σκηνής επέστρεψε δισκογραφικά τον περασμένο μήνα με την κυκλοφορία του νέου της άλμπουμ, τρίτου κατά σειρά, και πάλι μέσα από την Hyperdub.

H Ikonika, κατά κόσμον Sara Abdel-Hamid Chen, όνομα που φανερώνει και την αραβική καταγωγή της, αποτελεί αγαπημένο κορίτσι της σπουδαίας και καθόλα επιδραστικής εταιρείας του Kode9, αλλά και αγαπημένη παραγωγός της dubstep και uk bass σκηνής, καθώς ήταν μία από τις πρώτες πρώτες γυναικείες φιγούρες που ασχολήθηκαν σε επίπεδο παραγωγής με το εν λόγω είδος.

Από το 2008 που πρωτο-εμφανίστηκε ως καλλιτέχνις, έχει καταγράψει 11 προσωπικά EP’s και άλλα 12ιντσα, ένα σε συνεργασία, και δύο μέχρι πρότινος albums, τα περισσότερα στην Hyperdub, δύο στην Planet Mu του Mike Paradinas aka μ-ziq και άλλα δύο στην δική της Hum + Buzz που “τρέχει” με τον Optimum των Night Slugs και Μu. Αλησμόνητο στους Έλληνες λάτρεις του Bass ήχου παραμένει το remix της στο εξαιρετικό Sportex του Αθηναίου Δ Δ στην Pushing Red το 2011.

Ένα βασικό στοιχείο που την διακρίνει είναι η ευκολία με την οποία καταπιάνεται με διαφορετικά μουσικά είδη και εκφάνσεις, τα οποία μπολιάζει πάντα σε ένα σύνολο με αυθεντικό χαρακτήρα, πιστό στην δική της προσωπικότητα. Κι ας έχει περάσει από διάφορα στάδια εξέλιξης: Από το ξεκίνημά της που ήταν πιο ‘καθαρό’ dubstep, στους μετέπειτα συνηθέστερους techno ρυθμούς και αργότερα στις electro house αναφορές.

H Ikonika έχει σταθερά το βλέμμα της στραμμένο στο μέλλον, γράφοντας ωραία κι ενδιαφέρουσα μουσική, φέρουσα πάντα καινοτομία στον εν γένει ήχο της Bass σκηνής. Έτσι, δικαίως θεωρείται σημείο αναφοράς στον χώρο και μία από τις πιο επιδραστικές περσόνες του Bass φάσματος, αλλά και του Hyperdub ήχου τον οποίο καθόρισε σημαντικά, όντας η πρώτη που έβγαλε εκεί μετά τους Kode9, Burial, LV, The Bug.

Παρομοίως στο σήμερα όπου κυκλοφορεί από τον περασμένο μήνα το άλμπουμ της Distractions, ένα σύνολο 13 κομματιών συνολικής διάρκειας 40 λεπτών, το οποίο ήρθε τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά το προηγούμενο Aerotropolis.

Watch
Ikonika - Lossy [2017, Hyperdub]

Το άλμπουμ στο σύνολό του και στο κάθε track ξεχωριστά αποπνέει μία εμφανή φουτουριστική και industrial ατμόσφαιρα, όντας πλήρως συνεκτικό, παρά το γεγονός ότι καταπιάνεται με περισσότερα μουσικά styles σε σχέση με προηγούμενες δουλειές της Ikonika.

To Distractions χαρακτηρίζεται από ελκυστικά και βαριά ενίοτε R&B και hip hop/future beats, οδηγούμενα αδήλωτα από τoν μη προφανή techno και grime ρυθμό, με πειραματική διάθεση αλλά και ρετρό electro-boogie αφήγηση ανά στιγμές, ‘πολύχρωμα’ synths που αποπνέουν eighty-ίλα και μια γενικότερη αίσθηση εύπεπτου διακριτού glamour.

Ακόμη, στην κυκλοφορία συμμετέχουν κι άλλοι καλλιτέχνες, κυρίως στα φωνητικά, οι οποίοι εμπλουτίζουν άριστα τις παραγωγές της Ikonika και εκφράζουν με λόγια όλα όσα η ίδια οραματίστηκε κατά την δημιουργία του. Όπως η Andrea Galaxy στο πολύ ωραίο Noblest, ο ανερχόμενος MC Jammz στο Sacrifice και η Jessy Lanza στο Hazefield.

Aπό εκεί και πέρα, δυναμικό είναι το ξεκίνημα του δίσκου με το Girlfriend, ενώ από τις καλύτερες στιγμές είναι σαφώς τα κομμάτια Lear και, κυρίως, Lossy. Μπορείτε να απολαύσετε όλο το άλμπουμ παρακάτω.

Listen
Ikonika - Distractions (full album)

Distractions Tracklist:
01. Girlfriend – 03:17
02. Noblest – 02:56
03. Manual Decapacitation – 02:55
04. Lear – 03:52
05. BGM – 01:22
06. 435 – 03:26
07. Do I Watch It Like A Cricket Match – 02:31
08. Sacrifice – 02:57
09. Love Games – 03:43
10. Lossy – 03:23
11. Not Actual Gameplay – 03:36
12. Not – 03:05
13. Hazelfield – 02:55