Ital Tek – Control

Label: Planet Mu, Release Date: November 2013

Ital Tek – Control / releases

9 years ago
by

O Ital Tek κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό τη νέα του δουλειά, το Control που στα αυτιά μας ηχεί εντυπωσιακά όμορφα, με δυνατό και φρέσκο χορευτικό vibe, ενώ αν και πρόκειται για EP θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εύκολα ως mini album.

O ταλαντούχος μουσικός παραγωγός που ξεπήδησε από την σκηνή του Brighton το 2007, αν και νεαρός αποδείχτηκε ιδιαίτερα ικανός από την πρώτη στιγμή να κάνει σπουδαία πράγματα, όπως και τα πραγματοποιεί μέχρι σήμερα μετρώντας κάποιες πολύ καλές παραγωγές στο ενεργητικό του.

Έχει κυκλοφορήσει τρία ολοκληρωμένα albums, όλα στην Planet Mu της οποίας είναι μέλος, αρχικά το Cyclical το 2008, δύο χρόνια μετά ακολούθησε το Midnight Colour και πέρσι ήρθε το Nebula Dance. Αν κάποιος παρατηρήσει την διαφοροποίηση του ήχου αυτών των τριών albums σε σχέση με την χρονική ακολουθία τους, διαπιστώνει εύκολα την εξέλιξη της μουσικής που φτιάχνει ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης από το Μεγάλο Νησί.

Ταυτόχρονα αυτά τα επτά χρόνια παρουσίας του στην δισκογραφία έχει κάνει ούτε λίγο ούτε πολύ 11 προσωπικά EP’s, με τα περισσότερα στην εταιρεία του Mike Paradinas aka μ-ziq. Φέτος στις αρχές του έτους κυκλοφόρησε το Hyper Real EP στην Civil Music, ενώ στα μέσα Νοεμβρίου ήρθε το δωδέκατό του, Control, περί ου ο λόγος.

O Alan Myson aka Ital Tek στο Control EP έχει χωρέσει οχτώ εξαιρετικά κομμάτια, δείγμα της προαναφερθείσας εξέλιξής του, φρέσκες συνθέσεις, ανεβαστικοί ρυθμοί, με την electronica να μπλέκεται με idm, garage, footwork, jungle και άλλα είδη και υπο-είδη.

Πρόκειται για έναν πραγματικά αξιόλογο δίσκο που θα βρείτε σε ψηφιακή μορφή αλλά και φυσική σε 12ιντσο. Μία 25λεπτη εμπειρία που λογικά θα σας συναρπάσει. Έχει την δύναμη να το κάνει, είτε σε πιο δυνατές στιγμές του όταν και τα “σπάει” στα 160 bpm, είτε στις πιο ατμοσφαιρικές downtempo, ambient αναλαμπές, με σαμπλαρισμένα φωνητικά ή χωρίς, με τραβηγμένα synths ή πιο “γυμνά” κομμάτια.

Είναι ξεκάθαρο πως ο Ιtal Tek έχει αναπτύξει την αισθητική του εκ νέου, πηγαίνοντας τον προσωπικό του ήχο κάποια βήματα παραπέρα και ερχόμενος πλησιέστερα πχ. στον Machinedrum παρά στον Rashad, κομμάτια από το Control άλλωστε, όπως το Fireflies θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν γραφεί από τον Νεοϋορκέζο παραγωγό.

Από την άλλη το ομώνυμο Control φέρνει έντονα στο μυαλό την πρόσφατη κυκλοφορία του Pearson Sound παρουσιάζοντας μεγάλη ομοιότητα, και ενισχύοντας την άποψη ότι ο εν λόγω δημιουργός έχει την άνεση να πατάει και να ενώνει διαφορετικά styles.

Πως θα μπορούσε άλλωστε ένας νεαρός παραγωγός σαν τον iTAL tEK (συνήθως έτσι αναγράφει το όνομά του) που έχει δείξει από τον πρώτο καιρό δείγματα γραφής και μουσικής πρωτοπορίας να μείνει ανεπηρέαστος από όλο αυτό που ζούμε τα τελευταία 3-4 χρόνια στην σύγχρονη ηλεκτρονική σκηνή? Tον θάνατο δηλαδή των στεγανών ανάμεσα στα είδη, που ναι μεν από την μία ανακυκλώνει μουσικές από την άλλη δε, οδηγεί σε νέα μονοπάτια πλάθοντας καινούριους ηχοκόσμους και ανοίγοντας συνεχώς νέους ορίζοντες…

Listen
Ital Tek - Control preview minimix

Εν κατακλείδι, το Control πρέπει να το ακούσετε. Μία τελευταία παρατήρηση, ότι όλα τα κομμάτια του είναι σύντομης διάρκειας, τουλάχιστον όχι μεγάλης, δεν τα έχει επιμηκύνει άσκοπα όπως θα μπορούσε να το κάνει αν ήθελε να είναι πιο “ραδιοφωνικά” ή για εμπορικούς λόγους όπως κάνουν άλλοι παραγωγοί της σκηνής, προκειμένου να χαρακτηριστεί album και να κοπούν δύο βινύλια πιθανόν αντί για ένα. Είναι μετρημένος, κάτι το οποίο συμπεραίνεται και από τις συνεντεύξεις του, γεγονός που συνεκτιμάται. Ο Ital Tek στα καλύτερά του!

tracklist:
01. Fireflies – 03:28
02. Control – 03:16
03. Zero – 02:06
04. Violet – 03:39
05. Challenger Deep – 04:01
06. Ultra – 03:42
07. Jupiter Ascent – 03:33
08. Doom/Dream – 01:39