JahYu – Freedom Of Movement

Label: Tripedal Crow, Release Date: October 2017

JahYu – Freedom Of Movement / releases

5 years ago
by

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ ζούμε στον απόηχο της λεγόμενης προσφυγικής κρίσης. Η κρίση για τα ΜΜΕ δεν είναι πλέον στην επικαιρότητα, αφού, όπως κάθε άλλο στην καπιταλιστική κοινωνία που προωθούν, έρχεται και παρέρχεται σε μεγάλες ταχύτητες.

Δυστυχώς αυτό δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα. Χιλιάδες πρόσφυγες συνεχίζουν είτε να καταφθάνουν στα παράλια της Ευρώπης, είτε να μένουν εγκλωβισμένοι σε στρατόπεδα “φιλοξενίας” συνήθως σε αντίξοες συνθήκες και χωρίς πολλά δικαιώματα.

Η καινούρια κυκλοφορία της γερμανικής Tripedal Crow έχει σαν πηγή έμπνευσης τα γεγονότα των τελευταίων ετών και στόχο, την προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, κυρίως αυτού της ελεύθερης μετακίνησης των ανθρώπων.

Ο λόγος λοιπόν για το Freedom of Movement, ένα 12ιντσο βινύλιο που αποτελείται από το κομμάτι Again Again και τρεις επιπλέον εκδόσεις του ίδιου κομματιού.

Στα φωνητικά βρίσκουμε τον γνωστό και αγαπημένο πλέον Ras Tinny. Την κυκλοφορία ενισχύουν δυναμικά οι θρυλικοί Alpha and Omega, καθώς και ο Akcept, δίνοντάς μας δύο φοβερά remixes.

Ας ακούσουμε όμως πρώτα την προηγούμενη κυκλοφορία της Tripedal Crow και ας μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτήν την πολύ αξιόλογη και συνειδητοποιημένη δισκογραφική εταιρεία, καθώς και για τον άνθρωπο πίσω από την δισκογραφική, τον JahYu.

Listen
Circumfluent Spirits EP

H Tripedal Crow φτιάχτηκε από τον JahYu σαν μια πλατφόρμα από την οποία θα μπορούσε να εκφραστεί ελεύθερα.  Η πολιτιστική του κληρονομιά και η αγάπη του για την Dub και Sound System κουλτούρα θέτουν τα θεμέλια για το χαρακτηριστικό στυλ του JahYu.

Το σύμβολο της Tripedal Crow, δηλαδή το τρίποδο κοράκι, συμβόλιζε τον ήλιο στην αρχαία Κορέα και είναι συνυφασμένο με τις ρίζες του JahYu αφού ο ίδιος κατάγεται από την Κορέα.

Σε κάθε κυκλοφορία της Tripedal, αλλά και του JahYu, διακρίνουμε μια έντονη επιρροή από δύο φαινομενικά διαφορετικές κουλτούρες, της Ασιατικής και της κουλτούρας των Ρασταφάρι, με κοινό άξονα τα ιδεώδη της ενότητας μεταξύ των ανθρώπων. Επίσης βλέπουμε να επικρατεί μια ισορροπία που θυμίζει το Yin και το Yang μεταξύ των κομματιών.

Στο Α side διακρίνουμε μαλακές και όμορφες ανάλαφρες μελωδίες όπου κανείς μπορεί να το παραλληλίσει με το Yin και καθώς προχωράμε στον Β side η ατμόσφαιρα αποκτά βάρος και οι ρυθμοί φέρνουν σώμα και πνεύμα σε μια κατάσταση διαλογισμού.

JahYu in action

Στο Freedom of Movement, το μήνυμα που θέλει να περάσει ο JahYu και ο Ras Tinny δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρο. Η ελευθερία της κίνησης θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο και κατωχηρομένο δικαίωμα.

Αντιθέτως βλέπουμε πως αυτό δεν ισχύει, τα σύνορα λειτουργούν σαν ένας τρόπος φιλτραρίσματος των ανθρώπινων εισροών, συνήθως με μοναδικό φίλτρο την οικονομική κατάσταση του καθενός. Η αλληλεγγύη περνά σε δεύτερη μοίρα και βγαίνει από το συρτάρι μόνο όταν υπάρχει ανάγκη για επίδειξη ή στρατηγική εφαρμογή της.

Στην παραγωγή τώρα, ακούμε να ξεπηδούν υπέροχες μελωδίες από φλάουτο, οι οποίες εναρμονίζονται τέλεια με το roots style riddim και τα αναζωογονητικά φωνητικά του Ras Tinny. Εμπνευσμένο από τον διαλογισμό, το ηχοτοπίο που σχηματίζεται τονίζει τον σεβασμό αλλά και την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του JahYu.

Aπό τις λίγες φωτογραφίες των Alpha and Omega σε κοινή εμφάνιση

Το πόσο συνυφασμένη είναι η παρουσία των Alpha and Omega με την σύγχρονη dub σκηνή είναι νομίζω περιττό να αναλύσω. Ο ήχους τους είναι άκρως αναγνωρίσιμος και σε αυτό το remix.

Καταφέρνουν να αλλάξουν την μπασογραμμή του κομματιού, και να φιλτράρουν το υπόλοιπο κομμάτι μέσα από την κονσόλα μιξαρίσματός τους προσθέτοντας τον ήχο τους, αλλά παράλληλα μένοντας πιστοί στην ορίτζιναλ έκδοση.

Γυρνώντας το βινύλιο βρίσκουμε το version του κομματιού, όπου ο JahYu αυτήν την φορά χαράζει μια πιο μοντέρνα ηχητική πορεία από το αντίστοιχο A side. Οι ρυθμοί εδώ γίνονται πιο μελαγχολικοί, με μια dubstep διάθεση που τοποθετεί το κοινό σε μια σκεπτικιστική ατμόσφαιρα.

Λίγο πριν αρχίσει να κολλάει η βελόνα στο τέλος του βινυλίου βρίσκουμε το τελευταίο remix του δίσκου από τον Νεοζηλανδό απερχόμενο παραγωγό, Akcept. Ο οποίος κλείνει τον δίσκο με μια πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση. Σκοτεινοί ήχοι που παρόλα αυτά με την βοήθεια του Ras Tinny, ωθούν το κοινό σε ένα αδιάκοπο βάδισμα μόνο προς τα εμπρός, την ίδια στιγμή που το ύφος του original κομματιού παραμονεύει κάπου εκεί…

Listen
Freedom of Movement 12"

JahYu – Freedom Of Movement TCR002 

Tracklist

A1. Again Again  Featuring – Ras Tinny  – 04:40  (διαβάστε τους στίχους εδώ)
A2. Again Again (Alpha & Omega Remix) – 04:38
B1. Again A Version – 04:25
B2. Again A Version (Akcept Remix) Remix – Akcept – 05:01

Η κυκλοφορία αυτή είναι μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη στην dub σκηνή. Ο Ras Tinny καταθέτει λόγια από ψυχής που δεν θα μπορούσαν να είναι πιο επίκαιρα.

Η μουσική πρέπει να είναι το όπλο μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Ο JahYu και η Τripedal καταφέρνουν να στείλουν μηνύματα ελευθερίας και αλληλεγγύης σε κάθε άκρη του κόσμου. Βig up JahYu and Ras Tinny!