Jamie XX – In Colour

Label: Young Turks, Release Date: June 2015

Jamie XX – In Colour / releases

8 years ago
by

Μουσική. Rave. Χρώματα.

Μετά από έναν μεγάλο και μουντό χειμώνα, το In Colour κυκλοφορεί ανήμερα της επίσημης έναρξης του καλοκαιριού και υπόσχεται να χρωματίσει μουσικά το φετινό καλοκαίρι.

Δημιουργός αυτού δεν είναι άλλος παρά o ευφυέστατος Jamie Smith,  μέλος του πολυαγαπημένου βρετανικού συγκροτήματος, The XX. Γνωστός απλά και ως Jamie xx, o 27χρονος καλλιτέχνης πάλει την υδρόγειο τα τελευταία 7 περίπου χρόνια με μουσικές δονήσεις που ως επίκεντρο έχουν την πολυτάραχη underground σκηνή του Λονδίνου.

Ένας τέτοιος ισχυρός “σεισμός” φυσικό και επόμενο ήταν να επεκταθεί με γρήγορους ρυθμούς μίλια μακριά από την αφετηρία του και τα τελευταία χρόνια βρήκαν των Jamie σε διάφορους προορισμούς.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα παρέμεινε στην Αμερική περιοδεύοντας με τους ΧΧ αλλά παράγοντας και μουσικές για μεγάλα ονόματα της ηπείρου όπως Alicia Keys, Drake και Radiohead.

Φυσικά από το ενεργητικό του δεν έλειψαν και τα remixes, με αποκορύφωμα της δουλειάς του να αποτελεί η συνεργασία του με ένα εκ των μεγαλύτερων ονομάτων της soul και jazz μουσικής σκηνής, τον Gil Scott Herron. To 2011 λοιπόν μας χάρισε το We’re New Here, άλμπουμ το οποίο μόνο θετικές κριτικές είχε να προσκομίσει αφού την παραγωγή αυτού ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο Jamie.

Από τότε ακολούθησαν και άλλα tracks χωρίς όμως να ανήκουν σε κάποια ολοκληρωμένη προσωπική δουλεία παρά μόνο υπό την μορφή singles και remixes.

Artwork taken from the cover of Jamie xx's new album, In Colour.

Φήμες για την έκδοση του προσωπικού του άλμπουμ άρχισαν να κυκλοφορούν περίπου πριν έναν χρόνο, όταν ο καλλιτέχνης προχώρησε στην έκδοση δυο singles, ένα εκ των οποίων ήταν και το Girl/ Sleep Sound. Το δεύτερο κομμάτι μάλιστα βρέθηκε και πρώτο στο chart του Paranoise με τα καλύτερα video για την χρονιά 2014.

Όντας μακριά και while NY was killing him λοιπόν, ο Jamie φαίνεται να ανέπτυξε μια ιδιαίτερη νοσταλγία για την πατρίδα του και συγκεκριμένα για την πλούσια μουσική σκηνή της. Όπως ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά, καθ’ όλο το διάστημα που έλειπε από αυτήν δεν έπαυε να ακούει μουσικές από το πρόσφατο επικό παρελθόν των 90’s αλλά και αφιερώματα σε αυτό.

Αυτή η νοσταλγία αποτελεί και τον πυρήνα του In Colour, ένα άλμπουμ εξολοκλήρου αφιερωμένο στις μουσικές αποχρώσεις μιας ξάγρυπνης πόλης. Jungle, Bass, Garage, Grime, Dub και Dubstep, Electronica, House, Trip Hop, Breaks, Drum’n’Bass. Κάθε είδος και ένα διαφορετικό χρώμα.

Η Μεγάλη Βρετανία, και ειδικότερα η πόλη του Λονδίνου, ανέκαθεν αποτελούσε στέγη για τους ήχους αυτούς που σε συνδυασμό, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, καθόρισαν μια έννοια που τελευταίως συζητιέται και πάλι το ίδιο έντονα.

Αυτή δεν είναι άλλη από την έννοια του Rave και το κομμάτι All Under One Roof Raving εξύμνησε ακριβώς αυτό, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα το έδαφος για το In Colour. Με τα vocals του παρμένα από το video αφιέρωμα στα ’90s, Fiorucci made me Hardcore, και το μελωδικό background, χαρακτηριστικό πλέον του καλλιτέχνη, ο Jamie παντρεύει το παρελθόν με το παρόν με μία παραγωγή ύμνο για την rave culture.

Watch

Δεν είναι μυστικό άλλωστε πως αυτή η -άλλοτε- underground κουλτούρα έχει πάρει πλέον αρκετά mainstream διαστάσεις. Ίσως η πορεία της κοινωνίας μας σήμερα, η πίεση, το στρες, το άγχος, ακόμα και η οικονομική κρίση, να ευθύνονται για το ότι ολοένα και μεγαλύτερο είναι το πλήθος που, έχοντας χάσει το νόημα των βαθύτερων ανθρώπινων σχέσεων, προσελκύεται από την εσκειπιστική της μαγεία.

Δυστυχώς βέβαια αυτό γίνεται σε βάρος της αληθινής ομορφιάς της: Ομορφιά την οποία πιθανότατα ο Jamie νοσταλγεί και επιχειρεί να αναδείξει, όπως αποκαλύπτουν και οι στίχοι του Loud Places.

Επιστρέφοντας λοιπόν στο In Colour, αυτό περιλαμβάνει 11 κομμάτια, 7 από τα οποία δεν έχουν διαρρεύσει ως αυτήν την στιγμή, και έρχεται την 1η Ιουνίου από την αγαπημένη μας Young Turks.

Σε αυτό συμμετέχουν, από την μια με φωνητικά ο Young Thug μαζί με τον Popcaan, καθώς και τα άλλα δυο μέλη των ΧΧ, Romy και Oliver Sim, από την άλλη, στην μουσική παραγωγή, συμμετέχει ο Four Tet στο ανάλαφρο κομμάτι με σαφείς UKG επιρροές ονόματι Seesaw.

Listen

Την ακριβή σειρά της Tracklist μπορείτε να την βρείτε παρακάτω, ενώ το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει σε όλες τις πιθανές μορφές. Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε καθώς το In Colour έρχεται σε λίγες βδομάδες για να σηματοδοτήσει ένα καλοκαίρι γεμάτο μουσική, rave, χρώματα.

Tracklist:

1. Gosh

2. Sleep Sound

3. Seesaw (ft. Romy)

4. OBVS

5. Just Saying

6. Stranger in a Room (ft. Oliver Sim)

7. Hold Tight

8. Loud Places (ft. Romy)

9. I Know There’s Gonna Be Good Times (ft. Yound Thug and Popcaan)

10. The Rest Is Noise

11. Girl