Jay Glass Dubs & Guerilla Toss – Jay Glass Dubs vs Guerilla Toss

Label: Bokeh Versions x DFA, Release Date: October 2017

Jay Glass Dubs & Guerilla Toss – Jay Glass Dubs vs Guerilla Toss / releases

6 years ago
by

Ένας από τους πιο αξιόλογους Έλληνες μουσικούς παραγωγούς τα τελευταία χρόνια, ο Jay Glass Dubs, πραγματοποίησε πρόσφατα μία πολύ ωραία κυκλοφορία σε συνένωση δυνάμεων δύο εξαιρετικών ξένων εταιρειών.

Ο Δημήτρης Παπαδάτος, όπως είναι το πραγματικό όνομα του καλλιτέχνη, είναι συνθέτης, μουσικός και ηχητικός καλλιτέχνης, γεννημένος στις ΗΠΑ και κάτοικος Αθηνών. Ο πειραματισμός του σε διάφορες ηχητικές “περιοχές” ξεκίνησε το 2002 και έκτοτε έχει εντρυφήσει σε ηχητικές συντεταγμένες που καλύπτουν ένα ευρύτερο φάσμα, από την pop στην music-concrete, το post-grime και την dub.

Έπειτα από τα projects του Ku και The Hydra με τα οποία έβγαλε πολλά albums σε διάφορες εταιρείες, Inner Ear και Orila στο πρώτο, Feral Tapes, Phinery Tapes, Nutty Wombat, Infinite Waves κ.ά. στο δεύτερο, κι ενώ έχει συνθέσει ακόμη και μουσική για βραβευμένα φιλμ μικρού μήκους και πρωτοποριακές performances, τον τελευταίο καιρό έχει δώσει βάρος στο project Jay Glass Dubs και όπως αναφέρει:

“Είναι μια άσκηση ύφους που εστιάζει σε ένα αντιπαράδειγμα μιας ιστορικής προσέγγισης της dub μουσικής, απογυμνωμένης στην βασική της μορφή με τύμπανα / μπάσο / φωνητικά και εφέ να έχουν τον βασικό ρόλο.”

Mε τις κυκλοφορίες του ως Jay Glass Dubs να έχουν βγει σε εταιρείες όπως οι Bokeh Versions, Seagrave, The Tapeworm, Αnomia, Hyle Tapes, THRHNDRDSVNTNN, ο Αθηναίος μουσικός έχει καταφέρει να ξεπεράσει προ πολλού τα όρια της εγχώριας μουσικής σκηνής.

Ενδεικτικό της αναγνώρισης που χαίρει η δουλειά του είναι το γεγονός ότι αυτή έχει παρουσιαστεί σε παγκόσμια ιδρύματα και φεστιβάλ όπως τα Transmediale, Μπιενάλε της Αθήνας, Telerama Dub Festival, Στέγη Γραμμάτων Και Τεχνών, Fasma Festival, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Cynetart Festival, σε παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου, αλλά και σε διάφορα άλλα σημαίνοντα μέρη σε πόλεις όπως Λονδίνο, Μπρίστολ, Βερολίνο, Παρίσι, Βιέννη κλπ.

Δείγματα της δουλειάς του έχουν παρουσιαστεί σε ραδιοφωνικές εκπομπές παγκοσμίου εμβέλειας, σε σταθμούς όπως οι BBC3, NTS Radio, ResonanceFM, Dublab μεταξύ άλλων και οι κυκλοφορίες του έχουν λάβει κριτικές από σημαντικά sites και έντυπα.

Jay Glass Dubs

Πάμε όμως στην καινούρια κυκλοφορία η οποία ήρθε μέσα από τις Bokeh Versions και DFA Records που ένωσαν τις δυνάμεις τους για μία ιδιαίτερη δουλειά, το εκτενές reworking ουσιαστικά του JGD πάνω σε προηγούμενα κομμάτια από το πιο πρόσφατο άλμπουμ, φετινό, της experimental / post-punk / avant garde μπάντας Guerilla Toss από την Βοστώνη των ΗΠΑ, μέλους της DFA.

Το αποτέλεσμα είναι ένα υπέροχο EP υπό τον τίτλο Jay Glass Dubs vs Guerilla Toss που περιλαμβάνει 4 κομμάτια σε συνολική διάρκεια 29 λεπτών. O JGD αναμορφώνει τους Guerilla Toss και παρουσιάζει τις συνθέσεις τους απογυμνωμένες, σε Dub ύφος και αισθητική, με το στοιχείο του πειραματισμού να είναι έκδηλο.

Έτσι, τα φρενήρη ρυθμού τραγούδια της αμερικάνικης μπάντας έχουν μεταμορφωθεί, κινούνται πλέον πιο αργά, φέρουν έντονα τύμπανα με reverb και αρκετά μπάσα, και έχουν εξελιχθεί σε μυσταγωγικούς ύμνους, όπως στο πρώτο, το Skull Dub, όπου επικεντρώνεται στα φωνητικά της Kassie Carlson. Αυτό είναι ίσως το καλύτερο κομμάτι του ΕΡ, αν και όλα είναι εξίσου ξεχωριστά και ενδιαφέροντα, άλλωστε η κυκλοφορία είναι πλήρως συνεκτική.

Ο Jay Glass Dubs όπως εύστοχα αναφέρει το δελτίο τύπου, πατά με το ένα πόδι στο παρελθόν αλλά έχει και τα δύο του μάτια ανοιχτά στον ορίζοντά του, κάτι που επιβεβαιώνεται από την ακρόαση της κυκλοφορίας, καθώς επιτυχώς μας μεταφέρει σε μια εξω-κοσμική ατμόσφαιρα, με πολλά ψυχεδελικά και “ομιχλώδη” μοτίβα, αλλά ταυτόχρονα με την καθόλα σύγχρονη προσέγγισή του στον Dub ήχο του σήμερα και του αύριο, παρουσιάζει ένα άρτιο σύνολο σε μια κατεύθυνση φουτουριστικής Dub.

Πρόκειται για μία πράγματι εξαιρετική δουλειά, “ταξιδιάρικη” και σίγουρα καλοτάξιδη! Απολαύστε την παρακάτω και θα βεβαιωθείτε.

Listen
Jay Glass Dubs vs Guerilla Toss (full EP) [2017, Bokeh Versions x DFA]

Jay Glass Dubs vs Guerilla Toss Tracklist:
1. Skull Dub – 06:40
2. String Dub – 07:25
3. TV Do Dub – 05:27
4. Can I Get The Real Dub? – 09:26

 

Θυμηθείτε εδώ την πολύ ενδιαφέρουσα αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε ο JGD τον περασμένο Ιούνιο και εδώ μπορείτε να ακούσετε το mix που χάρισε πέρσι στον Paranoise στα πλαίσια του εβδομαδιαίου Guest DJ section.