Jonwayne – Rap Album Two

Label: Authors, Release Date: February 2017

Jonwayne – Rap Album Two / releases

6 years ago
by

Μια νέα κυκλοφορία που περιμέναμε εναγωνίως για καιρό ήρθε πρόσφατα να μας επανασυντονίσει σε χιπ χοπ βηματισμούς. Πρόκειται για την μεγάλη επιστροφή σε επίπεδο ολοκληρωμένης δουλειάς του rapper και beatmaker με την επιβλητική παρουσία επί σκηνής, ένα άλμπουμ που δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

O εκκεντρικός νεαρός Αμερικάνος μουσικός παραγωγός και rapper Jonwayne, ή Jon Wayne όπως γράφει η ταυτότητά του, απόγονος του φημισμένου ήρωα του αμερικανικού έθνους και προ-προπάππου του με το ίδιο όνομα μάλιστα, ήρθε στο προσκήνιο κάπου στις αρχές του 2009, όταν στην ηλικία των 19 ετών άρχισε να εμφανίζεται δειλά δειλά στα Low End Theory με τις ευλογίες των Flylo, GLK, Kutmah, Daedelus.

Στο ξεκίνημά του ασχολήθηκε περισσότερο με παραγωγές, κάνοντας αρχικά rap mixtapes και κάποια instrumental albums, ένα από τα οποία ήταν το ’11 στην Alpha Pup με τίτλο Bowser.

Έπειτα, τον πήρε στο δυναμικό της η Stones Throw που τον ανέδειξε σε πολύ ευρύτερο κοινό και άρχισε σιγά σιγά το όνομά του να ακούγεται και πέρα από τα όρια των ΗΠΑ. Εκεί έβγαλε τις κασσέτες – mixtape Cassette 1, 2, 3 και πρόσφατα, στο φθινόπωρο του 2013 έδειξε τις ικανότητές του ως MC στο πρώτο του άλμπουμ με τον ίδιο στα raps πλέον, στο Rap Album One, κάτι που ήταν προτροπή της ίδιας της εταιρείας μάλιστα! Ένας δίσκος αναμφίβολα πολύ καλός που τον καταξίωσε διεθνώς.

Έκτοτε, ακολούθησε από τον ίδιο η συλλογή Cassette On Vinyl μέσα από την Stones Throw το ’13, το περιπαιχτικό EP Jonwayne Is Retired το 2015, με το οποίο πραγματοποίησε το ντεμπούτο της δικής του δισκογραφικής εταιρείας, Authors, και πιο πρόσφατα, μετά από κάποια tracks που έβγαλε μόνο ψηφιακά, στο κλείσιμο του ’16, κυκλοφόρησε το instrumental διπλό άλμπουμ, Here You Go, στην Street Corner Music.

O 27χρονος σήμερα beatmaker και MC από την Πόλη των Αγγέλων της Καλιφόρνια, δούλευε για τρία χρόνια πάνω στην καινούρια του δουλειά, βάζοντας πολύ μεράκι, τόσο στην παραγωγή, όσο και στον στίχο, καθώς στο Rap Album Two που κυκλοφορεί εδώ και 3 εβδομάδες τον παρατηρούμε σαφώς πιο ώριμο από ποτέ.

Όχι μόνο μουσικά, καθώς δεν αμφιβάλλαμε ποτέ τα προηγούμενα χρόνια για την έφεσή του στο να γράφει καταπληκτικά, πιασάρικα, βαριά ή πιο μελωδικά beats, αλλά κυρίως στιχουργικά. Σε αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο και η περιπέτεια που πέρασε ο ίδιος στο προηγούμενο διάστημα με τα προβλήματα αλκοολισμού που αντιμετώπισε και που φαίνεται να έχει ξεπεράσει πλέον.

Watch
Jonwayne - These Words Are Everything (official video)

Η μάχη που έδωσε ήταν σκληρή και διήρκησε χρόνια, με τον ίδιο να μην το κρύβει από τους fans του. Ίσα ίσα, ακόμη μιλάει δημοσίως γι’ αυτό και τελείως ανοιχτά, συμβουλευτικά μάλιστα, προς ανθρώπους που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Ήδη το 2014 είχε αναφέρει στις σελίδες του στα social media:

“I promptly removed myself from the community and went into exile. I became sober and began to make healthy choices with the help of family. I, for once, put myself before my ambition and it made for a bittersweet reality. In the process I alienated friends and allies. Opportunities and security slipped through my fingers. Bridges were burned. Momentum screeched to a halt. I was scared. All which I’ve spent my entire adult life building seemingly came crashing down on me.”

Είναι ολοφάνερη η έντονη επίδραση που είχε στον ίδιο το πρόβλημα αλκοολισμού μέσα στα νέα του κομμάτια. Με απόλυτα ειλικρινή και αυτοκριτική διάθεση, συχνά με στοιχεία αυτοσαρκασμού και κάποιο “παιχνίδισμα”, o Jonwayne αναφέρεται στα πρόσφατα προβλήματα που αντιμετώπισε κυρίως στα Human Condition – πολλές αναφορές στα πάθη των ανθρώπων, Out Of Sight – επικεντρώνεται στα δικά του λάθη και στην μοναξιά που βίωνε ως αποτέλεσμα της δικής του κακής συμπεριφοράς, Blue Green – ακριβώς στον εθισμό και στον απόλυτο πάτο που είχε πιάσει λέγοντας μεταξύ πολλών άλλων “Jameson in my blood, Jameson on my mind”, στο City Lights – πιο διακριτικά, καθώς δεν επικεντρώνεται μόνο στα δικά του προβλήματα αν και συμβουλεύει ρητά τους νέους μετά την δική του εμπειρία, ενώ φυσικά και στο υπέροχο κλείσιμο του άλμπουμ που κάνει με το These Words Are Everything.

Στιχουργικά πάλι, αξίζει να σημειωθεί η έμμεση αναφορά του στο θέμα των χρημάτων και της ασημαντότητάς τους για την πραγματική ζωή στο Paper (εννοεί τα λεφτά), αλλά βέβαια και το εναρκτήριο TED Talk, όπου αφενός καυτηριάζει/κοροϊδεύει τα TED Talks, αφετέρου μιλάει σε πολύ προσωπικό τόνο με πολλά ενδιαφέροντα σημεία.

Όσο για τις παραγωγές; Ως συνήθως μεν, αλλά ακόμη περισσότερο τώρα, απλές, “γυμνές” σε πολλές περιπτώσεις, για να κουμπώνει πάνω τους o Wayne την μεστή φωνή του. Προσωπικά θεωρώ καλύτερα tracks κατά σειρά τα These Words Are Everything, Out Of Sight, Human Condition, Blue Green, Afraid Of Us. 

Πρόκειται για έναν δίσκο με 12 κομμάτια στην συνολική διάρκεια των 45 λεπτών, και με συμμετοχές σε κάποια από αυτά των Shango, Ζeroh, Low Leaf, Danny Watts. Ήδη όμως αναφέρθηκαν πολλά και μπορεί να μην χρειαζόταν και τίποτα, απλά πατήστε το play.

Listen
Jonwayne - Rap Album Two

Rap Album Two Tracklist;
01. TED Talk – 03:47
02. LIVE From The Fuck You – 02:54
03. Human Condition – 03:21
04. Out of Sight – 04:27
05. The Single – 01:39
06. Paper (feat. Shango) – 03:22
07. City Lights – 03:53
08. Rainbow (feat. Danny Watts) – 03:08
09. Afraid of Us (feat. Zeroh) – 07:24
10. Blue Green (feat. Low Leaf) – 03:43
11. Hills (feat. Zeroh) – 01:48
12. These Words Are Everything – 05:11