Kako Synapantima – Children

Label: self released, Release Date: July 2014

Kako Synapantima – Children / releases

9 years ago
by

Μία από τις καινούριες κυκλοφορίες που ακούσαμε κατ’ επανάληψη το καλοκαίρι ήταν το νέο άλμπουμ της αγαπημένης ελληνικής reggae μπάντας, Κακό Συναπάντημα.

Δύο χρόνια μετά το προηγούμενο album, Pressureality, και έξι μετά το ντεμπούτο τους στο ομώνυμο album Κακό Συναπάντημα, η μπάντα από την Θεσσαλονίκη επέστρεψε δισκογραφικά φέτος τον Ιούλιο με την τρίτη κατά σειρά ολοκληρωμένη κυκλοφορία.

Μολονότι οι απαρχές της δημοφιλούς μπάντας χρονολογούνται στο μακρινό πια 2001, όταν με την τότε -μικρότερη- σύνθεση ο ήχος τους ήταν περισσότερο επικεντρωμένος στο hip hop και στο ιδίωμα του low bap κατά την Freestyle Productions, όπου άλλωστε κυκλοφόρησαν στις αρχές του ’02 τον πρώτο τους δίσκο, οι Κακό Συναπάντημα είναι εδώ και χρόνια αμιγώς reggae band.

Ο ηχητικός προσανατολισμός τους φαίνεται να αλλάζει κατά το 2004, όταν έπειτα από διάφορους πειραματισμούς, καταστάλαξαν στο μουσικό ύφος που επιθυμούσαν και η σύνθεση των μελών που απαρτίζουν την μπάντα διαφοροποιήθηκε σημαντικά, καθώς μόλις δύο από το αρχικό σχήμα συνέχιζαν την παρουσία τους.

Έκτοτε, το επίσημο ντεμπούτο της μπάντας έγινε ουσιαστικά το 2008, με τον δεύτερο δίσκο να έρχεται το 2012, και σε όλο αυτό το διάστημα οι Κακό Συναπάντημα γύρισαν απ’ άκρη σ’ άκρη την Ελλάδα με δεκάδες live εμφανίσεις σε πόλεις και χωριά, με τον κόσμο να αποδεικνύει παντού την αγάπη του για την μουσική τους.

Watch
Κακό Συναπάντημα - Children [2014, Children]

Φέτος λοιπόν, πιάσαμε στα χέρια μας τον τρίτο δίσκο κατά σειρά ο οποίος και συντρόφευσε από τον Ιούλιο και έπειτα τις διακοπές μας, άλλωστε το Children είναι ένα αμιγώς καλοκαιρινό album. Aποτελείται από 11 κομμάτια με συνολική διάρκεια τα 39 λεπτά και κυκλοφορεί χωρίς την ετικέτα κάποιας δισκογραφικής εταιρείας.

Πρώτο track είναι το Δίχως Βιτρίνα, με το ξεκίνημα στον δίσκο να έχει έναν χιουμοριστικό και καταγγελτικό ταυτόχρονα στίχο για την ΑΕΠΙ και την εν γένει μουσική βιομηχανία, τονίζοντας ουσιαστικά σε αντιδιαστολή το ανεξάρτητο ύφος των Κακό Συναπάντημα.

Σε παρόμοιο τόνο, σειρά παίρνει το Ζόμπι όπου ο Ste πραγματεύεται εύστοχα την σύγχρονη κοινωνικο-πολιτική ελληνική πραγματικότητα όπου “πουλάμε και τ’ αστέρια”, για να ακολουθήσει το Children. Αυτό σίγουρα είναι το καλύτερο κομμάτι του άλμπουμ, γεννημένο για να γίνει hit, να καρφωθεί στο μυαλό των ακροατών και να τραγουδιέται για καιρό. Φανταστικός, υπέροχος στίχος με τον Northical στα καλύτερά του…  

“αν τα μάτια σου ήταν πιτσιρίκια θα γούσταραν να κάνουν φασαρία, να κολυμπάν βαθιά χωρίς σωσίβιο, την ξαστεριά νά ‘χουν για αυλή και μπάλα έναν ήλιο” 

Περνάμε στο Radio Rally Rasta με πολύ ωραία dub και τον Ste στα φωνητικά να είναι και πάλι καυστικός με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο, ενώ πέμπτο κομμάτι είναι το Nτοκυμαντέρς, ίσως το δεύτερο καλύτερο κομμάτι μετά το Children. Φοβερός στίχος όπου ο Northical επισημαίνει πως “μέσα στην αστική ζούγκλα επιβιώνουν οι εξαγοράσιμοι, είναι η νέα strategy η κατοχή νά ‘ρθει μ’ ανάπτυξη..”.

Κι αφού ήδη ο δίσκος έχει ανεβάσει ρυθμό, πάμε στο Τρέχα, ένα όμορφο κλασσικό instrumental dub track, για να μπει αύθις ο Ste με το Sayonara Tonight σε άλλη μια κριτική της εγχώριας πραγματικότητας με ένα καλοκαιρινό περιτύλιγμα. Η αγαπημένη εποχή του χρόνου, αποθεώνεται όμως και στην συνέχεια, στο Τhe Same Land.

Πάρα πολύ όμορφο, σε παρόμοιο ύφος, είναι και το επόμενο κομμάτι, ο Κομήτης, όπου συμμετέχει επίσης με τα vocals του ο Μorf από τους Animanation. Προτελευταίο στην ακρόαση κατά σειρά έρχεται το Iron Man με τον δίσκος να κλείνει με την dub version του προηγούμενου ως Iron Dub.

Εν κατακλείδι, το Children πρόκειται για άλλη μια ιδιαίτερα αξιόλογη δουλειά από τους Κακό Συναπάντημα, οι οποίοι μετά την δεκαετή τους πορεία δείχνουν πιο ώριμοι από ποτέ, το ίδιο και η μουσική τους που χαρακτηρίζεται από έναν γεμάτο ήχο, με χρήση πολλών samples και των φυσικών οργάνων που παίζουν τα 9 μέλη της μπάντας. Και βέβαια ακόμα, από την μοναδική αμεσότητα στον στίχο που καταφέρνουν πάντα και διαχρονικά μέχρι σήμερα να επιτυγχάνουν οι δύο MC’s της μπάντας.

Μπορείτε να προμηθευτείτε το άλμπουμ σε ψηφιακή ή φυσική μορφή από εδώ προς 5 ευρώ.

Watch
Κακό Συναπάντημα - Ντοκυμαντέρς [2014, Children]

Children traklist:

01. Δίχως Βιτρίνα – 02:49
02. Ζόμπι – 04:07
03. Children – 04:11
04. Radio Rally Rasta – 04:03
05. Ντοκυμαντέρς – 04:05
06. Τρέχα – 03:47
07. Sayonara Tonight – 03:43
08. The Same Land – 03:03
09. Κομήτης – 03:08
10. Iron Man – 02:57
11. Iron Dub – 02:48