Kiki Hitomi – Karma No Kusari

Label: Jahtari, Release Date: September 2016

Kiki Hitomi – Karma No Kusari / releases

7 years ago
by

Η χαρισματική τραγουδίστρια και παραγωγός από την Ιαπωνία προχωρά ένα βήμα παραπέρα την καλλιτεχνική της σταδιοδρομία και κυκλοφορεί τον πρώτο της προσωπικό δίσκο.

Η Kiki Hitomi έγινε γνωστή κυρίως μέσα από την συμμετοχή της στο σχήμα King Midas Sound, όντας το ένα τρίτο αυτού, μαζί με τον The Bug και τον Roger Robinson, διαγράφοντας μία εξαιρετική πορεία, από το 2008 και το υπέροχο Cool Out που κοσμεί η ίδια με την φωνή της, μέχρι το ’15 και το πιο “βαθύ” album Edition 1.

Ως κάτοικος Λονδίνου εκείνα τα χρόνια, συνεργάστηκε ακόμη εκτενώς με την Dokkebi Q και τον Ιάπωνα μουσικό παραγωγό Gorgonn, κυκλοφορώντας από κοινού το εξαιρετικό εκείνο album της πρώτης, Hardcore Cherry Bon Bon.

Ακόμη, με τον Kevin Martin aka The Bug, συνεργάστηκε και στο project Black Chow, βγάζοντας οι δυο τους ένα πολύ καλό EP για τους Jahtari το 2011, το Wonderland EP, όπως και συμμετέχοντας με άλλα κομμάτια σε συλλογές του label τα επόμενα χρόνια, όπως και στην συλλογή της Hyperdub για τα 5 της χρόνια με το Purple Smoke.

Mία ακόμη πτυχή της καλλιτεχνικής της προσωπικότητας είναι το γεγονός πως ασχολείται εδώ και χρόνια με το graphic design, ιδιότητα με την οποία την συναντήσαμε στα εξώφυλλα των δύο πρώτων King Midas Sound albums τα οποία και σχεδίασε, όπως και σε άλλες κυκλοφορίες του Bug και της δισκογραφικής Jahtari.

Watch
Kiki Hitomi - Karma No Kusari (teaser video)

Τα τελευταία τρία χρόνια, η Kiki Hitomi ζει στην Λειψία, πόλη όπου εδρεύει και το πρώτο digital reggae label στην Ευρώπη, η αγαπημένη μας πολλά χρόνια τώρα δισκογραφική – κολλεκτίβα Jahtari.

Εκεί βέβαια κατοικεί κι ο ιθύνον νους, ο πρωτοπόρος και master του συγκεκριμένου υβριδίου της Reggae, o γνωστός μας Disrupt, κι αυτός ήταν ο λόγος μετακόμισης της Kiki Hitomi: Για να δουλέψουν πάνω στο νέο εγχείρημα και να ηχογραφήσουν.

Η ταλαντούχα Γιαπωνέζα είχε την ιδέα να βγάλει έναν δίσκο εμπνευσμένο από την Enka μουσική, παραδοσιακό είδος από την χώρα της – συναφές κάπως με τα δυτικά Blues και την τότε Pop – ιδιαίτερα δημοφιλές ακόμη και σήμερα, το οποίο έλκει τις ρίζες του από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα και γνώρισε μεγάλη άνθιση στα 50’s και 60’s.

Έχοντας δίπλα της τον Disrupt λοιπόν, oι δυο τους δούλεψαν από κοινού πάνω στις ιδέες της Hitomi και έγραψαν κάποια νέα κομμάτια, τα οποία πλαισιωμένα με συνθέσεις άλλων μουσικών με τους οποίους συνεργάστηκε η Kiki, συνθέτουν ένα εξαίσιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα που συνδυάζει εύστοχα την Enka με Dub και Reggae, και δη την Digital Laptop Reggae.

Watch
Kiki Hitomi - Pink No Kimono

Ο δίσκος τιτλοφορείται Karma No Kusari που σημαίνει “αλυσίδα του karma”, κυκλοφορεί από τις αρχές Σεπτέμβρη σε βινύλιο μπλε χρώματος και σε ψηφιακή μορφή, φέρει την σφραγίδα ποιότητας των Kiki Hitomi και Disrupt όπως αναφέρθηκε, είναι γραμμένος αποκλειστικά με αναλογικό εξοπλισμό -όπως πάγια συμβαίνει στις δουλειές του εν λόγω label- και αποτελείται συνολικά από 10 κομμάτια.

Φυσικά δεν λείπουν τα κλασσικά 8-bit samples που χρησιμοποιούν oι Jahtari, όπως και η όλη τεχνοτροπία που έχουμε συνηθίσει, ωστόσο έχουμε να κάνουμε με έναν διαφοροποιημένο δίσκο από τις προηγούμενες κυκλοφορίες της εταιρείας. Πιο σκοτεινό, πιο ατμοσφαιρικό θα έλεγε κανείς, με στοιχεία ψυχεδέλειας. Cosmic vintage pop χαρακτηρίζει την μουσική του άλμπουμ το ίδιο το label.

Καλύτερο κομμάτι, ή πιο “πιασάρικο” είναι μάλλον το Pink No Kimono, ενώ στα highlights του album είναι σαφώς η συμμετοχή του “αθάνατου” Spaceape στο Nen Nen Korori, το γνωστό riddim του μυστηριώδους Tapes ελαφρώς αναμορφωμένο στο Yume No Hana, αλλά και το Yellow Story σε παραγωγή των Δανών μελών της κολλεκτίβας, Maffi.

Watch
Kiki Hitomi feat. Space Ape - Nen Nen Korori

Karma No Susari LP Tracklist:
A1. Tabidaichi (Departure) – 01:16
A2. Nightwalkers – 03:15
A3. Yellow Story (music by Maffi) – 02:56
A4. Everytime You Knock Me Down – 01:28
A5. Pink No Kimono (music by Masaaki Hirao) – 03:40
B1. Nen Nen Korori (feat. Space Ape) – 03:26
B2. Karma No Kusari – 01:06
B3. Yume No Hana (music by Jackson Bailey aka Tapes) – 03:14
B4. Samurai Spoon – 02:20
B5. Galaxy (music by Stephane Picq) – 02:50