Laurel Halo – Dust

Label: Hyperdub, Release Date: June 2017

Laurel Halo – Dust / releases

6 years ago
by

Η Αμερικανίδα καλλιτέχνις επέστρεψε δισκογραφικά στο προσκήνιο, κυκλοφορώντας έναν νέο προσωπικό δίσκο που αποτελεί μάλιστα, την καλύτερη ίσως ως τώρα δουλειά της και έρχεται να επιβεβαιώσει τις υψηλές μας προσδοκίες.

Με καταγωγή το Ann Harbor του Michigan και techno κατά κύριο λόγο αρχικές επιρροές, η Laurel Anne Chartow aka Laurel Halo δεν άργησε να δείξει το ταλέντο της στην παραγωγή και να διαγράψει μία αξιόλογη πορεία στις μουσικές σκηνές ανά τον κόσμο.

Αρχικά, έκανε την εμφάνισή της με το όνομα King Felix όπου τα χρόνια 2006-2011 πραγματοποίησε κάποιες κυκλοφορίες, ανάμεσά τους τα ΕP’s King Felix και Hour Logic στην Hippos in Tanks. Το 2012 ξεκινάει η συνεργασία της ανερχόμενης πια μουσικού με την Hyperdub όπου κυκλοφορεί το ντεμπούτο -εξαιρετικό- άλμπουμ της Quarantine για να ακολουθήσει έναν χρόνο αργότερα το δεύτερο, με τίτλο Chance Of Rain, πάλι στην εταιρεία του Kode9.

Kι ενώ η Laurel Halo είχε κάνει ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα στην δισκογραφία, αλλά και με πολυ-άριθμες εμφανίσεις σε clubs και stages του πλανήτη όπου άφηνε πάντα τις καλύτερες εντυπώσεις, άργησε κάπως να βγάλει την επόμενη ολοκληρωμένη της δουλειά, καθώς ως σήμερα μεσολάβησε μόνο το EP In Situ, σε λίγο πιο πειραματική κατεύθυνση, στην Honest Jon’s.

Η Halo είχε ξεχωρίσει για τον ιδιαίτερο ήχο της, ένα αμάλγαμα ηλεκτρονικών ρυθμών και υφών, πότε σε techno, πότε σε breakbeat, σε dubstep, σε abstract, trip hop κ.ά. φόρμες, που ωστόσο ενδύονται με τα όμορφα και αιθέρια φωνητικά της, τα οποία χαρακτηριστικά σαμπλάρει η ίδια και που μαζί με ποικίλα synthesizers και drum machines που χρησιμοποιεί, συνθέτουν πάντα ένα πολύ ενδιαφέρον ηχητικό έργο που δύσκολα θα άφηνε κάποιον ασυγκίνητο.

Τώρα, από τις 23 Ιουνίου συγκεκριμένα, η Hyperdub έθεσε προς διάθεση τον καινούριο της δίσκο, το υπέροχο Dust, ένα καθόλα συνεκτικό μουσικό έργο, αποτελούμενο από 11 αυτοτελείς συνθέσεις στην συνολική διάρκεια των 44 λεπτών.

Watch
Laurel Halo - Jelly [2017, Hyperdub 2017]

Πρόκειται για ένα πραγματικά υπέροχο άλμπουμ το οποίο είναι ξεχωριστό για πολλούς λόγους. Kαταρχήν η ίδια δηλώνει πως το συγκεκριμένο είναι “το πιο χαρούμενο άλμπουμ” της, κάτι που επιβεβαιώνεται μετά την ακρόασή του. Επίσης, για πρώτη φορά η Laurel Halo δεν αρκείται μόνο στα δικά της φωνητικά και εμφανίζονται με vocals σε ορισμένα κομμάτια και άλλοι, όπως οι Lafawandah, Klein, Michael Salu, ενώ μουσικά, η παραγωγή δεν περιορίστηκε μόνο σε ψηφιακούς ήχους, ή και αναλογικούς δικούς της, αλλά συνταίριασε και την χρήση διαφόρων φυσικών οργάνων από τους μουσικούς Julia Holter, Max D, $hit and $hine’s Craig Clouse Eli Keszler, Michael Beharie, Diamond Terrifie.

Αυτό που περισσότερο βεβαίως διαφοροποιεί τον καινούριο δίσκο της Laurel σε σχέση με τις προηγούμενες δουλειές της, είναι το ίδιο το μουσικό αποτέλεσμα. Είναι φανερή η ανάδειξη μιας avant-garde αισθητικής που με τα συνήθη κυρίαρχα pop στοιχεία που φέρει η υπογραφή της καλλιτέχνιδος ως σήμερα, μπορούν να χαρακτηρίσουν τον δίσκο ως έναν θρίαμβο σύγχρονου μουσικού ιμπρεσιονισμού.

Το Dust θα μπορούσε ακόμη να περιγραφεί ως “η αποθέωση της επεξεργασίας της ανθρώπινης φωνής”, η οποία εδώ λαμβάνει χώρα με άρτιο και ιδανικό τρόπο, αποτελώντας ουσιαστικά μέρος της ίδιας της μουσικής σύνθεσης, καθώς τα φωνητικά αλλοιώνονται, κόβονται και ράβονται συνεχώς ανάμεσα σε άλλους “περίεργους” και μη ήχους.

Οι παραγωγές κινούνται κατά κύριο λόγο σε uk garage ρυθμούς, με μία έντονη διάθεση πειραματισμού που περιλαμβάνει μέχρι και εμφανείς ambient και future jazz στιγμές. Συνολικά έχουμε να κάνουμε με ένα αρκετά εύηχο και όμορφο αποτέλεσμα, με ενιαίο χαρακτήρα, με αρχή, μέση, τέλος, με την Laurel Halo στα καλύτερά της…

Listen
Laurel Halo - Dust (full album)

Αν έπρεπε να ξεχωρίσουν μερικά κομμάτια, πρώτο σίγουρα θα ήταν το Jelly, το lead single της κυκλοφορίας, όπου συμμετέχουν κι οι Lafawandah και Klein με τα vocals τους. Ακόμη, το παρόμοιου ύφους, ήχου, tempo, Moontalk, το πιο βαθύ και αργόσυρτο Syzygy με την Αμερικανίδα τραγουδίστρια και μουσικό να επαναλαμβάνει στο ρεφρέν “I said get up, I said time for love”, αλλά και το πολύ όμορφο στο κλείσιμο, Buh-Bye.

Dust LP Tracklist:
01. Sun To Solar – 05:34
02. Jelly – 04:55
03. Koinos – 02:50
04. Arschkriecher – 01:35
05. Moontalk – 04:24
06. Nicht Ohne Risiko – 01:41
07. Who Won – 03:44
08. Like an L – 03:58
09. Syzygy – 06:30
10. Do U Ever Happen – 05:14
11. Buh-bye – 03:14