Machinedrum – Vapor City

Label: Ninja Tune, Release Date: October 2013

Machinedrum – Vapor City / releases

9 years ago
by

O Machinedrum αναδεικνύεται για άλλη μια χρονιά σε ένα από τα πρόσωπα που απασχολούν κατά κόρον τα μουσικά δρώμενα στην σκηνή που γενικότερα αναφέρεται ως bass music και την οδηγούν σε νέα ηχητικά μονοπάτια.

Πρόκειται αναμφίβολα για έναν εξαιρετικά προικισμένο παραγωγό με τρομερή συνεισφορά τα τελευταία χρόνια στην εξέλιξη της σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής με τις κατά γενική ομολογία επιδραστικές και πρωτότυπες κυκλοφορίες του.

Παρόλα αυτά, οι πιο παλιοί ακροατές και φίλοι του Paranoise, θα θυμάστε τον Travis Stewart aka Machinedrum στον πρώτο καιρό του σταθμού, πίσω δηλαδή στο 2008, να παίζει hip hop, με πολύ ηλεκτρονικούρα βέβαια μέσα, αλλά η βάση ήταν το hip hop. Κι αυτό είναι κάτι που πάρα πολλοί όψιμοι φίλοι της μουσικής του σήμερα αγνοούν. Αλλά για αυτό είμαστε εμείς εδώ.

Από τις αρχές του millenium όταν είχαμε τις πρώτες δισκογραφικές εμφανίσεις του Αμερικάνου παραγωγού, στην ηλικία τότε των 18-19 ετών, και μέχρι το 2006 πρόλαβε να βγάλει έξι albums και πέντε EP’s, καθώς και ένα live album, όλα κινούμενα στο hip hop, με glitch, experimental, idm πότε πότε. Κάπου εκεί, φαίνεται ότι κάτι μεσολάβησε στην σκέψη του και ο Μachinedrum αποφάσισε να δει τα πράγματα αλλιώς.

Κάνει ένα διάλειμμα τριών ετών, απέχοντας από μουσικά δρώμενα για άγνωστους λόγους και επικεντρώνεται σε κάτι νέο που έμελλε να αλλάξει την μουσική του ταυτότητα. Αυτό φαίνεται στο 2009, όταν και κυκλοφορεί το τελευταίο του hip hop album με τίτλο Want To 1 2 στην Normrex, κομμάτια από το οποίο ακούστηκαν εκείνη την χρονιά πολύ στον αέρα του Paranoise. Σε αυτό όμως, υπάρχουν οι ενδείξεις της στροφής του Machinedrum με στοιχεία uk garage, house ακόμη και electro, disco όπως στο Late Night Operation, που αργότερα έκαναν remixes σ’ αυτό ονόματα όπως οι Letherette, Body Language, Hudson Mohawke, Jimmy Edgar.

Αν και αργότερα έβγαλε ακόμη δύο κυκλοφορίες με βάση το hip hop, τα remixes στο Let It, 12ιντσο, που ήταν στο τελευταίο προαναφερθέν άλμπουμ του συν ακόμη ένα πολύ ωραίο κομμάτι, το Flud, αλλά και λίγο αργότερα το 7ιντσο $$ Life / The Way, εντούτοις η στροφή έχει επέλθει.

Κυκλοφορεί ήδη το 2010 ένα EP στην σκωτσέζικη Lucky Me και την επόμενη χρονιά άλλα δύο, σε Lucky Me και Planet Mu. Τότε είναι που έρχεται και το απίστευτο Room(s) στα τέλη του ’11 στην εταιρεία του Mike Paradinas, μ-ziq, το οποίο ουσιαστικά τον απογειώνει. Πλέον, γράφει ένα μείγμα από dubstep, 2-step, house, footwork και jukes.

Aς μην ξεχνάμε, ότι η στροφή του αυτή αντικατοπτρίστηκε 100% και στο πετυχημένο project που έκανε με τον φίλο του Praveen από το 2010 ως Sepalcure που βγάλανε κάποιες σπουδαίες, πανέμορφες κυκλοφορίες σε σύντομο χρονικό διάστημα, όλες στην Hotflush Recordings. Και αργότερα βέβαια, τους Dream Continuum με τον Om Unit, και έπειτα τους JETS με τον Jimmy Edgar.

Να μην παραλείψουμε και τα πάρα πολλά προσωπικά του, τρελά remixes και edits από το ’10 και το ’11, που παράλληλα με την παρόμοια δουλειά του Οm Unit ή Philip D. Kick τον ίδιο χρόνο, αλλά και τους Rashad και Traxman, είναι κυρίως αυτοί που κάνουν μόδα πια το footwork και το γνωρίζουν σε μας τους νεότερους σε Ευρώπη και Αμερική.

Και μετά απ’ την παρελθοντολογία ερχόμαστε στο τώρα και το 2013. Tην άνοιξη γράφει drum ‘n’ bass στο single Clissold VIP, remix ουσιαστικά, όχι κάτι αξιόλογο. Το καλοκαίρι όμως, ο Machinedrum κάνει το ντεμπούτο του στην Ninja Tune με το single Eyesdontlie και μας προϊδεάζει για το επερχόμενό του album, δύο χρόνια μετά το προηγούμενο προσωπικό του.

Είναι το Vapor City, ένας σύγχρονος μουσικός θρίαμβος όπου ο Travis Stewart ζωγραφίζει. 10 μοναδικά κομμάτια μέσα σε 53 λεπτά, σε ένα διπλό LP.

Watch
Gunshotta by Machinedrum

Η συνταγή που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή του, μοιάζει πολύ με αυτήν στο Room(s) και μπορεί να πει κάποιος ότι είναι δοκιμασμένη, αλλά παράλληλα είναι συνταγή επιτυχίας.

Ένα από τα στοιχεία που προσδιορίζουν τον ήχο του Machinedrum, είναι η χαρακτηριστική του άνεση να συνδιάζει τις διαφορετικές ηλεκτρονικές εκφάνσεις όπως uk garage, footwork, house, dubstep, drum ‘n’ bass, glitch hop κ.ά. με έναν ιδιαίτερο και δικό του μαεστρικό τρόπο που αποφαίνεται σε συναρπαστικά κομμάτια. H ευκολία με την οποία μεταπηδάει από ένα subgenre σε ένα άλλο. Αυτό συμβαίνει και στο Vapor City.

Μάλιστα, αυτό μπορεί και το κάνει μέσα και στο ίδιο το κομμάτι, όπου μπλέκονται διαφορετικά θέματα. Ένα ιδιαίτερο ωστόσο στοιχείο της συγκεκριμένης κυκλοφορίας είναι τα εντελώς διαφορετικά bpm που έχουν τα κομμάτια: Από τα δέκα κομμάτια, αν εξαιρέσεις δύο που είναι στα 160, όλα τα υπόλοιπα κινούνται αλλού, 85, 87, 90, 105, 120, 136, 150, 164.

Έχοντας ως πατρόν την jungle στις περισσότερες περιπτώσεις, με αλλοιωμένες ταχύτητες, από πάνω διάφορα φωνητικά άλλοτε μελαγχολικά τύπου Burial αισθητικής επαναλαμβανόμενα, κι άλλοτε ragga ως στιγμές, συχνά με jukes, ημιάγρια synths και κάποιες φορές πιο μελωδικά και εξαγνισμένα, και κάνοντας άριστη χρήση πολλών τεχνικών στις οποίες δεν παίζεται ο κάτοικος Βερολίνου, πια, Machinedrum, επιτυγχάνει να δώσει απόλυτα ενιαίο χαρακτήρα σε όλο αυτό.

Το αποτέλεσμα είναι συναρπαστικό για πολλούς, ιδίως για όσους δεν έχουν ακούσει μέχρι σήμερα Machinedrum album, για κάποιους αναμενόμενο ίσως όπως για τους πιστούς ακροατές του, μπορεί και βαρετό σε κάποιες στιγμές, καθώς πέραν της επανάληψης ουσιαστικά του ίδιου περίπου ήχου, η μεγάλη διάρκεια αρκετών κομματιών είναι ένα γεγονός στο οποίο δεν μας έχει συνηθίσει ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης. Έπειτα, υπάρχει και το εμπορικόν του πράγματος, με την έννοια ότι αντί να βγάλει ένα EP με 5-6 κομμάτια, τα κάνει 10 βάζοντας και τις “δευτεράντζες” του τις οποίες βελτιώνει, επιμηκύνει παράλληλα ορισμένα tracks, για να το κάνει τελικά LP. Κατανοητό. Αλλά ας μην ψάχνουμε ψεγάδια στο συγκεκριμένο, δεν του αξίζει.

Η αλήθεια είναι πως ασυγκίνητο δύσκολα να σε αφήσει το Vapor City, όσο δύσπιστος και νά ‘σαι. Κάποια κομμάτια από τα παρακάτω φυσικά ξεχωρίζουν, αλλά η κρίση είναι δική σας. Είναι τελικά, αυτή η κορύφωση του Machinedrum ή έχει και συνέχεια…?

tracklist;
01. Gunshotta – 05:46
02. Infinite Us – 07:11
03. Dont 1 2 Lose U – 04:17
04. Center Your Love – 04:46
05. Vizion – 02:38
06. Rise N Fall – 05:35
07. SeeSea – 04:16
08. U Still Lie – 04:28
09. Eyesdontlie – 06:38
10. Baby Its U – 07:23