Mark Pritchard – Make A Livin’ EP

Label: Warp Records, Release Date: November 2013

Mark Pritchard – Make A Livin’ EP / releases

10 years ago
by

O Mark Pritchard είναι από τους καλλιτέχνες εκείνους που φέτος βρίσκονται σε δισκογραφικό κρεσέντο, ως απόδειξη ότι το 2013 είναι από τις πλέον δημιουργικές χρονιές γι αυτόν στην μέχρι σήμερα πορεία του.

Ο Aυστραλός μουσικός παραγωγός σε καμία περίπτωση δεν είναι φίλος της ποσότητας όσο της ποιότητας, κι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι δεν κάνει ποτέ κάτι αν δεν έχει να προσφέρει μουσικά. Έτσι για παράδειγμα ακόμη δεν έχει βγάλει τον πρώτο του προσωπικό ολοκληρωμένο δίσκο, παρά το ότι από το 2007 μέχρι το 2012 μετρούσε έξι EP’s, με κάποια απ’ αυτά να μένουν χαραγμένα στις μνήμες ως κορυφαία, όπως το Elephant Dub / Heavy As Stone το 2010 στην Deep Medi, ή το ? / Ηοlogram το 2009 στην Ho Hum.

Βέβαια, για να είμαστε σωστοί, ο συγκεκριμένος μουσικός έχει χρησιμοποιήσει πολλά ονόματα και έχει εμπλοκή σε διάφορα σχήματα για πάνω από δύο δεκαετίες. Πρωτοεμφανίστηκε στην μουσική το 1992 ως Link, ενώ κάποια από τα groups όπου έλαβε μέρος είναι οι Jedi Knights, Reload, Global Communication, Africa HiTech.

Tο 1998 σχημάτισε με τον Dave Brinkworth τους Harmonic33, project με το οποίο οι δυο τους κυκλοφόρησαν τέσσερα EP’s και δύο albums, το 2002 και το 2005. Αργότερα, όταν και έπαυσε αυτή η συνεργασία, ο Mark Pritchard συνέχισε να γράφει ως Harmonic313 αυτήν την φορά, και το 2008 κυκλοφόρησε το πολύ ιδιαίτερο άλμπουμ When Machines Exceed Human Intelligence στην Warp και έπειτα ακόμη τέσσερα EP’s στην ίδια εταιρεία.

Mark Pritchard - Make A Livin' EP (cover)

Μέχρι το 2010 παρατηρούμε τον Mark Pritchard να κινείται σε ηλεκτρονική γενικά, αρκετά dubstep, garage, συνδιάζοντας όμως σχεδόν παντού το αγαπημένο του hip hop δίνοντας πολλά στοιχεία από αυτό στις παραγωγές του. Τότε είναι η στιγμή που μαζί με τον φίλο του Steve White βγάζουν ως Africa HiTech το Hitecherous EP, Warp πάντα, για να ακολουθήσουν δύο ακόμη ΕP’s αλλά και μια αλμπουμάρα το 2011, το 93 Μillion Miles. Με αυτό το alias ο Pritchard έβγαλε έναν διαφοροποιημένο ήχο και φάνηκε πως ήθελε να καταπιαστεί με πιο σύγχρονες τάσεις, όπως grime, footwork, glitch, techno.

Φτάνουμε έτσι στο 2013, για αυτόν τον πραγματικά σπουδαίο μουσικό της παγκόσμιας ηλεκτρονικής σκηνής που έχει επιδράσει όσο λίγοι στην εξέλιξή της, όπου στις αρχές του έτους ανακοίνωσε ότι από τούδε και στο εξής θα γράφει μόνο με το ονοματεπώνυμό του διαγράφοντας όλα τα ψευδώνυμα.

Η φετινή είναι μια παραγωγική χρονιά για τον Μark αναφορικά με τις κυκλοφορίες του, καθώς το καλοκαίρι έβγαλε το εξαιρετικό Ghosts EP, τον Σεπτέμβριο πήρε σειρά το Lock Off EP για να φτάσουμε στο πιο πρόσφατο, Make A Livin’.

Tο συγκεκριμένο EP αποτελείται από τέσσερα κομμάτια συνολικής διάρκειας 19 λεπτών και κυκλοφορεί από τις 11 Νοεμβρίου μέσα από την Warp Records.

Watch
Mark Pritchard - Jack

Συνολικά στην ακρόαση της κυκλοφορίας παρατηρεί κανείς για ακόμη μια φορά τους πειραματισμούς του Μark Pritchard καθότι συνδιάζει το footwork στο οποίο έχει πέσει με τα μούτρα τα τελευταία χρόνια, με την jungle, την dub και 8-bit ήχους.

Η αρχή γίνεται με το ομώνυμο Make A Livin’ που χρησιμοποιεί το γνωστό sample του 1975 από το Heaven & Hell Ιs On Earth της 20th Century Steel Band, σε μια εντυπωσιακή footwork απόδοση. Συνέχεια δίνει το Fabulous Fred, το μόνο κομμάτι που δεν είναι στα 160bpm αλλά στα 120, acid!

Ακολουθεί το καλύτερο κατά υποκειμενική άποψη κομμάτι του EP, το Jack για να δώσει groove και να μας ξεσηκώσει, ενώ κλείνει με το Natty το οποίο έχει περισσότερo uk garage επιρροές.

Make A Livin’ EP tracklist:
01. Make A Livin’ – 05:54
02. Fabulous Fred – 03:36
03. Jack – 04:43
04. Natty – 05:09