Negritage – Greetings From Planet Dub

Label: Dubοphonic, Release Date: June 2017

Negritage – Greetings From Planet Dub / releases

6 years ago
by

Είμαι πολύ χαρούμενος που μου δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσω αυτόν τον δίσκο. Ο λόγος φυσικά για την τελευταία κυκλοφορία της Dub-o-phonic Net Label, το Greetings From Planet Dub των Αργεντινών καλλιτεχνών Negritage.

Πριν μιλήσουμε όμως για τον δίσκο, ας αναφερθούν κάποια πράγματα για την Dub-o-phonic, διότι την παρακολουθώ χρόνια τώρα και νομίζω ότι είναι από τις λίγες δισκογραφικές που είναι τόσο αφοσιωμένες σε αυτό που κάνουν. Η Dub-o-phonic λοιπόν, εδρεύει στην Κύπρο και έχει σαν κύριο σκοπό την κυκλοφορία δίσκων υψηλής ποιότητας dub μουσικής από καλλιτέχνες που είναι παθιασμένοι με την δουλειά τους.

Κύριο χαρακτηριστικό της δισκογραφικής είναι ότι παρέχει τις κυκλοφορίες της δωρεάν, κάτι το οποίο συμβαδίζει με τα ιδεώδη της που μιλούν για ενότητα και αλληλεγγύη ανάμεσα σε όλους τους λαούς. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό και αν παρατηρήσει κανείς τις συνεργασίες της με καλλιτέχνες από ποικίλες χώρες του κόσμου.

Οι κυκλοφορίες τους, όπως ειπώθηκε, κινούνται σε όλο το φάσμα της dub, είτε είναι ηλεκτρονική, ακουστική, roots ή steppers. Ταυτόχρονα τους ενδιαφέρει να προωθήσουν μουσικά projects που συγχωνεύουν την dub κουλτούρα με άλλα είδη μουσικής, με απώτερο στόχο να ορίσουν νέα μουσικά μονοπάτια και να διευρύνουν την dub σκηνή.

Η μουσική είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο έκφρασης συναισθημάτων και ιδεών και πάντοτε ένωνε τους λαούς. Η Dubophonic είναι πλήρως συνειδητοποιημένη σε αυτό.

Negritage - Guetto Roots Of Dub vol. 1 [2013, Dubophonic]

Το Greetings From Planet Dub είναι ο δεύτερος δίσκος των Negritage, μετά το Guetto Roots Of Dub vol 1  το οποίο είχε κυκλοφορήσει και πάλι από την Dub-o-phonic το καλοκαίρι του 2013 και ήταν μάλιστα η δεύτερη κυκλοφορία της δισκογραφικής.

Οι Negritage λοιπόν είναι μια ομάδα παιδικών φίλων τους οποίους ενώνει η αγάπη για την μουσική και την Dub κουλτούρα. Θέλοντας να εξερευνήσουν την μουσική παράδοση της Τζαμάικα, καθώς και τους σύγχρονους dub ήχους, δημιουργούν το 2013 το Guetto Roots Of Dub vol. 1 που βρίσκει μεγάλη απήχηση στο κοινό και τους λάτρεις του είδους αφού τα downloads ξεπέρασαν τα 25.000 καθιστώντας τον, τον πιο πολυ-κατεβασμένο δίσκο της εταιρείας έως τώρα.

Listen
Η πρώτη κυκλοφορία των Negritage από την Dub-o-phonic Net Label

Fast forward 4 χρόνια μετά, οι Negritage επιστρέφουν με έναν καταπληκτικό δίσκο. Ένα πραγματικό μουσικό ταξίδι σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, αφού μέσα βρίσκουμε συνεργασίες με καλλιτέχνες από 8 διαφορετικές χώρες. Πιο συγκεκριμένα συναντούμε στο δίσκο:

Τον dub ακτιβιστή Jam York από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τον Sammy Gold με την χαρακτηριστική φωνή και στυλ από το Ηνωμένο Βασίλειο, τον κύριο Ibel Campbell από την μακρινή Τζαμάικα, τον Κύπριο ποιητή της dub Haji Mike, τον επίσης Κύπριο μάγο του studio και dub παραγωγό Med Dred, την Yuuri Bamboo από την χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, Ιαπωνία, παραδίδοντας μαθήματα πάνω στην μελόντικα, την βιρτουόζο της λύρας Christina Polycarpou από την Κύπρο, η οποία μάλιστα ανήκε στην ομάδα ενός από τους μεγαλύτερους μουσικούς παγκοσμίως, τον Ross Daly. Τον πολυμήχανο Mandlion από την Ιταλία μαγεύοντάς μας με το μαντολίνο του, ο οποίος είναι μέλος των Murjah Warriors Sound Art System, ενώ επίσης διατηρεί και ένα συγκρότημα με τους γονείς του παίζοντας παραδοσιακή ιταλική μουσική. Τον φλαουτίστα της φιλαρμονικής της Αργεντινής, Eter Dub, και τέλος τον μεγάλο Γάλλο στιχουργό και ερμηνευτή Zion Irie.

Παραμένοντας πιστοί στις μουσικές τους ανησυχίες, αλλά και διευρύνοντας τους ορίζοντές τους, μας προσφέρουν 6 vocal και 11 dub κομμάτια. Αυτήν την φορά μπλέκουν την μουσική κουλτούρα της ανατολής με την τζαμαϊκανή παράδοση. Η αγαπημένη μελόντικα συναντά το μαντολίνο και την λύρα σε μια μουσική παιδική χαρά όπου τραγουδιστές και οργανοπαίχτες παίζουν και επικοινωνούν μέσω της μουσικής. Αποδεικνύοντας πως οι φραγμοί που τα κράτη και οι κυβερνήσεις θέλουν να μας επιβάλλουν μέσω συνόρων και αρνητικής προπαγάνδας δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ψέμα. Το αίσθημα της ενότητας είναι τόσο διάχυτο στον δίσκο αυτό που θα το νιώσετε από το πρώτο κιόλας άκουσμα.

Δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς αγαπημένα από τον δίσκο, αφού όλα είναι δείγματα άριστης δουλειάς, αφοσίωσης, αλλά και δεξιοτήτων που δεν συναντάς συχνά μαζεμένες σε ένα δίσκο. Αξίζει να αναφερθεί επίσης πως τα πολύχρωμα και ψυχεδελικά εικαστικά και των δύο άλμπουμ των Negritage είναι δουλειά των ίδιων.

Listen
Negritage - Greetings From Planet Dub (full album) [2017, Dubophonic]

Negritage – Greetings From Planet Dub [DPH031]

01. Rainbow Dubbers – 02:26
02. Negritage ft. Eter Dub – Montana Brillante – 04:13
03. Negritage ft. Sammy Gold – Kingston Town – 05:34
04. Negritage ft. Yuuri Bamboo – Soul Stepper – 03:59
05. Soulfull Version – 04:01
06. Negritage ft. Zion Irie – Lie Lie Lie (gueto discomix) – 06:14
07. Negritage ft. Med Dred – Kyrenia Dreams – 03:05
08. Negritage ft. Christina Polycarpou – From Kyrenia with Dub – 03:03
09. Negritage ft. Jam York – Stuck ina Babylon – 03:12
10. Melodica Knowledge – 03:16
11. Negritage ft. Eter Dub – Diente de Leon – 04:04
12. Negritage ft. Ibel Campbell – The Lazy and the Greedy – 03:17
13. Anti-greedy Version – 03:21
14. Negritage ft. Mandlion – Early Days – 05:31
15. Negritage ft. Jam York – You Do Your Thang and I Do My Thing – 02:44
16. Dub thang – 02:37
17. Negritage ft. Haji Mike – Alien – 04:21

Big up στην Dub-o-phonic και σε όσους συνεργάστηκαν για την κυκλοφορία αυτού του δίσκου. Πραγματικό παράδειγμα προς μίμηση! Κρατήστε τα αυτιά σας ανοιχτά για την Dub-ο-phonic, καθώς έπεται συνέχεια…