Nonkeen – The Gamble

Label: R & S Records, Release Date: February 2016

Nonkeen – The Gamble / releases

7 years ago
by

Χρόνια τώρα το όνομα του Γερμανού μουσικού και συνθέτη στέκει ακλόνητο στο σημείο εκείνο που η ηλεκτρονική μουσική συναντά την κλασσική. Το σημείο αυτό τομής ακούει στο όνομα Nils Frahm με τον 39χρονο καλλιτέχνη να έχει περάσει όλη του την ζωή κάνοντας μουσική.

Όντας ενήλικας πλέον, το όνομα του έχει συνυφαστεί με την λονδρέζικη Erased Tapes Records, όπου μας έχει χαρίσει τόσο εξαίσιες solo δουλείες, όσο και συνεργασίες με άλλους καλλιτέχνες, όπως τον Olafur Arnalds. Αφήνοντας όμως στην άκρη την ενήλικη ζωή, τι συμβαίνει όταν τα “παιδία παίζει”;

Το ερώτημα αυτό έρχεται να απαντήσει η καινούρια του συνεργασία με δυο παιδικούς του φίλους, τους Frederic Gmeiner και Sebastian Singwald, υπό την ονομασία Nonkeen. Το νέο αυτό τρίο μόνο νέο δεν είναι καθώς η φιλία τους κρατάει χρόνια και συγκεκριμένα από το δημοτικό. Για την ακρίβεια, όταν οι τρεις φίλοι γνωρίστηκαν στο Αμβούργο μέσω μιας ανταλλαγής σχολείων στις αρχές της δεκαετίας του ’90, κανείς δεν περίμενε την εξέλιξη που θα είχε αυτή η τυχαία συνάντηση.

Οι δυο τους μεγαλωμένοι στο Δυτικό Βερολίνο, ενώ ο τρίτος στο Ανατολικό, διατήρησαν την φιλία τους παρόλη την απόσταση που τους χώριζε. Η αγάπη που μοιράζονταν και συνεχίζουν να μοιράζονται για την μουσική, καθώς και για τις συσκευές ηχογράφησης που σαν παιδιά δεν αποχωρίζονταν, γρήγορα τους ένωσε σε μια σχέση της οποίας τους καρπούς απολαμβάνουμε επίσημα τελικά σήμερα και έπειτα από χρόνια.

Αυτό συνέβη διότι, όταν σαν έφηβοι πια οι τρεις παιδικοί φίλοι επιχείρησαν να κάνουν το πρώτο τους live, ένα τραγικό ατύχημα κατά τη διάρκεια αυτού στάθηκε η αφορμή να διασπαστούν. Από τους τρεις τελικά μόνο ο Frahm ασχολήθηκε επαγγελματικά με την μουσική εδρεύοντας στο Βερολίνο. Η Γερμανική πρωτεύουσα όμως της τέχνης έμελλε μετά από χρόνια να τους ενώσει και πάλι και όλη αυτή η νοσταλγία για τις στιγμές που μοιράστηκαν σαν παιδιά έφερε και νοσταλγία για τις άπειρες ηχογραφήσεις που λάτρευαν να κάνουν είτε στην αυλή του σχολείου τους, είτε στους δρόμους.

Αυτή ακριβώς η νοσταλγία λοιπόν είναι που αποτυπώνεται στον ολοκαίνουριο δίσκο από τους Nonkeen ονόματι The Gamble.

Watch
Nonkeen - This Beautiful Mess

Το ρίσκο στον συγκεκριμένο δίσκο βρίσκεται στο πόσο φρέσκο μπορεί να είναι τελικά το υλικό μιας δεκαετίας πριν. Το γεγονός αυτό με την σειρά του αποδεικνύει το πόσο μπροστά μπορεί να ήταν ο Frahm μαζί με τους Gmeiner και Singwald. Φυσικά το πάντρεμα των ηχογραφήσεων αυτών με τα drum machines, αλλά και τα piano skills του πρώτου έμελλε να είναι καθοριστικά για την ανάδειξη του δίσκου των Nonkeen σε διαμάντι.

Ένα προσεγμένα κατεργασμένο διαμάντι με εννέα κομμάτια δουλεμένα ξανά και ξανά και ξανά μέχρι να καταφέρουν να πάρουν τη μορφή που έχουν σήμερα, αφού πολλά από αυτά ξεκίνησαν να ηχογραφούνται όταν οι τρεις φίλοι ήταν ακόμη παιδιά.

Η νοσταλγία για την ανεμελιά και την ξεγνοιασιά της ηλικίας αυτής αποτυπώνεται σε κομμάτια σαν το Chasing God Through Palmyra, ένα από τα πρώτα κομμάτια που δόθηκαν στο ευρύτερο κοινό από την R&S Records στην οποία και κυκλοφορεί επίσημα το The Gamble ήδη από τις 05 Φεβρουαρίου.

Το συγκεκριμένο track μπορείτε να το ακούσετε βλέποντας παράλληλα το παρακάτω το video clip που το συνοδεύει, ενώ ακόμη ξεχωρίζουν τα Ceramic People και This Beautiful Mess.

Στο σύνολό του αποτελεί ένα άλμπουμ αρκετά μελωδικό, όσο και μελαγχολικό με κομμάτια που αμφιταλαντεύονται μεταξύ αρκετών genres σε fast pace ρυθμούς να θυμίζουν ρουλέτα που γυρίζει!

Watch
Nonkeen - Chasing God Through Palmyra (official video)

The Gamble Tracklist:

1. The Invention Mother
2. Saddest Continent On Earth
3. Ceramic People
4. Animal Farm
5. This beautiful Mess
6. Capstan
7. Chasing God Through Palmyra
8. Pink Flirt
9. Re:turn