Owiny Sigoma Band – Nyiduonge Drums

Label: Brownswood, Release Date: December 2013

Owiny Sigoma Band – Nyiduonge Drums / releases

9 years ago
by

Οι Owiny Sigoma Band είναι μια ανατρεπτική μπάντα που απαρτίζουν τέσσερις Βρετανοί μουσικοί, δύο Κενυάτες και ένας Έλληνας, μέλοι της Brownswood Recordings, με μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που κρύβεται στην δημιουργία της.

Η απαρχή της μπάντας ήταν στο 2007-2008, όταν κάποιοι Λονδρέζοι μουσικοί με πρωτεργάτες την Hetty Hughes και τον φίλο της Aaron Abraham αποφάσισαν να ταξιδέψουν στην Κένυα, στην πρωτεύουσά της Nairobi προκειμένου να εντρυφήσουν στην ντόπια μουσική και να συνεργαστούν με μουσικούς που θα συναντούσαν εκεί.

Οι δυο τους, αν και είχαν ιδρύσει μάλιστα τον εθελοντικό οργανισμό Art Of Protest με σκοπό την προώθηση της μουσικής και των μουσικών της Κένυας, το εγχείρημά τους στέφθηκε με αποτυχία, καθόσον οι ντόπιοι παραμέρισαν τις προσπάθειές τους και τους αποθάρρυναν. Παρόλα αυτά οι νεαροί Άγγλοι δεν το έβαλαν κάτω και κάλεσαν άλλους Βρετανούς μουσικούς να επισκεφθούν την χώρα της Αφρικής και τους ίδιους με στόχο να αναδειχθεί η κενυατική μουσική.

Η αλήθεια είναι πως η παραδοσιακή μουσική της συγκεκριμένης χώρας δεν είχε τύχει της αντιμετώπισης – ανάδειξης στον δυτικό κόσμο όπως είχαν άλλες αφρικανικές χώρες, για παράδειγμα όπως η Αιθιοπία, η Νιγηρία και η Νότια Αφρική, κι αυτό έδινε στην εν λόγω προσπάθεια μεγαλύτερη αξία.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι ο σκοπός δεν ήταν απλά η καταγραφή της ντόπιας μουσικής, αλλά η περαιτέρω χρησιμοποίηση και εξέλιξή της.

Owiny Sigoma Band

Έτσι, αρχές του 2009 κατέβηκαν στην αφρικανική χώρα άλλοι πέντε μουσικοί, καθένας άρτιος στο είδος του: Jesse Hackett (πλήκτρα), Louis Hackett (μπάσσο), Sam Lewis (κιθάρα), Χρήστος Μορφίτης (μπουζούκι/κιθάρα) και Tom Skinner (ντραμς). Τα πάντα πλέον ήταν κανονισμένα και ο σκοπός πλέον διαφορετικός αλλά και ξεκάθαρος.

Από την μία, δεν θα έμεναν απλά στην καταγραφή και ανάδειξη της ντόπιας μουσικής αλλά θα προχωρούσαν σε περαιτέρω χρήση αυτής, ενώ από την άλλη με την σύνθεσή τους επιθυμούσαν να καλύψουν, κατόπιν αποδοχής των επιρροών που θα λάμβαναν στην αφρικανική ήπειρο, ένα ευρύ φάσμα, από τον Fela Kuti και τον Tony Allen στους Thomas Mapfumo και Οumou Sangare.

Για αυτό τον λόγο ήταν απαραίτητη η συνάντηση με δύο Κενυάτες μουσικούς, τους Joseph Nyamungo και Charles Okoko, καταγόμενοι αμφότεροι από το χωριό εν ονόματι Owiny Sigoma. Εκεί, μέσα σε κλίμα ευφορίας έκαναν πρόβες – πειραματισμούς για αρκετό καιρό και τελικά κατάφεραν να γράψουν τέσσερα ολοκληρωμένα κομμάτια.

Στην συνέχεια, η 7μελής πλέον μπάντα που είχε σχηματιστεί προώθησε τις δημιουργίες της στον σπουδαίο Gilles Peterson που πείσθηκε για την αξία του εγχειρήματος και τάχιστα τους υπέγραψε στην δισκογραφική του, την Brownswood.

Watch
Owiny Sigoma Band - Nyiduonge Drums

Επόμενο βήμα ήταν να τους ξαναστείλει πίσω στο Nairobi για νέες ηχογραφήσεις και τελικά κάπως έτσι ήρθε στο 2011 το ντεμπούτο Owiny Sigoma Band διπλό LP σε καθαρούς african ρυθμούς, βασιζόμενους στην Κενυατική μουσική παράδοση με περισσότερο groove όμως.

Δύο χρόνια μετά, το 2013 έβγαλαν το δεύτερο άλμπουμ τους που είχε μεγάλη εξέλιξη και διαφοροποίηση στον ήχο της μπάντας, ο οποίος πλέον έγινε ηλεκτρονικός. Το Power Punch LP είχε σαφείς electro, techno, house γραμμές και αφρικάνικες φυσικά αναφορές.

Πιο πρόσφατη κυκλοφορία τους, είναι το single Nyiduonge Drums που βγήκε επισήμως στις 30 Δεκεμβρίου παρά το ότι ψηφιακά είχαν διαρρεύσει νωρίτερα το κομμάτι.

Τώρα, σε βινυλιακή μορφή μαζί με ένα εξαιρετικά δυναμικό, χορευτικό remix από τον Άγγλο παραγωγό DJ Champion, με uk garage / grime κυκλοφορίες σε εταιρείες όπως Hyperdub, Butterz, Formula Records, Roska Kicks & Snares, οι Οwiny Sigoma Band προσφέρουν μια σύγχρονη ηδονή, συνδιάζοντας την αφρικανική κουλτούρα και τον μοντέρνο ευρωπαϊκό ήχο είναι έτοιμοι να κατακτήσουν το dancefloor.

Listen
Owiny Sigoma Band - Nyiduonge Drums (Champion Remix)