Patten – Re-Edits vol.2

Label: Warp Records, Release Date: June 2016

Patten – Re-Edits vol.2 / releases

7 years ago
by

Το αινιγματικό Λονδρέζικο duo μοιράζει απλόχερα την νέα σειρά των Re-edits που κάνει τα τελευταία χρόνια, το Volume 2 – όχι ότι έχει κάποια σημασία ο αριθμός, ωραία και ελεύθερα για κατέβασμα.

Οι patten ξεκίνησαν την ενασχόλησή τους με την μουσική σε πιο “σοβαρό” ή επαγγελματικό επίπεδο πριν μια δεκαετία, το 2006, όταν έβγαλαν την πρώτη τους δουλειά, το ΕΡ Lacuna, σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων CD και χωρίς την διαμεσολάβηση δισκογραφικής, για να ακολουθήσουν κι άλλες, παρόμοιας φύσης κυκλοφορίες, όπως το ΕΡ There Were Horizons την επόμενη χρονιά. Δείγμα σαφώς του underground χαρακτήρα τους.

Ωστόσο, είναι αλήθεια πως ως μουσικοί παραγωγοί δεν είχαν κάνει ιδιαίτερη αίσθηση τότε. Ήταν άλλωστε τα χρόνια που το φάσμα του επονομαζόμενου μετέπειτα Bass ήχου βρισκόταν στο επίκεντρο, με την Dubstep να γνωρίσει απίθανη άνθηση και γρήγορη δημοφιλία, μαζί και τα συναφή. Οι patten εκείνο τον καιρό κινούνταν σε εντελώς πειραματικά μονοπάτια, σε minimal ύφος και με επιρροές lo-fi, rock, folk, neo-classical.

Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2007 ως σήμερα τρέχουν την δική τους δισκογραφική εταιρεία, την άσημη Kaleidoscope.

Κι ενώ οι ίδιοι παρέμεναν στην αφάνεια, με τις ζωντανές εμφανίσεις τους να γίνονται αποκλειστικά σε υπόγεια και άλλα.. “ιδιαίτερα” μέρη, το 2009 βγάζουν δύο ακόμη μίνι EP’s, τα ’09 tst, προσθέτοντας surf rock αλλά και industrial στοιχεία στην μουσική τους, κάνοντας τον ήχο τους ακόμη δυσκολότερο και “μη εμπορικό” – ή και μη εμπορεύσιμο αν προτιμάτε.

Το 2011 κυκλοφορούν το πρώτο τους album, το GLAQJO XAACSSO, το οποίο αποτελεί και την πρώτη τους δουλειά που βγαίνει μέσω κάποιας εταιρείας, την γνωστή No Pain In Pop. Στον δίσκο αυτό παρατηρήθηκε η μετάβαση των patten στον σύγχρονο ήχο της εποχής.

Watch
patten - Re-Edits vol.2 (teaser video)

Η αυτή ηχητική στροφή τους στο bass φάσμα, με uk garage, techno, idm προσανατολισμούς, είχε θετικό αντίκτυπο και τότε άρχισε η ανοδική τους πορεία που τους έφερε, δύο χρόνια έπειτα, στο κατώφλι της τεράστιας Warp Records για υπογραφές συμβολαίου.

Τότε ήταν που μαθεύτηκαν και περισσότερες πληροφορίες για το who is who πίσω από το αινιγματικό σχήμα. Έτσι, βγάζουν στην Warp αμέσως δύο EP’s και ακολούθως, το 2014, την δεύτερη ολοκληρωμένη τους δουλειά, το album ESTOILE NAIANT.

Οι patten ωστόσο, έκαναν περισσότερη αίσθηση και ξεχώρισαν από τα μαζικά Re-edits που έκαναν την τελευταία διετία και τα κυκλοφόρησαν, ψηφιακά και ελεύθερα. Μία σειρά μίνι-EP’s με περίεργη αρίθμηση, τεσσάρων συνήθως edits έκαστο, σε γνωστά ή μη κομμάτια που αναμορφώνουν πλήρως και με κυρίαρχη την UK Garage, σε ένα αρκετά ατμοσφαιρικό ύφος και με σαφή πειραματική στόχευση. Καλύτερα αυτών ως τώρα ήταν αρχικά το Re-Edits vol.3 και μετά το vol.17.

Στο σήμερα και στο Re-Edits vol.2 που βγήκε στις 26 Ιουνίου και το οποίο είναι το πρώτο της σειράς που διατίθεται μέσω της Warp – ωστόσο και πάλι για δωρεάν ψηφιακό κατέβασμα (το βρίσκετε εδώ), αυτήν την φορά περιλαμβάνει 8 κομμάτια.

Οι patten καταπιάνονται μεταξύ άλλων με την Rihanna σε ένα περίεργο edit, το Re-edit38, που ναι μεν θυμίζει έντονα juke, εντούτοις είναι στα 138 bpm. Εξαιρετική η μεταφορά του Suckling The Mender των Cocteau Twins από το ’88 σε παρόντα χρόνο, ενώ η jungle μετατροπή των Boards Of Canada είναι πράγματι πολύ δυνατή! Στο Re-edit42 περιλαμβάνονται αποσπάσματα από Cypress Hill και My Bloody Valentine, σε ένα τελικό αποτέλεσμα έκπληξη όπου μετά μεγάλης δυσκολίας καταλαβαίνεις τα original tracks.

Παρακάτω ακούτε τα κομμάτια και βλέπετε αναλυτικά τις πληροφορίες γι’ αυτά.

Listen
patten - Re-Edits vol.2

Re-edits vol.2 Tracklist:
1. Re-Edit9 J$tash x Andy Milonakis x Kohh – Hiroi (2014, Relax Records)
2. Re-Edit53 Cocteau Twins – Suckling The Mender (1988, 4AD/Rough Trade)
3. Re-Edit21 Tim Hecker – No Drums (2011, Kranky)
4. Re-Edit38 Rihanna – James Joint (2016, Roc Nation)
5. Re-Edit70 Boards of Canada – Amo Bishop Roden (2000, Warp Records)
6. Re-Edit66 Death Grips – Warping (2016, Harvest/Third Worlds)
7. Re-Edit42 Cypress Hill – I Want To Get High (1993, Columbia/Ruffhouse Records) / dialogue & additional sound – Beverly Hills Cop 3 (1994, Paramount Pictures) / My Bloody Valentine – Instrumental B* (1988, Creation) *via Public Enemy – Security Of The First World (1988, Def Jam/Columbia)
8. Re-Edit19 Julianna Barwick – Nebula (2016, Dead Oceans)